דאגה בדרום: שפכים מעזה זיהמו מקורות מים
פעילי סביבה: "אם ביוב משטחי הרצועה היה משתחרר לחופי תל־אביב, המדינה הייתה סוערת". רשות המים: הזרמת השפכים הופסקה, המים המזוהמים נשאבו
כאלפיים מטרים מעוקבים של ביוב גולמי שמקורו ברצועת עזה הוזרמו מדי יום בחודש האחרון לתחומי מדינת ישראל, ועשו את דרכם אל מאגר המים 'שקמה' בסמוך לקיבוץ זיקים. גורמי סביבה התריעו שהמפגע מזהם את מי התהום באזור, ועשוי לפגוע באספקת מי השתייה בדרום הארץ. ברשות המים טענו כי ההזרמה הופסקה והזיהום נשאב, אך לא ברור עדיין מה היקף הנזק שנגרם למאגר בשבועות שבהם זוהם.עוד כותרות ב-nrg:
"חזירות": מה קורה בחצר של עדי עזרא?
מכירת חיסול ביוון: איים, חופים ואתרים היסטוריים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מדובר בתופעה החוזרת על עצמה מדי שנה: הביוב זורם באפיק נחל חנון, שמקורו בעיירה בית־חנון שבצפון הרצועה. משם, דרך נחל שקמה, זורמים השפכים אל מאגר 'שקמה' של חברת 'מקורות', שבו נאגמים המים ומוחדרים לבסוף אל אקוויפר החוף.

השפכים מבית חנון זורמים לתוך ישראל
צילום:יהודה לחיאני
במכתב ששלח בימים האחרונים אשר אברג'ל, ראש המועצה האזורית שפיר ויושב ראש איגוד ערים לאיכות הסביבה בנפת אשקלון, הוא התריע בפני מנהל רשות המים אלכסנדר קושניר על ההשלכות הקשות של הזיהום, ודרש מרשות המים לפעול לאלתר להסרת המפגע. "הזרמת השפכים גורמת למפגעים סביבתיים חמורים ביותר, שיש להם השלכות בריאותיות על חיי אלפי אזרחים המתגוררים ביישובים זיקים, נתיב־העשרה וכרמיה, וכן על בסיס מנהלת התיאום והקישור במעבר ארז", נכתב בפנייה.
אברג'ל ציין עוד ש"קיים חשש ממשי שקיום המפגעים הסביבתיים עלול להוביל לזיהום מים וקרקע וליצירת מפגעים אקולוגיים חמורים נוספים, ובכלל זה חשש לזיהומו של אקוויפר החוף. לא למותר לציין שלהגנה על אגן הניקוז התחתון של נחל שקמה יש חשיבות רבה ליכולת אספקת מי השתייה בדרום הארץ".
אין זה האתר היחיד שבו ביוב שמקורו ברצועת עזה זורם לשטח ישראל ומשבש את תפקודן של מערכות המים: לפי דו"חות של האו"ם והארגון הישראלי 'גישה', תשתיות המים והביוב ברצועת עזה מצויות בקריסה, וכ־90 אלף מ"ק מהביוב של אוכלוסיית עזה - 90 מיליון ליטרים - נשפכים מדי יום לים התיכון. זיהום המים גורם ל־26 אחוזים מהתחלואה בעזה, ועלול להוביל להתפשטות מחלות מידבקות שאינן מתחשבות בגבולות גיאוגרפיים.

המפגע מזהם את מי התהום. שפכים זורמים לנחל הקישון
צילום: אלכס רוזקובסקי
בשל תנאי השטח באזור, כמות הביוב העצומה שמגיעה לים התיכון נעה בחלקה צפונה, לכיוון חופי ישראל הדרומיים. לפני חודשים אחדים התממש חשש חמור כשמי הביוב מרצועת עזה הגיעו בריכוז גבוה לאזור מתקן ההתפלה השוכן דרומית לאשקלון, פגעו בפעילות המתקן החיוני ואילצו לערוך הפסקות במהלך עבודתו. "אם ביוב של 1.8 מיליון תושבים היה משתחרר אל חופי תל־אביב, המדינה כבר הייתה סוערת", קבלו גורמי סביבה המצויים בנושא.
אברג'ל התייחס אף הוא לאיום השקט הנשקף מרצועת עזה: "מצער ומטריד שתושבי מדינת ישראל צריכים לסבול ממפגעים סביבתיים שמקורם ברצועת עזה. יש להם השלכות סביבתיות ובריאותיות על תושבי אזור הדרום, לרבות זיהום מים וקרקע. "בכוונתי לא להרפות מהנושא עד שיימצא לו פתרון נאות, לרבות דרישה משר האוצר להפסיק את העברת תשלומי גביית המסים לרשות הפלסטינית עד שיגובש פתרון כולל".
חשש נוסף הוא שהמדינה השקיעה כסף רב עד כה בשימור ובפיתוח מרחב השקמה, שבו עוברים השפכים, והמשך הזרמתם בעתיד עלול להוריד את ההשקעה הממשלתית לטמיון.

''הזרמת השפכים נפסקה''. יו''ר רשות המים אלכסנדר קושניר
צילום: משרד התשתיות
מרשות המים נמסר בתגובה: "הזרמת השפכים מהרצועה הופסקה. השפכים שהוזרמו לשטחנו נשאבו בידי המועצה האזורית חוף אשקלון. השפכים נשאבים לתחנת סניקה סמוכה, ומשם למתקן טיהור שפכים נתיב־העשרה. לטיפול במפגע נעשה שימוש גם בביוביות. השאיבה, עד כמה שידוע לנו, הסתיימה. כבר לפני כמה מים חל שיפור ניכר לעומת המצב לפני תחילת השאיבה".
עם זאת, מרשות המים לא נמסרה תגובה בנוגע לפעולות הננקטות על ידה בכל הנוגע לסכנות זיהום המים והים הנגרמות בשל השפכים הזורמים מרצועת עזה לתחומי ישראל, ולא ברור מה יהא על מאגר המים 'שקמה' אם יוזרמו אליו שפכים בעתיד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg