אפרים הלוי: מינוי ליברמן הוא הפתיח לקץ שלטון נתניהו
בריאיון לרשת "אלג'זירה" הסביר ראש המוסד לשעבר כי שר הביטחון יישפט לפי מעשיו, וטען שראש הממשלה שולט באמצעות ניצול רגשות פחד. הוא ציין גם כי ישראל טיפלה בפצועי "חזית אל-נוסרה" מסיבות הומניטריות, וכי לא הייתה עושה כן עם לוחמי חיזבאללה
ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי התראיין בשבוע שעבר לתוכנית "אפ פרונט" של רשת "אלג'זירה" הערבית, שהתפרסמה ביום שבת האחרון, ושם פרס את השקפת עולמו לגבי הנושאים השונים שעל הפרק בישראל. בין השאר התייחס לשלטונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולמשמעות של הטיפול שמעניק צה"ל לפצועי ארגון הטרור "חזית אל-נוסרה" הסורי, שמועברים לשטחי ישראל לצורך סיוע רפואי. הלוי ציין גם כי מינויו של אביגדור ליברמן לשר הביטחון הוא תחילת הקץ לשלטון נתניהו, והצהיר כי ראש הממשלה שולט באמצעות הפחד.עוד כותרות ב-nrg:
- יעלון: שוחחתי עם השר ליברמן - קבענו פגישת חפיפה
- מנהיג הדרוזים: "החזרת הטנק מ-82' – עלבון"
- כך תיעוד 'בצלם' עצר את שאיפותיו של אובמה / דעה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מנחה התוכנית, מהדי חסן, שאל את הלוי על התפטרותו של שר הביטחון הקודם משה (בוגי) יעלון בשל "ההשתלטות של קיצונים" על המדינה, וכן על דבריו של סגן הרמטכ"ל יאיר גולן, שכדברי המנחה "השווה את הטיפול במיעוטים בישראל לגרמניה הנאצית בשנות השלושים". הלוי ציין כי יש הרבה התחבטויות בישראל בימים אלה, אך שיש גם מגמות מדאיגות במיוחד וכי הללו הטרידו את סגן הרמטכ"ל ואת שר הביטחון לשעבר.
הריאיון עם הלוי ב"אלג'זירה":
הלוי פירט עוד כי מדובר על חוקי התנהגות בקרב, והזכיר את תקרית הירי בחברון ואת "הטרור היהודי", שלדבריו זוכה לתמיכה רחבה בציבור הישראלי וכן בפוליטיקה – ומלבד העלייה במספרי אירועי הטרור הזה, התמיכה הגוברת מדאיגה אותו יותר. לטענת הלוי, "הדברים הללו לא היו כאן בעבר".
השאלה הבאה נגעה לשלטונו של רה"מ בנימין נתניהו ולממשל הימני תחתיו, והלוי ציין כי הוא מפקפק בכך שפתרון של שתי מדינות יתבצע תחת הנהגתו של נתניהו. הוא אמר עוד כי "אני מאמין שאירועי הימים האחרונים, וכן מינויו של השר ליברמן, הם תחילת הספירה לאחור לקראת קץ ממשל נתניהו. זו תהיה הירייה הראשונה בסדרת אירועים שלאמונתי יקרו בשנה-שנתיים הקרובות, שיסמנו את המעבר מעידן נתניהו לעידן אחר".

מנגד, באשר לליברמן ולתפיסה עליו בבירות המערב כימני קיצוני, הסביר ראש המוסד לשעבר כי הממשלה הזו תיבחן על פי מעשיה, וכלל לא בטוח כי תנהג באופן שונה מקודמותיה.
בהמשך הריאיון אמר הלוי כי כל ראשי הממשלה שעמם עבד – כולל נתניהו - היו רוצים בלבם למצוא מנגנון אוטומטי שיביא שלום, אולם ציין כי ראש הממשלה המכהן מנצל את הפחד לצרכיו ומשתמש בזכר השואה למטרותיו. לדבריו, נתניהו "משתמש בפחד באופן שאדם לא צריך לעשות כמוהו. איש לא צריך להצביע מתוך פחד".
בחלק אחר של הריאיון נשאל הלוי על עמדתו החיובית בכל הקשור למגעים עם חמאס, וענה שרבים בישראל אמרו כי הוא צודק – אך כי זה לא הזמן המתאים לומר דבר כזה. עם זאת, הוא הסביר, אין זמן מתאים לומר דבר כזה, וכי הוא כבר 13-14 שנים חוזר על הקביעה שחובה לדבר עם אויביך.
לדברי הלוי, חובה לקבל את המציאות של קיום חמאס, שנוסד לפני שלושים שנה ושרד למרות כל המתקפות של ישראל נגדו. הוא הוסיף כי למרות האיסור האמריקאי על קיום מגעים עם חמאס, אישים רבים שכיהנו בעבר בעמדות בכירות בארה"ב משוחחים איתם לעתים תכופות ולאורך תקופה ארוכה.

ההסבר לעמדה זו, טען הלוי, היא שלישראל אין אסטרטגיה להתמודד עם חמאס מלבד זו הצבאית, ושהדברים ניכרים מדברי נתניהו אחרי "צוק איתן", כשקבע שארגון הטרור העזתי "לא קיבל דבר" – וכי היחס הזה מתאים רק כשפועלים מול ארגון טרור.
הלוי ציין עוד כי בניגוד לעמדה הרווחת בישראל, שלפיה כל כמה שנים יש להיכנס לעזה "ולכסח" את חמאס, המפקדים בשטח בצה"ל שעמם שוחח, ברמת מפקדי חטיבה המופקדים על עזה, סבורים שהימצאותו של חמאס כאחראי על הרצועה היא דבר חיובי. לדבריו, חמאס נמצא שם כדי להישאר, והוא שולט על אוכלוסייה של 2 מיליון בני אדם עם שיעור הילודה הגדול בעולם – ועל כן יש להגיע עמו לדרכי הידברות.
כאשר נשאל אם יש לו חרטות על דברים שביצע כראש המוסד, ענה הלוי מיד כי אין לו חרטות – מלבד על דברים שאולי נכשל בהם.
נתניהו וליברמן בנאום לאחר השבעת שר הביטחון (צילום: רויטרס)
מלחמת האזרחים בסוריה עמדה על הפרק בחלק אחר של הריאיון, שפורסם ברשת כמה ימים מאוחר יותר ובנפרד מהתוכנית המקורית. המנחה ביקש לדעת מה עמדתה של ישראל באשר לקרבות העקובים מדם במדינה השכנה, ואם יש לה העדפה על זהותו של מי שיצא וידו על העליונה – הנשיא בשאר אל-אסד או ארגוני המורדים. אולי, הציע המנחה, לישראל כלל אין העדפה וכל שאכפת לה הוא שהללו מוסיפים להילחם זה בזה, ובכך הם מנטרלים את האיום הנשקף למדינה מכיוון צפון ומסיחים את תשומת הלב מהבעיה הפלסטינית.

בתשובתו הסביר ראש המוסד לשעבר כי שישה ראשי מדינות לשעבר בישראל ניסו לקדם שלום עם סוריה, וכי מדינה זו היא המפתח להשגת שלום במזרח התיכון. הוא הוסיף כי הבעיה כיום בדמשק אינה העם הסורי, אלא המעורבות החיצונית במדינה, בדמות חיזבאללה, איראן ורוסיה. הללו, הוא טען, נכנסו למדמנה הסורית אחד אחרי השני בגלל כישלון קודמיהם – טהרן ביקשה לסייע לאסד לאחר שחיזבאללה לא היה די בכך, והקרמלין ביקש לכסות על כישלונה של איראן במדינה. לכולם, קבע הלוי, אין דבר מה לעשות בסוריה, וכי הגיעו רק כדי לסייע לאסד.
לדברי הלוי, ההעדפה הישראלית בסוריה היא ממשלה עצמאית ממעורבות חיצונית, שתיוותר לגורלה ואשר תוכל לקבוע את נתיבה בכוחות עצמה ושתשאף לשלום ולקבלת שכנותיה. במצב כזה, הוא הסביר, לא משנה לישראל מי יעמוד בראש – אסד או המורדים.
בהקשר זה התייחס ראש המוסד לשעבר לסוגיית הטיפול הרפואי שניתן ללוחמי "חזית אל-נוסרה", המקושרת ל"אל-קאעידה", בישראל. הלוי טען כי כפי שאמר בעבר, תמיד עדיף לנהוג ביריביו באופן הומאני, והדגיש כי זהו השיקול העיקרי למעשה זה. עם זאת, הוא לא שלל את האפשרות שיש גם מניע טקטי לטיפול הרפואי. הוא אמר גם כי לדעתו מעשה כזה לא יפגע בישראל, שכן החוקים בסוריה שונים מכל מקום אחר, וניתן לעשות שם מעשים שלא ייעשו בכל מקום אחר.

כאשר נשאל אם היה מטפל בלוחמי חיזבאללה, הסביר הלוי כי לא היה עושה כן, בגלל שיש לארגון הטרור הלבנוני "חשבון אחר" עם ישראל. הוא הסביר כי חיזבאללה תקף ישירות את ישראל, בניגוד ל"אל-קאעידה", שלמיטב זיכרונו לא פגע בישראל – אף שהוא ביצע פיגועים בארה"ב. הלוי טען כי במלחמה ב"אל-קאעידה" ישראל משתתפת באמצעות מודיעין ואמצעים נוספים, אך יש לה חשבון מסוג אחר עם ארגון זה מאשר עם אל-קאעידה.
לדבריו, היה מדבר עם חיזבאללה רק אם אנשים בארגון היו משנים את דעותיהם והיו מפגינים את נכונותם לדבר עם ישראל. כיום, הוא טען, הארגון השיעי הוא שלוחה של איראן, שתסבול ממדיניותה כלפי ישראל כפי שהיא סובלת כיום בסוריה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg