"שליצמן לא יגיד מה לאכול, צריך לחנך ולסבסד"
שר הבריאות יצא נגד צריכת מזון מהיר, אולם דבריו לא התקבלו באהדה רבה בקרב מומחים לתזונה ובריאות: "זו הפחדה, ענישה, הטלת גזרות ואפילו שיימינג. תפקיד המדינה - להקנות ידע וחופש בחירה. שיגדירו מה מותר לאכול במקום מה אסור"
שר הבריאות יעקב ליצמן הפתיע רבים כשקבע ש"לא צריך לאכול מקדונלד'ס בישראל". באופן טבעי, סביר היה שמומחים לתזונה ובריאות יקבלו בברכה את דבריו, אולם נראה כי רבים בתחום חושבים כי מדובר באמירה שמטרתה פרסום. אם ליצמן באמת רוצה לשנות את המצב, הם ממליצים, עליו להשקיע בחינוך לאכילה בריאה ובסבסודה.עוד כותרות ב-nrg:
"גם ערביות שילדו מבקשות לא להיות עם יהודיות"
דף הפייסבוק הכי מצחיק שלא הכרתם
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
איילת קלטר, מנהלת מרכז "שפת האכילה" לטיפול בהשמנה ובהתנהגויות אכילה ומנכ"ל "אדם ומלואו – הארגון הישראלי למניעת אפליה על רקע משקל", יצאה נגד ההכרזה של שר הבריאות ואמרה כי "ישראל היא לא מדינה פשיסטית". לדבריה, "כל מה שנקרא ג'אנק פוד, יישאר כזה. האוכל הזה הוא תמיד לא בריא. השאלה היא איך לחנך את הציבור לשנות את הרגלי האכילה שלו כדי שהציבור יצרוך אוכל בריא. לצערי, מה שליצמן והממשלה כולה עושים זה מהלך פופוליסטי בלבד".

''מהלך פופוליסטי בלבד''. שר הבריאות יעקב ליצמן.
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
קלטר המשיכה ותקפה את ההצהרה: "שום הכרזה כזו לא תשפיע על אף אחד. יש כאן הפחדה, ענישה, הטלת גזרות ואפילו שיימינג על אנשים, כמו שראינו לאחרונה ברשת". היא קבעה כי תפקידה של המדינה הוא "להקנות לאנשים ידע, את חופש הבחירה בין טוב לרע. אי אפשר להגיד לציבור מה לאכול. אנחנו לא במדינה פשיסטית, אלא במדינה דמוקרטית".
קלטר התריעה כי המצב הנוכחי רק יעצים את הכמיהה של אנשים לאוכל מוכן. "לצערי, בהפחדות מהסוג הזה הופכים את האוכל הלא בריא לנחשק כי האדם רוצה את מה שאסור. לכן, כל ההכרזות האלה הן רק דרך להשיג כותרות בתקשורת ובעיתונים, אבל אין כאן שום עשייה אמיתית. הדרך הזו לא תביא לשום שינוי חברתי. כדאי לממשלה להגדיר מה מותר לאכול במקום מה אסור לאכול".
גם ד"ר יוסי שבח, נטורופת והרבליסט, מייסד ומנהל המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ונטורופתיה ובית הספר לתזונה פונקציונלית, סבור כי המדינה לא צריכה להכריז רק מה אסור לעשות, אלא גם מה מותר. מעבר לכך, לדבריו, העובדה שמזון בריא יקר יותר מהווה מכשול משמעותי ברצון המדינה "להבריא" את תושביה, ואם רוצים בריאות לציבור – צריך לסבסד לדבריו את המזונות הבריאים.
"קודם כל, אני מבין שהשר ליצמן רצה לתת קריאת השכמה. להכניס את הנושא לסדר היום, וזה בסדר גמור", אמר שבח. עם זאת, "חייבים גם לחנך את האנשים למודעות מה כן לאכול. אני נתקל הרבה פעמים באנשים שחושבים שהם אוכלים בריא כי הם טבעונים או צמחונים, אבל הם אוכלים מזון מעובד עם כימיקלים ותוספי מזון שהם ממש לא בריאים".

''להכניס לתודעה שהעיקר זה מזון כמה שפחות מעובד''. עומדים בתור בסניף מקדונלד'ס.
צילום: שאטרסטוק
שבח הסביר: "צריך להכניס לתודעת הציבור שהעיקר זה מזון כמה שפחות מעובד וכמה שפחות תוספים כימיקליים. ככלל, לדעתי, כדי 'להבריא' את הציבור צריך לחנך לצריכת מזון טבעי. ככה זה גם בבשר וגם במזון טבעי. ככל שהמזון קרוב לאיך שהוא היה בתחילה, כך זה הרבה יותר בריא וטוב. לכן אני ממליץ על קטניות, ירקות, פירות, גידולים מלאים דמויי דגנים, קמח מלא, אגוזים, שקדים, שמן זית וכדומה".
לדברי שבח, ללא סבסוד של מזון בריא על ידי המדינה "אין בכלל מה לדבר או להכריז על מזון לא בריא כלא בריא, כי מה הציבור יעשה? זה מה שהייתי ממליץ לליצמן לעשות – לחנך למזון בריא ולסבסד אותו".
סיגל פרישמן, דיאטנית לתזונה מבית החולים בילינסון בפתח תקווה, הסבירה כי בכל הנוגע לצריכת מזון, "בסופו של דבר מדובר במינונים. אם אוכלים במינון נכון, אז אפשר מפעם לפעם לצאת לאכול בחוץ. הרי זו דרך החיים כיום, ולכן ברור שלמנוע לגמרי אי אפשר".
גם פרישמן המליצה בחום לאכול מזון בלתי מעובד: חלב, ירקות, עוף, דגנים, קטניות ועוד. "כדאי גם לאכול בחוץ אוכל יותר יקר, שלא נעשה בצורה של מסעדות מזון מהיר. אלא שלרובנו אין את הכסף למסעדה, ולכן אפשר לאכול המבורגר כשרוצים. העיקר זה לרווח את האכילה הזו ככה שלא נרגיש שהיא תכופה מדי".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg