מתווה

"העולם העסקי מפנים שאי אפשר לעשות פה עסקים"

גורמים בממשלה הביעו אופטימיות בנוגע לאפשרות להעביר את מתווה הגז ללא חקיקת פסקת היציבות ותקפו את פסק הדין של בג"ץ, "שמשמעותו, היא שאי אפשר לתכנן בישראל יותר משנתיים וחצי קדימה". חברות הגז: "נפעל יחד עם הממשלה, כדי שנוכל לעמוד ביעדי המתווה עד סוף שנת 2019"

אריאל כהנא | 27/3/2016 23:05
אחרי ששכך מעט הזעם על החלטת שופטי בג"ץ לבטל את מתווה הגז, בשל חוסר הנכונות של הממשלה לחוקק בכנסת את פסקת היציבות, בירושלים מנסים למצוא פתרונות שיאפשרו  לעקוף את דרישת השופטים. "צריך ללמוד את כל פסק הדין וננסה לבחון האם אפשר להעביר את היציבות בלי הפסקה המדוברת אלא בדרך אחרת", אמרו אמש (יום א') פקידים ממשלתיים.

עוד כותרות ב-nrg:
-ארגון המורים הודיע: "עוצר יציאות" אחרי פסח
-פעיל השמאל עזרא נאווי יואשם במגע עם סוכן זר
-דירוג עוצמה צבאית עולמי: ישראל במקום ה-9
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הפקידים לא חסכו בביקורת על בית המשפט והאשימו אותו בהתערבות מיותרת בעניינים הקשורים לניהול המדינה. "פסיקת בג"ץ הוכיחה מדוע חברות הגז התעקשו על סעיף היציבות", הסבירו. "במדינה יש מעורבות יתר משפטית ועודף רגולציה מכל הכיוונים, והעולם העסקי מפנים שאי אפשר לעשות פה עסקים".
 
צילום: דו''צ
אסדת הגז מול חופי ישראל. הממשלה תמצא פתרון צילום: דו''צ

לטענתם, ההחלטה פוגעת בכלכלת המדינה וגורמת לבעיות חמורות ביוזמות ארוכות טווח. "אי אפשר לתכנן בישראל יותר משנתיים וחצי קדימה כי כל שנתיים וחצי מתחלפת ממשלה. זו המשמעות של פסק הדין", הדגישו.

עוד קודם לכן, הבהירו גורמים בממשלה כי לא ינסו להעביר בחקיקה את פסקת היציבות, כפי שדרשו השופטים, כיוון שלמהלך כזה אין היתכנות פוליטית. לכן, הבהירו, שיחפשו דרכים אחרות לפתור את הפלונטר, כאשר אחת האפשרויות היא הסכם BOT, שפירושו כי החברות יפתחו את שדות הגז, בתמורה לזכות להפעיל את השדות ולמכור את הגז. "בכל מקרה, כל פתרון אחר יעלה למדינה הרבה יותר כסף", אמר פקיד בכיר בממשלה.
 
צילום: יונתן זינדלפלאש 90
הרכב השופטים המורחב. ''נזק כלכלי'' צילום: יונתן זינדלפלאש 90

משמעותו של הסכם BOT היא שחברה פרטית מקבלת מהמדינה זיכיון שיאפשר לה לממן, לתכנן, לבנות ולהפעיל משאב או מתקן השייך לציבור לתקופה שתיקבע מראש. במשך תקופת הזיכיון, רשאית החברה הפרטית לגבות תשלום ממשתמשי המתקן כדי שתוכל להשיב את ההשקעה בו. עם פקיעת ההסכם, אמור המתקן לחזור לידי הציבור.

חברות הגז, השותפות למאגר לווייתן, הביעו רגשות מעורבים להחלטה וציינו כי יפעלו יחד עם הממשלה למציאת פתרון חלופי. "בית המשפט בהחלטתו קיבל את כל מתווה הגז למעט סעיף היציבות, לרבות אישור הפעלת סעיף 52, אישור הפרקים הנוגעים למחירים, ייצוא, מיסוי, הסדרים מבניים וסעיפים רבים נוספים – ועל כך אנו מברכים", נמסר בהודעת שותפויות הגז.

"עוד עולה מההחלטה כי גם השופטים מכירים בנחיצותה של יציבות רגולטורית ויצירת תנאים שיאפשרו את ההשקעות הדרושות לצורך חיפוש ופיתוח מאגרי גז. אנו נפעל יחד עם הממשלה, באופן מידי, לייצר תנאי יציבות בלוח זמנים מהיר על מנת שנוכל לעמוד ביעדי המתווה ובראשם פיתוח לוויתן עד סוף שנת 2019".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך