
בליכוד מזהירים: לא נאשר את חוק ההשעיה במצב הקיים
שני ח"כים בליכוד שמחרימים את ההצבעות לא מאפשרים לקואליציה להעביר את חוק ההשעיה. במפלגה מזהירים: "כל אחד יוכל לסחוט את נתניהו. הממשלה לא תשרוד". מנגד, סערה במפלגת העבודה: "הופכים לליכוד ב'"
לכמה רגעים במהלך השבוע האחרון תהו בכירים בקואליציה מי ניצבת בפני בעיה גדולה יותר – הקואליציה או האופוזיציה? בסופו של יום רביעי התקבלה התשובה באופן מובהק. האופוזיציה אינה יודעת מימינה ומשמאלה. לו רק היו מבצעים בדיקה קלה ופשוטה, היו מגלים באופוזיציה כי השבוע נקרתה בדרכם הזדמנות פז לזעזע את אמות הסיפים של הקואליציה, ומי יודע, אולי אף להוביל בהמשך לנפילתה. הנה ההסבר לדרמה הפוליטית שנמנעה השבוע.עוד כותרות ב-nrg:
- היועמ"ש לא יביע עמדה על שיחרורו של קצב
- ההזדמנות של שקד לשינוי דרמטי בהרכב העליון
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מזה שבוע וחצי שיש שוויון קולות בכנסת. לקואליציה יש רק 59 אצבעות וכך גם לאופוזיציה. זאת, בעקבות החרמה מתמשכת של ההצבעות בכנסת מצד חברי הכנסת אברהם נגוסה ודודי אמסלם מהליכוד, כמחאה על אי תקצוב החלטת הממשלה להעלאת שארית יהודי אתיופיה.

במילים אחרות, לו באופוזיציה היו מחליטים לשנס מותניים, ניתן היה מבחינתם לטרפד כל הצעת חוק שעלתה להצבעה בשבוע וחצי האחרון. בעוד שהפסד בכמה הצעות חוק שוליות לא היה מוריד או מעלה, להצעה אחת היתה השפעה ישירה על המשך תפקוד הקואליציה – חוק המקוואות של יהדות התורה. כזכור, בשבוע שעבר פורסם במקור ראשון ו-nrg על האיום הישיר שהעביר השר יעקב ליצמן לראש הממשלה נתניהו – העבר את החוק המדובר, לפחות בקריאה טרומית, עד לסוף מושב הכנסת הנוכחי אחרת לא נוכל להישאר בקואליציה.
מה יותר מתאים מלארגן גיוס בשורות האופוזיציה לקראת ההצבעה הדרמטית, למנוע מהצעת החוק לעבור (שוויון קולות מפיל את ההצעה) ולשלוח את חלקי הקואליציה לחבר את השברים ולהתחנן בפני החרדים? אלא שלוח התוצאות הראה בסיום ההצבעה 42 לקואליציה מול 38 לאופוזיציה. "בדיחה של אופוזיציה", הגדירו זאת השבוע כמה חברי כנסת משורותיה.
ובכל זאת, בליכוד ישנם כאלו שכלל אינם מתרשמים מחידלון האופוזיציה, לאור המרידות הבלתי פוסקות בשורות הקואליציה. גם שם מבינים שלא באמת ניתן להמשיך לתפקד לאורך זמן בצורה הנוכחית. בטח לא כשבעוד קצת יותר משבוע צפוי לעלות להצבעה חוק השעיית הח"כים המפורסם בקריאה ראשונה.

כזכור, בקואליציה הציבו יעד שאפתני לגביו – אישורו ברוב מיוחד של 61 חברי כנסת, לכל צרה שלא תבוא, ועל מנת לקדם פני עתירה לבג"ץ בנושא. במצב הדברים הנוכחי זה נראה כמעט בלתי אפשרי. הנה תקציר האירועים רק מהימים האחרונים, שיבהיר עד כמה העסק רופף. לאחרונה זומן אחד המורדים, ח"כ נגוסה, לפגישה עם ראש הממשלה במטרה לנסות ולקדם פתרון שיחזיר אותו להצביע יחד עם הקואליציה.
נגוסה הודיע שאין בעיה, אבל הוא לא מגיע לבד. "אני מביא איתי את דודי (אמסלם, ז"ק)", עדכן את לשכת ראש הממשלה. לאחר שהוסבר לו שאמסלם יזומן לפגישה בנפרד, הודיע נגוסה שהוא נשאר בבית. אמסלם עצמו, שזומן גם הוא לפגישה אישית עם נתניהו, בחר באופציית ההברזה. הנתק בין הצדדים מוחלט.
לכך אפשר להוסיף איום נפרד של ח"כ אורן חזן להצביע נגד חוק השעיית הח"כים, מסיבותיו שלו, ואת טענות הקואליציה על כך שח"כ איוב קרא נעדר ביום רביעי האחרון מהצבעות במליאה (לטענתו הוא דאג לקיזוז). התוצאה שקיבלתם היא בלאגן בלתי נשלט, שלא ממש מאפשר לגרד 61 אצבעות ביום פקודה.

"אם ראש הממשלה ייכנע לאולטימטום של נגוסה ואמסלם זה יפתח פתח לכל אחד בקואליציה לסחוט את נתניהו בכל נושא ונושא", הסבירו בכירים בליכוד את מורכבות הסיטואציה. "במצב כזה, לא עובר הרבה זמן והממשלה נופלת".
כל זה מוביל את אותם בכירים בליכוד להזהיר מכך שלקואליציה לא תהיה ברירה אלא לוותר על ההצבעה החשובה ביחס לחוק השעיית הח"כים, במידה ולא יחול שינוי של ממש במצב הקואליציוני. "אם המרידות יימשכו, לא נביא את חוק ההשעיה להצבעה בעוד שבוע וחצי, והוא למעשה יידחה עד לאחר הפגרה", מבהירים בליכוד. נותר עוד שבוע להכרעה הסופית בנושא.
מצרה אחת של הקואליציה לצרה אחרת. אותו חוק מקוואות שאושר השבוע בקריאה טרומית עומד לחזור ולהכביד על חייה של ממשלת נתניהו גם בהמשך הדרך. זאת, לאור הבהרות חד משמעיות שמגיעות מכיוון סיעות הבית היהודי וכולנו בנוגע לעתיד החוק. שרת המשפטים איילת שקד טוענת בשיחות סגורות שאם החוק יישאר במתכונתו הנוכחית הוא פשוט לא יעבור. "זה נושא מהותי", הודיעה למי שהודיעה.
"החוק כמו שהוא עכשיו פוגע ברבנויות הערים המקומיות והמשמעות של זה היא פגיעה בציונות הדתית. את זה לא נאפשר". את הדברים אמרה שקד בגיבויו של יו"ר המפלגה נפתלי בנט. במקביל, גם בכולנו מעניק יו"ר המפלגה, משה כחלון, גיבוי לחברי הכנסת רחל עזריה ורועי פולקמן, שמחזיקים בעמדות דומות לאלו המתנגדות לחוק בניסוחו הקיים.

פולקמן גם הסביר השבוע לח"כים החרדים כי זה נחמד ויפה שהם רוצים לקדם את חוק המקוואות, אבל גם לסיעתו יש חוקים שדורשים קידום. בראש ובראשונה, החוק לחשיפת ההון השחור, שתקוע מזה כמה שבועות בוועדת החוקה, לאחר שח"כ משה גפני מקפיד להגיע לכל דיון ולנהל פיליבסטר שמתוכנן להימשך לפחות עד אמצע השנה הבאה.
מצד שני, בסיעת כולנו מודעים היטב לסיכון שבהארכת המחלוקת מול החרדים בנושא המקוואות. בישיבת הסיעה האחרונה נשמע כחלון מסביר לחבריו שכדאי להם ולקואליציה לקחת ברצינות את האיום. "זה עלול להיות נפיץ אם לא נגיע להסכמה מול החרדים", הזהיר.
גם בבית היהודי, למרות ההבהרות שלא יאפשרו לחוק לעבור כמו שהוא מנוסח היום, חוששים מתדמית שתזהה אותם יותר מידי עם הקהילה הרפורמית. "דאגה לטובלות במקווה זה דבר אחד", טענו שם. "אבל מאבק עבור הרפורמים זה כבר לא בשבילנו".
בפינה אחרת של המשכן נשאל ליצמן לפשר העובדה שדווקא השבוע נפלו דבריו על אוזניים קשובות והאיום של החרדים נלקח ברצינות. "גם בשבוע שעבר הם הבינו שאנחנו רציניים", תיקן ליצמן את השואל. אז מה השתנה דווקא השבוע, הוחזרה אליו השאלה. "השבוע פשוט הסברנו את זה יותר טוב", השיב בחיוך הליצמני המפורסם שלו והמשיך לדרכו.
בזמן שיאיר לפיד ממשיך להמריא בסקרים ומעלה את מד הלחץ במחנה הציוני לשיא חדש, במפלגתו של יצחק הרצוג העסקים כרגיל. גם הצעת חוק תמימה למראה, שמבקשת לאפשר למאבטחים לשאת את נשקם מחוץ לשעות העבודה, הצליחה השבוע להוציא לא מעט דם רע בתוך ישיבת הסיעה של המחנה הציוני.
הפעם אמנם לא היה מדובר בברכה המסורתית - "את אורחת פה" - שבירך אראל מרגלית את ציפי לבני, אך פניני לשון משובחות לא פחות הוחלפו בין החברים. הרקע להצעת החוק קשור כמובן לגל הטרור שאינו נפסק, ומיועד לאפשר למאבטחים להגיב במהירות וביעילות לפיגועי טרור, גם מחוץ לשעות עבודתם. "אני בעד החוק", הודיע ח"כ איתן ברושי מיד עם הצגת הנושא בסיעה. "אנחנו לא מתיימנים (הופכים לימניים, ז"ק) אם אנחנו מצביעים בעד".
ח"כ עמר בר לב מיהר לתקן אותו. "נושאי ביטחון זה לא ימין או שמאל", הבהיר. "כשאנחנו מצביעים בנושאי ביטחון זה בכלל לא קשור לפוליטיקה". ח"כ זוהיר בהלול, שחבריו לסיעה התרשמו שהגיע טעון לישיבה, ביקש בנקודה זו את זכות הדיבור והחל לנאום על התדרדרותה של המפלגה.

"צריך לראות שלא שוברים כאן ימינה", אמר בהתרגשות. "הרבה פעמים השתיקה שלנו נתפסת כהסכמה". כדוגמה לדבריו הביא בהלול את שתיקת חברי המפלגה בנוגע להצעת החוק לגירוש משפחות מחבלים שהחלה לצבור תאוצה בשבועיים האחרונים. "אין בעיה להיקרא מפלגת מרכז", המשיך בהלול בלהט. "מרכז זה מצוין".
המשפט הבא כבר הקפיץ את חבריו לסיעה. "אני שומע את הקולות", הרים את קולו. "אנחנו הופכים לליכוד ב'. חייבים להתעורר". יו"ר הסיעה ח"כ מרב מיכאלי, שהבינה שהעסק עלול שוב לצאת משליטה, קטעה את בהלול. "אבל זוהיר, אנחנו לא בדיון הזה", ניסתה להרגיע. "ויש לנו זמן קצר". אלא שהדברים רק העלו עוד יותר את חמתו של בהלול. "את יכולה פעם אחת לתת לי לסיים משפט ולא לשסות את הדברים שלי?", זעם לעברה. "אני עדיין חבר כנסת". מיכאלי השתתקה באחת.
"מפלגת העבודה צריכה לעמוד ברשות עצמה ולשמור על חוט שדרה", המשיך בהלול את נאום התוכחה. "אני ממש לא מסכים עם המשוואה שאומרת שכל צעד של תמיכה במערכת הביטחון זו הליכה ימינה", אזר אומץ ח"כ איציק שמולי והשיב לטענות. "נמאס מזה שבכל פעם שמישהו תומך בצעדים של מערכת הביטחון ישר אומרים לו ללכת להתפקד לליכוד. הגבולות פה נחצים מכל הכיוונים, גם של המטורפים מימין, וכן, גם של המטורפים משמאל". בהלול, שהרגיש מותקף שוב, לא נשאר חייב. "מה אתה מנסה להגיד? שאני נגד כוחות הביטחון? שאני מצדד בטרור?".
אל השקט שהשתרר מיד לאחר מכן נכנס ח"כ איתן כבל עם סיפור לשבת. "אני רוצה להגיד דבר אחד", קטע את הדממה. "החיים פה מאוד ארציים. אני חייב לספר לכם משהו שקרה לי עם הבנות שלי בשבוע שעבר. אני יושב מחוץ לבית ופתאום מגיע מישהו עם חזות ערבית. מה קורה לי פתאום? התחלתי לייצר לעצמי מקרים ותגובות. אתה פוחד בשביל הילדה שלך ולא בשביל עצמך. אנחנו בסופו של דבר בני אדם". תכלס.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg