גילויים חדשים: הסינים בישלו בירה לפני 5,000 שנה

החוקרים סבורים שהעדויות להימצאות שעורה באתר ארכיאולוגי עתיק מרמזות שהדגן הובא לאזור לצורך הכנת המשקה האלכוהולי, ולא כמאכל

מקור ראשון
רייצ'ל פלטמן, וושינגטון פוסט | 27/5/2016 8:41
שברי כדים בני 5,000 שנה שנמצאו בסין שופכים אור על שיטות בישול הבירה הקדומות ביותר באזור, ומספקים תובנות חדשות על ההיסטוריה של החקלאות באסיה.

עוד כותרות ב-nrg:
בעקבות מינוי ליברמן: השר לאיכות הסביבה מתפטר
בבית היהודי מתנגדים לאיום בנט על נתניהו
כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

את המחקר הובילה ג'יאג'ינג וונג מאוניברסיטת סטנפורד, והוא פורסם ב'פרוסידינגס אוף דה נשיונאל אקדמי אוף סיינס'. וונג אמרה לסוכנות הידיעות 'אי־אף־פי' שמתכון הבירה שהוסק מהממצאים הארכיאולוגיים "מעיד על תערובת של מסורות מהמערב ומסין - שעורה מהמערב, לצד דוחן, דמעות איוב ופקעות מסין".

וונג ואנשי הצוות שלה בחנו את המשקה האלכוהולי העתיק באמצעות גירוד משקעים צהבהבים משברי חרס של כלי קיבול, שלסברתם עוצבו לשם בישול הבירה. הכדים נמצאו באתר תת־קרקעי במחוז שאאנשי.
תוצאות המחקר מצביעות על משקה שנעשה מתערובת של דגני בר ודגנים מבויתים, בתוספת של כמה פקעות כגון בטטה ושושן, שהמתיקו מעט את הבירה המרירה. למרבה הצער אי אפשר לטעום מהמשקה ההיסטורי הזה, מכיוון שהחוקרים לא יודעים את היחסים המדויקים בין המרכיבים ששימשו במתכון.
 
צילום: דודו גרינשפן
הסינים יצרו לפני 5,000 שנה? בירה צילום: דודו גרינשפן

באתר החפירה, דיווחו החוקרים, התגלו קליפות של זרעונים שצפוי שיתגלו במבשלה עתיקה. בחינה מיקרוסקופית של שאריות החומרים שבתוך כלי הקיבול גילתה שיירי עמילן מרוסקים, כפי שאפשר לצפות שיקרה במהלך ההלתתה ומעיכת הרכיבים. החוקרים גם מצאו מה שלדעתם הם כיריים עתיקים, ששימשו לחימום הגרעינים המרוסקים – מרכיב חשוב בתהליך הפיכת הפחמימות לסוכר תוסס. גם מיקומה התת־קרקעי של המבשלה לעתיד אידיאלי, שכן הוא אפשר לרוקחים לשמור על המוצר שלהם קר.

בהתחשב בראיות הללו, וונג ואנשי צוותה סבורים שמצאו את המבשלה העתיקה ביותר בסין, ככל הידוע. ארכיאולוגים מצאו עדויות להתססת אורז מלפני כ־9,000 שנה, שעשויות למעשה להיות הראיה הראשונה לחיבתו של המין האנושי לטיפה המרה. עם זאת, הסברה הייתה שבירת השעורים, שהופיעה במזרח התיכון רק לפני כ־5,400 שנה, הייתה תוספת מאוחרת לתרבות הסינית.

החוקרים טוענים שנוכחותה של השעורה באתר הארכיאולוגי שלהם מזיז לאחור את ההיסטוריה הסינית של הדגן הזה בכאלף שנים. התגלית שלהם רומזת שהשעורה, שמכילה רמות גבוהות של חלבון הממיר פחמימות לסוכר בתהליך ההתססה, הובאה לסין לצורכי בישול בירה ורק אז עברה באטיות לשמש כדגן למאכל לפני כ־3,000 שנה. כמו כן, אתר החפירה מלמד שמבשלי הבירה בסין כבר שלטו ברבות משיטות בישול הבירה שנמצאות בשימוש עד היום.

"יש לשער שכאשר השעורה יובאה ממערב אירו־אסיה למישורים במרכז סין, היא הגיעה לצד הידע שלפיו הדגן הזה הוא מרכיב טוב לבישול בירה", אמרה וונג ל'לייב סיינס'. "זה לא היה רק ייבוא של מין דגן חדש, אלא גם ייבוא של הידע שנלווה אליו".
 


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק