הזיהום בחיפה: "הוועדה המקצועית הגישה דוח לא מקצועי"
הדוח הוגש למשרדי הבריאות והסביבה לפני כחודש וחצי, אולם הוחזר לוועדה המקצועית לתיקונים מאחר "שאינו עומד בתנאים המדעיים הנדרשים ממסמך שכזה". כעת יידרשו 40 יום לפני שהממצאים יוצגו לציבור
חודש וחצי לאחר שהוגש דוח ניטור הזיהום במפרץ חיפה, ולא הוצג בפני הציבור למרות דרישה ציבורית רחבה, מתברר הבוקר (שלישי) כי במשרדי הבריאות והסביבה החזירו את הדו"ח לוועדה המקצועית בראשות פרופסור פורטנוב מאוניברסיטת חיפה. המשרדים דורשים מפורטנוב לבצע תיקונים מקצועיים רבים. לטענת המשרדים, הדוח הראשוני שהוצג אינו עומד בתנאים המדעיים הנדרשים ממסמך שכזה.עוד כותרות ב-nrg:
• ניצחון חמוץ: הילרי קלינטון נתפסת כברירת מחדל
• "דרושה פגישה או שתיים להסכם עם ישראל"
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות חשפה במהלך דיון הועדה לביקורת המדינה בכנסת, שנערך כחלק מיום איכות הסביבה במליאה, כי רק אתמול הוגש הדוח המתוקן לוועדת המומחים המקצועית מנציגי משרדי הממשלה ומדענים מהארץ ומחו"ל. לדבריה, כעת יידרשו 40 יום בטרם הממצאים יוצגו לציבור. לפי קרקיס, הדוח הוגש בצורה לא מקצועית. "המסמך הוגש לא בצורה מקובלת וביקשנו מהאנשים שמרכזים את העבודה ולהגיש אותו מחדש", אמרה ד"ר קרקיס. "המסמך שהוגש לא מאפשר לקרוא את הנתונים שנקראים שם בצורה מדעית, וביקשנו שיהיה בדו"ח פרקי מבוא, מטרות, שיטות ותוצאות מחקר ופרקים רלוונטיים נוספים שלא היו. רק אתמול קיבלנו דו"ח חדש".

לפני שלושה שבועות, פנתה עו"ד אליס גולדמן, פעילה חברתית בחיפה וחברת תנועת אומ"ץ, אל השרים ליצמן וגבאי בדרישה לפרסם את ממצאי הסקר האפידמיולוגי שבודק את הקשר בין מחלות זיהום במבוגרים וילדים, לזיהום האוויר במפרץ חיפה. ממצאים ראשונים של המחקר דלפו בסוף חודש ינואר האחרון, ולפיהם: תושבי אזור מפרץ חיפה לוקים בסרטן פי חמש מהממוצע הארצי, תינוקות בשכונות מסוימות הסמוכות לאזורי התעשייה נולדו במשקל נמוך ועם היקף ראש קטן, ועוד. בעקבות הסערה הציבורית והתקשורתית שהתעוררה עם פרסום הממצאים הראשוניים, התקיים דיון דחוף במועצת העיר חיפה במעמד שרי הסביבה והבריאות בו הכריזו השרים כי 'ילאימו' את פעילות המחקר ויפקחו עליו, תוך שהמדינה היא זו שתממן אותו ולא המפעלים המזהמים, באמצעות איגוד ערים לאיכות סביבה בחיפה.
בינתיים הועדה המשיכה לחקור את הנתונים, במטרה למסור את תוצאות המחקר לאחר השנה הראשונה מתוך חמש שנות מחקר. הוועדה פעלה תחת חסות המשרדים הממשלתיים, ונציגי הציבור מקרב פעילי הסביבה הודרו מהישיבות, בעקבות חשש של משרדי הממשלה כי יודלפו ממצאים נוספים מהוועדה בטרם ייבדקו, ויצרו בהלה נוספת. בסוף חודש מרץ הוגשו ממצאי המחקר, אך עד היום לא פורסמו.

במשרדי הממשלה לא הגיבו לדרישת תנועת אומ"ץ, וטענו כי הדו"ח נמצא תחת בדיקת הגורמים המקצועיים. בוועדת ביקורת המדינה דרשה היו"ר חברת הכנסת קארין-אלהרר לפרסם את הדוח באופן מידי, אך הוסבר לה כי עד היום לא דנו ולא בדקו כלל את הדו"ח, ורק היום יחלו הצוותים המקצועיים במשרדי הבריאות והסביבה לבדוק ולאמת את הממצאים והפרשנות המדעית שלהם. "אנחנו מתחייבים להגיש לכם בתוך חודש וחצי את הדו"ח שנוציא, וגם את חומרי הגלם (מסמך הנתונים הגולמי של וועדת פורטנוב, י"ק)", התחייבה ד"ר קרקיס.
בדיון הסוער שנערך בוועדה זו הפעם השלישית השתתפו תושבים ונציגי רשויות במפרץ חיפה, לצד בכירי משרד הגנת הסביבה - שעמדו תחת אש צולבת בדרישה להידוק הפיקוח ועצירת הזיהום המסרטן בנפת חיפה. חברי הכנסת תמר זנדברג ויעל כהן פארן שהשתתפו בדיון, הציבו סימני שאלה תחת פעילות המשרד והמאבק במפעלי בז"ן ושאר המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה, שלדבריהם מאיימים על שלום הציבור ומביאים לכאורה למחלות ולתמותה מוגברת יחסית לאזורים שבהם אין מפעלים מסוג זה.
בסוגיית ניטור המפעלים והביקורת על הזיהום שהם מפיצים אמרה חברת הכנסת קארין אלהרר כי "עלו פה טענות שנשמעות מאוד ענייניות. מפעל אינו יכול לנטר את עצמו. אי אפשר להודיע למפעל מתי באים ולחכות למסדר כבוד, ולא ייתכן שלא יפורסמו כל תחנות הניטור. אני לא חושדת שאתם מנסים להעלות את זיהום האוויר, אלא שואלת מה העניין הגדול בלנטר בעצמכם ולפקח על הפעילות בלי התיווך של המפעלים".

שולי נזר, סמנכ"לית בכירה וראש אשכול תעשייה במשרד להגנת הסביבה אמרה בתגובה כי: "בכל מדינה מתוקנת בעולם המפעלים הם אלו המנטרים - וכך זה נעשה. מעל זה יש דרישות שלנו כמו שימוש בדגומים ובמעבדות מוסמכות. אנחנו עושים הרבה יותר דגימות פתע. רק מתחילת 2016 עשינו למעלה מ-300 בדיקות פתע. בעקבות חוק 'אוויר נקי' הוקם מערך ניטור אחד שמאחד את כל הגורמים שמנטרים". לדברי נזר, "למערך הניטור בישראל יש הסמכה של מערכות ניטור שאין דומה לה בעולם. אנחנו מורידים בשנה האחרונה פטישים של 150 קילו על המפעלים, ורואים שהנתונים יורדים".
בדיון בועדת הפנים והגנת הסביבה בה הציג מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, את דוח הפעילות של משרדו התייחס למחקר האפידמיולוגי. לאחר הפרסומים אתמול בחדשות 2 על נתונים שהוסתרו מהציבור המצביעים על עלייה זיהום האוויר מהמפעלים במפרץ חיפה הדוח אמר דנציגר: "בהמשך לכותרות בערוץ 2, הם לא נכונות ולא מבוססות. ניתחו את הנתונים לא נכון. אנחנו לא מסתתרים. זיהום אוויר פוגע בבריאות ויכול לגרום לתמותה ומחלות, זה דבר נורא. כל עבודת המשרד ממוקדת בנושא הזה, ואנחנו לא מסתירים שום דבר. הקצנו לנושא תקציבים שלא היו בעבר. סגרנו לראשונה מפעל בבזן בגלל חריגות. אנחנו הראשונים שסגרנו רחובות לתנועת אוטובוסים. זו מלחמה שלא תיגמר ביום, זה ייקח שנים, אבל לא נסתתר מזה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg