דעאש עולים למגרש: היורו הכניס את צרפת לכוננות שיא

פיגועי התופת בצרפת היו אימון לקראת האיום האמיתי - פיגועים ביעדים אסטרטגיים באירופה במהלך היורו. כוחות הביטחון הצרפתיים מודעים לאתגר האדיר, וגייסו למשימה כ-77 אלף שוטרים. נותר לקוות שהם ידעו לשלוף את הכרטיס האדום בזמן

מקור ראשון
פזית רבינא | 10/6/2016 12:48
אם הכול יעבור בשלום, זה יהיה נס. אתמול (שישי) נפתחו בצרפת אירועי אליפות אירופה בכדורגל, יורו 2016. על פניו, חודש של שיכרון חושים. מיליוני אוהדי כדורגל ברחבי העולם מצפים לשעות ארוכות של עונג בבית מול הטלוויזיה, בחוץ מול מסכי ענק ובמסעדות עם קהל צוהל, כשהבירה נשפכת כמים ושאגות שמחה מתפרצות מלוות כל גול.

עוד כותרות ב-nrg:
- קם משבעה על אמו - ונפצע בפיגוע בתל אביב
- לוחם המילואים המצטיין נרצח: "היה מהטובים ביותר"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אבל לחגיגה הבינלאומית של "המשחק היפה", כפי שנהוג לעתים לכנות את הכדורגל, נלווים הפעם חששות כבדים. צרפת ספגה בשנה האחרונה שתי מתקפות טרור גדולות. במתקפה הראשונה, בינואר, נרצחו עשרים איש בפריז. במתקפת הטרור השנייה, בנובמבר, נרצחו יותר מ-130 בני אדם בפיגוע משולב בתיאטרון בטקלאן וב'סטאד דה-פראנס', איצטדיון הכדורגל הגדול. חוקרי טרור מעריכים כעת כי המתקפה על האצטדיון הייתה חלק ממערך תכנוני רחב הרבה יותר של דאעש, וכי צריך להתייחס אליה כמעין חזרה גנרלית לקראת הדבר האמיתי - אירועי יורו 2016.
 
צילום: AFP
''אנו מזהירים מפני מתקפות טרור ברחבי אירופה''. דאעש צילום: AFP

ההנחה הזו, אומר מקור בשירותי הביטחון הבלגיים, נובעת מהמידע המצטבר מחקירתם של שניים מחברי תא הטרור שהשתתפו גם במתקפת הטרור השנייה בפריז. הראשון, עבד א-סלאם, ראש תא הטרור הבלגי, השתתף במתקפה על ה'סטאד דה-פראנס' ואמור היה להתאבד בתוך קהל האוהדים באמצעות הפעלת חגורת נפץ. ברגע האחרון הוא חזר בו. הוא נתפס בבריסל ממש ערב הפיגוע בשדה התעופה.

הנחקר השני, מוחמד אבריני, המוכר כ"איש בכובע הלבן" מהפיגוע בשדה התעופה בבריסל, נתפס ימים אחדים לאחר הפיגוע. המידע המצטבר מחקירת השניים, הן על ידי שירותי הביטחון הבלגיים הן על ידי השירותים הצרפתיים, הביא את החוקרים למסקנה כי כבר במהלך 2015 היו עסוקים בדאעש בתכנון קיץ של כאוס וטרור באירופה, שבמרכזו אירוע הספורט הגדול. התחושה הייתה שפיגוע במהלך הטורניר יפגע בבטן הרכה של אירופה ויביא בעקבותיו יוקרה רבה לארגון.
 
צילום: ינון בן שושן
המטרה: לונדון. הביג בן סמוך לתחנת רכבת בלונדון צילום: ינון בן שושן

ואכן, בעקבות עבודה אטית אך עיקשת לפריצת ההצפנות במכשירי הטלפון והמחשבים של עבד א-סלאם ומוחמד אבריני, נדהמו החוקרים לגלות כי כבר בתחילת 2015 התנהל בין חברי התא הצרפתי-בלגי דיון ער באשר לתאריכים ספציפיים למתקפות המתוכננות. הם העריכו שהניסיונות לחדור לאצטדיונים בצרפת במהלך משחקי היורו ייתקלו בקשיים רציניים, כפי שאכן קרה גם במהלך המתקפה על 'סטאד דה-פראנס'. כזכור, אחד המחבלים פוצץ אז מטען מחוץ לאצטדיון לאחר שניסיונו להיכנס לאצטדיון כשל.

במבט לאחור, הפיגוע הזה נראה כמעין ניסיון לקראת הדבר האמיתי. ומכיוון שמלכתחילה העריכו בדאעש שסיכויי ההצלחה של פיגועים ישירים אינם גבוהים, פיתחו חברי התא אסטרטגיה חלופית בצורת סדרת פיגועים ביעדי מפתח ברחבי אירופה, במקביל למשחקי הנבחרות המרכזיות המתחרות ביורו: פיגוע בלונדון יתרחש במקביל למשחק של הנבחרת הבריטית, פיגוע בקלן יתבצע במקביל למשחק של הנבחרת הגרמנית, ופיגוע במוסקבה יצא לדרך במקביל למשחק נבחרת רוסיה.
 
צילום: EPA
תכנן סדרת פיגועים ביעדי מפתח ברחבי אירופה. סלאח עבד א-סלאם צילום: EPA

כך קיוו המוחות המתכננים בדאעש לקשור את הפיגועים לטורניר הכדורגל, לשבש את המשחקים, להשפיל את בריטניה, גרמניה ורוסיה, ולהטיל אימה ובלבול על אירופה כולה.

לונדון, ככל הנראה, הייתה מלכתחילה ציר מרכזי בתכנון הפיגועים. מחקירתם של השניים עולה כי ראש תא הטרור בפריז, עבד אל-חמיד אבאוד, שנהרג בפשיטת משטרת צרפת על דירת המסתור שלו בפרבר סן-דני, ביקר בשנה שעברה בחשאי בבריטניה, כנראה במטרה לגייס מתאבדים לפיגוע בלונדון במהלך יורו 2016. גם אבריני, שהוא על פי ההערכה ה"מהנדס" המומחה להכנת חומרי נפץ, ביקר בחשאי בלונדון זמן קצר לפני הפיגוע בפריז.  
 
AFP
כמיליון אוהדים צפויים לנהור לצרפת. אוהדים בסיום משחק בסטאד דה פראנס AFP

אזהרת מסע חמורה

בהתחשב בנתונים הללו, אין פלא שהפתיחה החגיגית מלווה בגל אזהרות בלתי חגיגי בעליל. משרד החוץ הבריטי הזהיר השבוע את האוהדים שיוצאים לצרפת, וקרא להם להיות ערניים ולעקוב אחר הוראות השלטונות הצרפתיים.

אזהרה זו מצטרפת לאזהרת מסע חסרת תקדים בהיקפה ובחומרתה שפרסם הממשל האמריקאי לאזרחים המתעתדים לבקר באירופה בחודשי הקיץ הקרובים. "אנו מזהירים מפני מתקפות טרור אפשריות ברחבי אירופה", נכתב בה. "המתקפות עשויות להתרחש באירועים גדולים, באתרי תיירות, במסעדות, במרכזי מסחר ובתחבורה הציבורית".

גם ראש הסוכנות לביטחון לאומי של גרמניה, הנס גיאורג מסן, במזהירים. בריאיון לעיתון הגרמני 'ריינשה פוסט' אמר מסן כי "פעילי המדינה האסלאמית שמו למטרה את משחקי היורו 2016. יש הרבה מאוד רעשי רקע, שלפיהם דאעש, אל-קאעידה ונוסרה מתכננים פיגועים במהלך המשחקים". עם זאת הוא הודה כי "בשלב זה אין מידע קונקרטי בנושא".

האתגר הביטחוני העומד לפתחה של ממשלת צרפת אדיר בהיקפו. במהלך החודש הקרוב יתחרו 24 נבחרות ב-51 משחקים שייערכו בעשרה אצטדיונים ברחבי צרפת. מאות אלפים צפויים לפקוד את האצטדיונים. רבים עוד יותר צפויים להתגודד באתרי הכינוס של האוהדים מחוץ לאצטדיונים.
 

EPA
פעילי המדינה האסלאמית שמו למטרה את המשחקים. יורו 2016 EPA

בימים הקרובים צפויים לנהור לצרפת כמיליון אוהדי כדורגל. את כולם צריך לאבטח. אצטדיונים, אתרי כינוס, שדות תעופה, תחנות רכבת ואוטובוסים - כולם יעדים פוטנציאליים לפיגועים, כפי שנאמר באזהרות. דגש מיוחד יינתן על הביטחון באזור כינוס האוהדים למרגלות מגדל אייפל, לשם צפויים להגיע כ-90 אלף בני אדם כדי ליהנות מאווירת הכדורגל. מבחינת דאעש זהו פיתוי ענק. מכה במגדל אייפל ובסביבתו מתחרה רק בפיגוע התאומים של אל-קאעידה בניו-יורק.

בצרפת מודעים לגודל המשימה, ולאבטחה גויסו כמאה אלף איש. 77 אלף מהם שוטרים, היתר אנשי אבטחה, חיילים ומתנדבים. בשבועות האחרונים נערכה ברחבי צרפת שורת תרגילים בחילוץ בני ערובה, בשיתוף פעולה עם נאט"ו ומדינות שכנות. ולמרות הכול נותרה תחושה שלא הכול מתקתק כמו שצריך.
 
צילום: גטי אימג'ס
שוטרים ליד אצטדיון בליון צילום: גטי אימג'ס

בראשית השבוע חשף העיתון הצרפתי 'לה פוינט' מידע מביך במיוחד, ולפיו 82 מתוך 3,500 איש שנשכרו לצורכי אבטחה במהלך משחקי היורו מופיעים ברשימות שירות ביטחון הפנים הצרפתי כחשודים ש"יש להם היסטוריה של התנהגות בעייתית, כולל השתייכות לקבוצות קיצוניות מימין או משמאל, שעל פי הגדרה יש להן זיקה לארגוני טרור".

אז נכון, רוב החששות הם מפיגועים של ארגוני טרור אסלאמיסטיים ובראשם דאעש, ולא מהימין הקיצוני. אך מעצר מפתיע של צעיר צרפתי בן 25, רגע לפני שחצה את הגבול מאוקראינה לפולין ברכב עמוס נשק וחומרי נפץ, הדגים השבוע שקשת האיומים הפוטנציאלית כוללת גם את הימין הקיצוני.
 
צילום: AP
האוהדים מצדם יצטרכו לגלות אורך רוח מופלג. אוהד נבחרת צרפת שורף את הדגל הצרפתי אחרי ההפסד צילום: AP

וסילי גריצאק, ראש הסוכנות לביטחון לאומי של אוקראינה, אמר במסיבת עיתונאים כי הצרפתי שנעצר בגבול אוקראינה-פולין הודה בחקירתו כי תכנן 15 התקפות טרור בצרפת במהלך משחקי היורו, בשורה של יעדים - גשרים וכבישים, משרדי ממשלה, משרדי רשות המס הצרפתית, ולקינוח גם בית כנסת ומסגד.

"הצרפתי אמר דברים קשים על הממשלה שלו ודיבר נגד ההגירה ההמונית לאירופה והתפשטות האסלאם", מסר גריצאק. "ככל הנראה הוא מונע מאידיאולוגיה לאומנית וימנית קיצונית". לדבריו, המעקב אחרי האזרח הצרפתי נמשך חודשים ארוכים, שבמהלכם יצר האיש קשר עם סוחרי נשק כדי לקנות מהם נשק וחומרי נפץ. הרשויות עקבו אחריו ואפשרו לו לרכוש רובים, מטולי רימונים, חומרי נפץ, נפצים ותחמושת, אך עצרו אותו רגע לפני שעמד לחצות את הגבול לעבר האיחוד האירופי.

הסיפור האוקראיני מורכב. למרות התיאור המעט הרואי, ככל הנראה מדובר בדג רקק, כזה שאפילו לא היה מוכר בצרפת כחבר בארגון ימין קיצוני כלשהו. מאידך גיסא מדובר בזאב בודד שאם היה מצליח להגיע לצרפת לא היה לרשויות סיכוי לגלות אותו מבעוד מועד, ואם היה מחליט להוציא לפועל פיגוע, קיים סיכוי טוב שהיה מצליח.

ועדיין, קשה לייחס עודף משמעות לסיפור הזה, בעיקר מפני שלאוקראינים היה אינטרס לנפח את הפרשה. על פי גרסתם, את הציוד וחומר הנפץ רכש הצרפתי מבדלנים פרו-רוסים. בקייב היו כנראה נחושים השבוע לא להחמיץ את יחסי הציבור הבינלאומיים המעולים האלה. אם לפרשה המשונה הזו יש בכל זאת משמעות, הרי שהיא דווקא בהפניית הזרקור למזרח אירופה כמקור להברחת נשק וחומרי נפץ ברחבי היבשת. כזכור, גם מוחמד אבריני נסע למזרח אירופה - להונגריה - זמן קצר לפני הפיגוע בבריסל, כדי לערוך שם קניות. של נשק וחומרי נפץ כמובן.

התורים ישתרכו למרחקים

ימים לא קלים צפויים אפוא לשר הפנים הצרפתי ברנרד קזנוב. גם יוקרתו של נשיא צרפת פרנסואה הולנד מוטלת על כף המאזניים. מבחינתו המשחקים הם הימור נועז, אך כזה שלא הייתה דרך בעולם להימנע ממנו מבלי שיסומן כמי שנכנע לטרור.
 

צילום: EPA
ימים לא קלים בדרך. פרנסואה הולנד צילום: EPA

וכאילו לא מדובר בהימור בלתי אפשרי, הצרפתים יצטרכו להתמודד גם עם עוד בעיות. למשל חוליגניזם כדורגל מהסוג הישן והרע, שעלול לתפוס כיוון פוליטי בידי אוהדי הימין הצרפתי, במיוחד אם יתרחש פיגוע. בתרחיש כזה, פריז ומרסיי עלולות לבעור. גם מזג האוויר לא בדיוק מבשר טובות, והשביתות וההפגנות נגד שינוי חוקי העבודה בצרפת לא יתרמו לאווירה הצוהלת.

האוהדים מצדם יצטרכו לגלות אורך רוח מופלג. ההמלצה היא להגיע לאצטדיונים ולאזורי כינוס האוהדים שלוש שעות לפחות לפני תחילת המשחק. התורים צפויים להשתרך למרחקים בגלל הבדיקות הקפדניות, וכן בשל ההחלטה לצמצם את מספר שערי הכניסה משיקולי ביטחון. הלחץ והפקקים אנושיים עלולים להיגמר לא טוב.

ולמרות הכול נראה שיש משהו ששני מיליון האנשים שינהרו בחודש הקרוב למשחקי היורו יודעים, ושום תחזית של מומחה לטרור לא מעכבת בעדם. האם חכמת ההמונים הזו, שבאה לידי ביטוי בהחלטה להגיע למשחקים למרות כל האזהרות, רומזת שאולי התחזיות מעט מופרכות? נשיא צרפת פרנסואה הולנד, איש בודד מאוד בימים אלו, היה שמח לאמץ את הגישה הזו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק