גם לתאילנד: אזהרת מסע לאזורים הנגועים בזיקה
משרד הבריאות מזהיר מנסיעה לעשרות מדינות, מדרום-מזרח אסיה, דרך איי האוקיינוס השקט ועד אפריקה ודרום אמריקה. הגורם הוא נגיף הזיקה העובר בעקיצת יתוש, ועלול לגרום נזק בלתי הפוך לתינוקות
את בהיריון? מתכוננת להיכנס להיריון בתקופה הקרובה? אם התשובה חיובית, משרד הבריאות ממליץ שלא תיסעי לדרום אמריקה ולמרכז אמריקה, לאיים הקריביים, לדרום-מזרח אסיה, לאיי האוקיינוס השקט ולמרכז אפריקה ומערבה, כולל איי כף ורדה. הסיבה: ההתפשטות המהירה של נגיף הזיקה במדינות אלה, והחשש שמא המטיילות יידבקו בו וייגרם נזק לילוד. נכון להיום, לא קיים שום טיפול תרופתי או חיסון למניעת הידבקות בנגיף הזיקה.עוד כותרות ב-nrg:
התא"ל שהושעה חשוד בחמישה מעשי אונס
סקר חדש: קלינטון וסנדרס יביסו את טראמפ
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בין המדינות והמקומות שמומלץ שלא להגיע אליהם: תאילנד, אקוודור, בוליביה, ברזיל, גיאנה, גיאנה הצרפתית, ונצואלה, סורינאם, פרגוואי, קולומביה, איי הבתולה של ארצות הברית, אל סלבדור, ברבדוס, גואדלופ, גואטמלה, ג'מייקה, האיטי, הונדורס, הרפובליקה הדומיניקנית, מקסיקו, מרטיניק, ניקרגואה, סנט מרטין, פוארטו ריקו, פנמה, קוסטה ריקה, קוראסאו, כף ורדה, האיים המלדיביים, איי סולומון, ונואטו, טונגה, סמואה וסמואה האמריקאית.

התופעה השכיחה ביותר - היקף ראש קטן במיוחד. פעוט שנדבק בזיקה בברזיל.
צילום: GettyImages
מחלת הזיקה היא מחלה נגיפית המועברת בעיקר על ידי עקיצת יתושים מסוג Aedes. יתושים אלה פעילים בעיקר בשעות היום, אך גם בלילה, ועוקצים הן בתוך הבית והן מחוצה לו. יצוין כי המחלה יכולה להיות מועברת גם במגע מיני עם גבר שנדבק בנגיף.
המחלה מועברת מאישה הרה שנדבקה אל העובר, וכן מועברת סביב הלידה מהאם הנגועה אל הילוד. כתוצאה מכך יגרמו מומים נוירולוגיים לילוד, שמתאפיינים לרוב במצב הנקרא מיקרוצפליה (microcephaly), היקף ראש קטן מהרגיל.
בתינוקות שנדבקו בזיקה דווחו מומים מולדים כגון מיקרוצפליה, ליקויים בהתפתחות המוח וירידה בקצב גדילת המוח. נוסף על כך, דווח על הסתיידויות תוך-גולגולתיות וליקויים בעיניים ובראייה. מהות הקשר בין זיהום בנגיף זיקה בהיריון למומים מולדים הוא משוער, אך אינו מוכח, ונמצא כעת בבחינה מדעית.

אדווקור והמלדיביים בפנים. המדינות הנגועות בנגיף זיקה.
מתוך אתר משרד הבריאות
מיקרוצפליה, שהיא התופעה השכיחה ביותר המיוחסת לנגיף הזיקה, מוגדרת היקף ראש קטן בשתי סטיות תקן מההיקף הממוצע של ילד בן אותו גיל ואותו מין, או היקף ראש באחוזון הנמוך, על פי תרשימי צמיחה סטנדרטיים, או עקומות גדילה של ארגון הבריאות העולמי. מיקרוצפליה קשורה באופן שכיח לסיבוכים נוירולוגיים כגון התקפים אפילפטיים, לקויות בראייה ובשמיעה ובעיות התפתחותיות, אם כי במקרה של נגיף הזיקה.
המחלה עלולה להיות מועברת דרך עירויי דם שמקורם באנשים שנדבקו בנגיף. אין עדות להעברה בהנקה. המחלה היא לרוב קלה או נטולת תסמינים, והיא יכולה להתבטא בחום, פריחה, כאבי פרקים, ו/או דלקת של לחמיות העיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כגון תסמונת גיליאן-ברה (Guillain-Barré syndrome). לרוב, המחלה קלה, נמשכת כמה ימים עד שבוע וחולפת ללא סיבוכים.

מומחלץ למרוח חומר דוחה יתושים וללבוש בגדים ארוכים. יתושי זיקה.
צילום: EPA
לאישה המבקרת באחת המדינות הללו מומלץ להימנע מכניסה להיריון במהלך ביקורה וכן במשך ארבעה שבועות מעזיבת האזור שבסיכון. במקרים בודדים גם גברים שנדבקו בנגיף – הדביקו בנות זוג ביחסי מין. לגברים המבקרים במדינות אלו מומלץ להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין בעת שהותם שם וכן במשך ארבעה שבועות מעת עזיבת האזור שבסיכון.
נגיף הזיקה משתייך למשפחת Flavoviridae. הוא מועבר על ידי עקיצת יתושים (מסוגי Aedes aegypti ו- Aedes albopictus) הנגועים בו, בדרך כלל במהלך שעות היום. תקופת הדגירה היא כשלושה עד 12 יום. אחד מתוך חמישה אנשים עלול לפתח אחד או יותר מהתסמינים הקליניים הבאים: מחלת חום חדה מלווה בפריחה מקולופפולרית, כאבי פרקים (לפעמים עם נפיחות), דלקת לחמית לא-מוגלתית, כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבים בארובת העין (retro orbital) והקאות. דווח גם על כמה חולים שפיתחו תסמונת גיליאן-ברה.
משום שהנגיף מועבר על ידי עקיצת יתוש, מומלץ למטיילים שמחליטים לנסוע לאזורים הבעייתיים להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים: מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות עם שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים וחבישת כובע, וכן לינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg