אמא וגרה ליד כביש מהיר? לתינוק סיכוי גבוה לאסתמה

מחקר שעקב אחרי ילדים משלב ההיריון ועד גיל עשר, הראה כי תינוקות שנולדו לאימהות שנחשפו לזיהום אוויר מתחבורה בזמן ההיריון נמצאו בסיכון מוגבר לחלות באסתמה עד גיל חמש

יאיר קראוס | 20/4/2016 23:29
תגיות: הריון,אסתמה,תינוקות,מחקר,לידה
בהריון ומתגוררת ליד כבישים סואנים? מחקר קנדי חדש שעקב אחרי ילדים משלב ההיריון ועד גיל עשר, הראה כי תינוקות שנולדו לאימהות שנחשפו לזיהום אוויר מתחבורה בזמן ההיריון נמצאו בסיכון מוגבר לחלות באסתמה עד גיל חמש. הדבר נכון במיוחד בעבור תינוקות שנולדו במשקל נמוך.

עוד כותרות ב-nrg:
חמאס: ההרוג בפיגוע בירושלים הוא המחבל
עימות חריג בקבינט: נתניהו איים לפטר את בנט
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בעשורים האחרונים נערכו מחקרים רבים בעולם שהצביעו על הקשר בין זיהום אוויר שאליו נחשפו האם או אפילו האב לפני ההיריון ובמהלכו, ובין פגיעה בהתפתחות העובר. הממצא החדש אינו מפתיע. מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין חשיפה למזהמים שונים בזמן ההיריון – ואף לפניו – ובין תופעות כגון משקל גוף נמוך בעת הלידה, לידה טרם זמנה והיקף ראש קטן מהממוצע. במחקרו של פרופסור פורטנוב שעורר סערה תקשורתית, נמצא לכאורה קשר בין זיהום האוויר במפרץ חיפה לבין גודל ראשי התינוקות הנולדים.
 
צילום: שאטרסטוק
''פוטנציאל הבריאות נקבע בעיקר ברחם''. אישה בהריון. צילום: שאטרסטוק

"בריאות האדם משתנה לאורך כל מעגל החיים, אבל פוטנציאל הבריאות שלו נקבע בעיקר ברחם, ואחר כך בילדות", מסביר ד"ר חגי לוין, ראש המסלול לבריאות וסביבה בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית-הדסה.

בסוכנות ידיעות הסביבה, "זווית", מציינים כי המחקר הנוכחי, שנערך בקנדה, בדק את נתוניהם של יותר מ-65 אלף ילדים שנולדו בוונקובר בין השנים 2002-1999. המחקר מצא שבקרב ילדים לאימהות שגרות ליד כבישים מהירים נרשמה עלייה של 25 אחוז בסיכוי לחלות באסתמה.

לעומת זאת, עבור ילדים שאובחנו כחולים באסתמה בין הגילאים שש עד עשר, הסיכוי לחלות באסתמה לפני גיל חמש גדל בכחמישה עד עשרה אחוזים כתוצאה מחשיפה לזיהומי חנקן דו-חמצני ופחמן חד-חמצני, שמקורם העיקרי הוא תחבורה. זאת לצד חומרים כמו גופרית דו-חמצנית וחלקיקים נשימים עדינים בגודל 10 מיקרומטר ומטה, הנפלטים מתחבורה אך גם ממקורות שונים כגון תעשייה ואובך. ילדים שנולדו עם משקל לידה נמוך – מתחת ל-2.5 ק"ג – היו רגישים יותר להשפעות זיהום האוויר, והקשר בין זיהום אוויר לאסתמה היה חזק יותר עבורם.
 
שאטרסטוק
אסתמה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדות. שאטרסטוק

במחקרים דומים בעולם, שבחנו את הקשר בין זיהום אויר ואסתמה בגילאים מוקדמים, התקבלו ממצאים שאינם חד-משמעיים. מחקר מבריטניה לא מצא קשר בין חשיפה לחנקן דו-חמצני וזיהום חלקיקי לאסתמה בקרב ילדים עד גיל 11. במחקר שוודי לעומת זאת, נמצא קשר בין חשיפה לזיהום אוויר ובין אסתמה אצל ילדים בוגרים בין גילאי 12-8. מחקר הולנדי שפורסם ב-2010 הצביע על קשר בין חשיפה לפחמן חד-חמצני לבין אסתמה בגילאים שתיים עד ארבע.

השוני בין תוצאות המחקרים הוא תופעה מוכרת בתחום האפידמיולוגיה (חקר הגורמים לתחלואה) והאפידמיולוגיה הסביבתית בפרט, שהינה תחום מורכב המחייב התייחסות למקריות, להטיות ולגורמים מבלבלים. על מנת להעריך שקיים קשר של סיבה ותוצאה, יש לשקול מגוון שיקולים וראיות ממחקרים שונים, ולכן כל מחקר חדש בנושא מוסיף לביסוס הידע.

כך גם במחקר זה, ניתן להצביע רק על קשר בין היריון בקרבת כביש ראשי ובין אסתמה אצל ילדים בין הגילאים אפס עד חמש, אך לא ניתן להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. ב"זווית" מציינים כי חשיבותו של המחקר היא בכך שהוא מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים, המחזקים את האפשרות שהקשר בין זיהום אוויר להתפתחות אסתמה הוא אמנם קשר סיבתי.
  
שאטרסטוק
ילדים לאימהות שגרות ליד כבישים מהירים: 25 אחוז סיכוי לחלות באסתמה. שאטרסטוק

ד"ר חגי לוין מסביר שמחקר זה מספק ראיה נוספת להשפעות השליליות של זיהום אוויר על התפתחות ילדים, שמצטרפת להשפעות ידועות על הגדילה וההתפתחות, על מערכת הנשימה, על התפתחות המוח ועל מערכות נוספות. "תחבורה מהווה מקור מרכזי לזיהום אוויר. במקביל להמשך המחקר בתחום, אנו חייבים לפעול יותר כדי לצמצם את זיהום האוויר שמקורו בתחבורה, ולנקוט במדיניות ציבורית שמעודדת תנועה בערים בדרכים שאינן מזהמות (אופניים, הליכה), וכן בתחבורה ציבורית המזהמת פחות משימוש ברכבים פרטיים", הוא מסכם.

לאחרונה פורסם ב-nrg מחקר ישראלי ראשון שהצביע על קשר בין זיהום התחבורה בישראל לבין עלייה במקרים של אוטיזם בילדים. הסטודנטית דנה זיו, בהנחיית ד"ר חגי לוין וד"ר אסנת קידר מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה, ממליצה להיעזר באפליקציות כגון בריזומטר הישראלית כדי לבדוק את מידת זיהום האוויר בזמן אמת עד רמת הרחוב, ולקבל המלצות כיצד לפעול ולהיזהר מחשיפה לזיהום אוויר ולצמצם את הסכנות הכרוכות בה.

כיום אסתמה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדות. נכון לשנת 2009, 9.6 אחוז מאוכלוסיית הילדים בארה"ב סבלו מאסתמה, ובמדינות רבות, מפותחות ומתפתחות, שיעור החולים מצוי במגמת עלייה. לפי נתוני משרד הבריאות, שיעורי האסתמה בקרב תלמידים יהודים נותרו יציבים מאז 1997 והם עומדים על 7.2 אחוז בקרב תלמידי כיתה ח'. עם זאת, בקרב אוכלוסיות הערבית נצפתה עליה חדה בשיעורי חולי אסתמה בעשור האחרון. בכל קבוצות האוכלוסייה נצפו שיעורי אסתמה גבוהים יותר בבנים מאשר בבנות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק