משרד החקלאות מודה שכשל בטיפול במשבר הדיג
בתשובה לעתירת דייגי המכמורת בבג"ץ נגד הגבלת פעילותן בעונת הרבייה מודים במשרד: "מצב הדגה בים התיכון קשה מאוד מאוד, בין היתר עקב דיג יתר"
משרד החקלאות מצהיר: "כשלנו בטיפול בענף הדייג בישראל שנפגע קשות בשנים האחרונות". ההצהרה מגיעה לקראת דיון בנושא משבר הדיג בים התיכון שאמור להתקיים מחר (ה'), בבית המשפט העליון.עוד כותרות ב-nrg:
• ירידה של 46 אחוזים במספר האירועים האנטישמיים
• סופת אש: עיר שלמה פונתה מתושביה בקנדה
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
הדיון מתקיים בעקבות עתירה שהגישו דייגי המכמורת (ספינות דיג הגוררות רשתות על קרקעית הים - י.ק.) נגד משרד החקלאות, בדרישה לבטל את התקנות החדשות שמורות על הגבלת הדייג שלהם במהלך עונת הרבייה של דגי הים התיכון. בתגובה לעתירה הזהירו מומחי משרד החקלאות כי, "מצב הדגה בים התיכון קשה מאוד מאוד, בין היתר עקב דיג יתר".

גורמת לעיקר הנזק לדגה. ספינת מכמורת בנמל יפו
צילום: דב גרינבלט
בתגובה שהועברה לשופטי בג"ץ נכתב עוד כי "מהמידע שבידינו נראית תמונה ברורה של פגיעה קשה בסביבה הימית, בעקבות דיג יתר... אם משאב הדגה ישוקם, הנהנים הישירים מכך יהיו הדייגים. מנגד, אם משאב הדגה ימשיך להידלדל, ציבור הדייגים עצמו ייפגע מכך".
את עיקר הכישלון שהביא לנזק הגדול בדגת הים התיכון משליכים אנשי המשרד על ספינות המכמורות הגדולות, שדגות באמצעות רשתות ואמצעים הרסניים ופוגעים בכל סביבת הים בה הם פועלים. "דיג המכמורת נעשה באזורים שבהם מתרחשת פעילות הרבייה, והוא עלול לפגוע בדגים בעודם עוסקים בהעמדת הדור הבא" אומרים במשרד החקלאות. "כדי להבטיח את המשך התקיימותו והתחדשותו של משאב הדגה, שנחוץ גם לדייגים עצמם, יש צורך דוחק להגביל את הדיג במיוחד בתקופה שבה מתרבים הדגים, בתקופת הגיוס".
במשרד החקלאות מאששים את טענות ארגוני הסביבה לנזק העצום שמסבות ספינות המכמורת ודורשים את השבתתן. פעילות דיג המכמורת מאופיינת בגרירת רשתות לאורך כל חופי הים התיכון, בעומק של 15 מטר ומעלה, הן בשעות היום והן בשעות הלילה. הפעילות מהווה הפרעה מתמדת לתהליך ההתרבות של הדגים המקומיים במים הרדודים. פעילות זו, בהיותה בלתי סלקטיבית וגורפת, מסכנת גם את הדגיגים הצעירים שיוצאים מהמים הרדודים.

לא מתרבים. דגים ברשת
צילום: שאטרסטוק
החברה להגנת הטבע פועלת כבר כמה שנים למען קידום רפורמה מקיפה בתחום הדיג בים, הכוללת, בין היתר, איסור על דיג בעונות רבייה והוצאת ספינות המכמורת מהים; זאת על מנת לאושש את משאב הדגה המידרדר. בארגון הסביבתי הישראלי טענו במשך שנים כי במשרד החקלאות טומנים את הראש עמוק במים ומתעלמים מהפגיעה האנושה בדגי הים. כעת מודים במשרד החקלאות בעוצמת הנזק שמסבות ספינות הדיג הגדולות.
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "הים התיכון מצוי במצב קשה של דיג יתר, הפוגע בראש ובראשונה בפרנסת הדייגים, כמו גם בטבע הימי. הצעדים שמשרד החקלאות נוקט הם בבחינת המינימום הנדרש, על מנת להבטיח את התרבות הדגים בעונת האביב, ויש להשלים אותם באישור תקנות הדיג בוועדת הכלכלה של הכנסת, תוך פיצוי והוצאה של ספינות המכמורת לצמיתות מהמים, על מנת להבטיח את קיום משאב הדגה, לרווחת הציבור הרחב בכלל והדייגים בפרט".
מטעמם של בעלי שבעת ספינות המכמורת המעוניינים להמשיך ולדוג למען פרנסתם נמסר: "למעט המילים 'כשלנו בטיפול בענף הדיג בישראל', תגובת משרד החקלאות לעתירה שלנו לוקה באי דיוקים רבים, בלשון המעטה. דייגי ספינות המכמורת דגים באזורים מרוחקים מהחוף, אזורים שנמצאים בהם דגים נודדים שאינם קשורים כלל לאזורי רביית הדגים וכל בר דעת המתמצא בנושא יודע את זה. גם נושא הפגיעה בדגה בים התיכון אינו נכון. אין שום שינוי משמעותי בכמות הדגים בארבעים השנה האחרונה, וזאת גם נקבע במחקרים של חוקרים בלתי תלויים כמו ד"ר דני גולני מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שהיה עד לפני שנתיים יועץ במשרד החקלאות וד"ר מנחם בן ימי, הנחשב לאחד המומחים הגדולים בנושא בעולם. גם יו"ר וועדת הכלכלה, איתן כבל וכמעט כל חברי הוועדה קבעו, בישיבה שנערכה ב 2 בפברואר השנה, שההגבלות של משרד החקלאות אינן מבוססות על נתונים בדוקים, ולכן גם דחו את ישומן. חבל שמשרד החקלאות מתנגד לבקשתנו להביא לעדות בבית המשפט את האחראי על תחום הדיג הימי במשרד החקלאות, ד"ר אורן סונין, וסיבותיו עמו. ד"ר סונין מכיר הכי טוב מכולם את התחום עליו הא ממונה וגם הכין תכנית יסודיות לניהול ממשק הדיג. אנחנו מאמינים ששופטי בג"צ, יעצרו את התקנות הדרקוניות שהועברו בניגוד לנהלים ויצילו את פרנסתן של מאות משפחות המתפרנסות מענף זה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg