בכירים בעבודה טוענים: נתניהו הציע לברק את תיק החוץ
במפלגה אמרו כי זמן קצר אחרי התפטרות יעלון ומינוי ליברמן, כשהשיחות עם הרצוג ירדו מהפרק, נעשתה פנייה לראש הממשלה לשעבר. לדברי אותם גורמים, ברק דחה את ההצעה. בלשכת רה"מ מכחישים. וגם: כשנתניהו "התעניין" אם אורן חזן יסכים להפוך לשר
חזרה של אהוד ברק למערכת הפוליטית נראית לרבים בכנסת כמו הזיה מזן מטריד במיוחד, מסוג הדברים שלא אומרים אפילו כבדיחה, גם אחרי נאומו של ראש הממשלה לשעבר בכנס הרצליה אמש (יום ה'), שבו רמז כי קיים תסריט כזה. מפלגת העבודה לא תסכים לקלוט אליה בחזרה את מי שכמעט הוביל אותה לאבדון, לאחר שהקים את סיעת "עצמאות" וכמעט פירק לגורמים את מה שנשאר ממנה. גם תרחיש של הקמת מפלגה חדשה לא ממש נראה כמשהו שעומד על הפרק, כמו גם הצטרפות למפלגה קיימת אחרת.עוד כותרות ב-nrg:
פרשנות | למרות המתקפה: יעלון לא יכול לנצח את נתניהו בליכוד
ילדה בת שלוש טבעה למוות בבריכה ביתית
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ואחרי שאמרנו את כל זה, בכירים במפלגת העבודה טענו השבוע בעקשנות שחזרה של ברק למערכת הציבורית עמדה על הפרק אך לא מזמן. השיחה עם אותם בכירים מחזירה אותנו כמה שבועות אחורה, ימים ספורים לאחר שנתניהו וליברמן סגרו ביניהם על הצטרפותה של ישראל ביתנו לקואליציה, כשבמקביל התפוצצו השיחות עם הרצוג והמחנה הציוני.
אהוד ברק מציג בכנס הרצליה את תוכנית ביטחון תחילה
ביום שישי בבוקר של אותו שבוע שחרר שר הביטחון לשעבר משה יעלון את הפצצה הפוליטית שלו והודיע על פרישה מהממשלה ומהכנסת. לטענת הבכירים במפלגת העבודה, באותו סוף שבוע עלתה לאוויר אופציית אהוד ברק.

כדאי להיזכר לרגע באווירה של אותם ימים. מפלגות האופוזיציה שחררו הודעות נזעמות לעיתונות פחות או יותר בכל רבע דקה והתגוללו על הממשלה הימנית ביותר אי פעם. הביקורת של יעלון בנאום הפרישה שלו הייתה מכה קשה בבטן הרכה, כשמסביב החלו להגיע התגובות הלא מרוצות מכיוון המערכת הבינלאומית, כולל מהממשל האמריקני, בעקבות מינויו של ליברמן לשר ביטחון. אווירת העליהום הייתה בעיצומה. לטענת אותם בכירים במפלגת העבודה, בסוף השבוע ההוא נעשתה פנייה לברק מצד נתניהו, במטרה לבדוק אפשרות למינויו של ברק לשר החוץ.
"אם אין את הרצוג בתפקיד של זה שאמור לרכך את המערכת הבינלאומית עבור נתניהו, מדוע שאהוד ברק לא ישמש בתפקיד הזה?", הסבירו אותם אלו שטוענים שכך התנהלו הדברים. "הרי גם ככה הוא כבר שימש בתפקיד הזה כשהיה שר ביטחון תחת נתניהו". גורמים אחרים במערכת הפוליטית, שנחשפו גם הם לתרחיש הזה, מעריכים בזהירות שהריאיון שהעניק ברק לערוץ 10 באותו סוף שבוע, שבו דיבר על ניצני פשיזם שקיימים בממשלה, נועד מבחינתו להסיר מעל השולחן את האפשרות הזאת.
כפי שניתן היה לצפות מראש, איש מהצדדים אינו מוכן לאשר שאכן הופנתה הצעה כזו לברק או אם אפילו מישהו הרהר באופציה כזו. בסביבת נתניהו הכחישו את הדברים בתקיפות, ואילו בלשכת ברק העדיפו שלא להגיב ולא להתייחס. ובכל זאת, אי אפשר שלא לתהות איך הייתה מתנהלת לה ממשלת נתניהו הרביעית כשמצדו האחד יושב שר הביטחון ליברמן ומצדו השני שר החוץ ברק.
זה היה קשה ומורכב, וכלל לא מעט עיכובים בדרך, אבל ביום ראשון הקרוב – אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון – תאשר הממשלה הענקת סיוע כלכלי בסך 72 מיליון שקלים לתושבי יהודה ושומרון הישראלים לצורך התמודדות עם גל הטרור שפוקד אותם בתשעת החודשים האחרונים.

את כל ההשפעות השליליות שהרגישו ברחבי הארץ מאז החל גל הטרור, בדגש על ירושלים, הרגישו ביישובי יהודה ושומרון פי כמה וכמה. מרבית פיגועי הדקירה והירי אירעו באותם מקומות, וזה בלי לספור את שגרת זריקות האבנים בכבישים ויידוי בקבוקי התבערה, שלרוב כלל אינה מדווחת בכלי התקשורת שלנו. כאילו שמדובר במין גזרת גורל שכזו. חלק מתנאי המגורים באזור. התוצאות הרעות לא איחרו להגיע – עסקים קטנים שנקלעו לקשיים, ביטולי סיורים וביקורים, פגיעה בתיירות המקומית, וכמובן הקושי הנפשי של התושבים להתמודד עם שגרת הטרור.
בעוד ביישובי עוטף עזה כבר הבינו מזמן שללא מרכזי חוסן לאזרח, יהיה קשה בהרבה להתמודד עם הלחץ הנפשי המתמיד, ביישובי יו"ש ההבנה הזו הגיעה בשלב מאוחר בהרבה. לאחר הרצח האכזרי של דפנה מאיר ז"ל הגיע ראש הממשלה נתניהו לניחום אבלים בעתניאל והבטיח לסייע להתיישבות לצלוח את גל הטרור. אלא שבפועל לא הרבה קרה וכספים לא הועברו לחיזוק התושבים.
כשח"כ בצלאל סמוטריץ' קפץ לביקור בקריית ארבע לאחר הרצח של אברהם חסנו ז"ל, הוא מצא תושבים ויישוב במצב רע. באותם ימים היו אירועי הדקירה במקום על בסיס יומי, כשלפעמים אירעו כמה דקירות ביום אחד. הפנייה למנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר לא איחרה להגיע. "הגיע הזמן לפרוע את השטר שנתניהו הבטיח באותו ביקור בעתניאל", אמר סמוטריץ' לגרונר. האחרון נרתם מיד, בתמיכת ראש הממשלה.
סמוטריץ' וגרונר חילקו ביניהם את מאמץ השכנוע מול משרדי הממשלה השונים. לבסוף, לאחר שלושה חודשים ארוכים וסיזיפיים של שיחות ולחצים מול משרדי האוצר, החינוך, הבריאות, הפנים, הרווחה ועוד, בצבץ האור בקצה המנהרה. אלא שהמועד שנקבע לאישור התוכנית בממשלה נפל על ישיבת הממשלה המיוחדת שנערכה ברמת הגולן, וראש הממשלה העדיף שלא לעסוק ביהודה ושומרון דווקא בישיבה שנערכת בגולן.

המועד המעודכן היה מיד לאחר חג הפסח. אלא שאז ההחלטה התעכבה בעקבות לחץ של שר הפנים אריה דרעי, שהעדיף שהתקציבים יעברו ברובם דרך הרשויות ביו"ש. עברו עוד כמה שבועות עד שגרונר וסמוטריץ' צלחו את המחלוקת מול דרעי, ואז, לפני שבועיים, הודיעו במשרד האוצר שהתקציב ליו"ש לא יקודם כל עוד הממשלה לא תאשר את תוכנית הדיור למגזר הערבי. מדובר על אותה תוכנית שנעצרה על ידי ראש הממשלה לצורך הוספת צעדים משמעותיים לאכיפה ומניעה של בנייה בלתי חוקית ביישובים הערבים.
רק שנתניהו, כאמור, לא היה מוכן לאשר את תוכנית הדיור למגזר הערבי כל עוד השרים זאב אלקין ויריב לוין לא סיימו לגבש את צעדי האכיפה נגד הבנייה הבלתי חוקית. ביום שני האחרון, בישיבת ראשי מפלגות הקואליציה, העלה השר בנט את סוגיית התקציב המיוחד ליישובי יהודה ושומרון ונענה בתגובה אוהדת מצד ראש הממשלה ומנכ"ל משרד הממשלה. כדי לקבל את הסכמת משרד האוצר, נקבעה במקביל פגישה ליום רביעי על מנת לקדם גם את תוכנית הדיור במגזר הערבי.
בישיבה המכרעת נכחו ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הממשלה, מפכ"ל המשטרה והשרים ארדן ולוין. הכול כבר היה מסוכם, עד שלפתע שלף השר לוין מסמך שהוכן על ידי עמותת "רגבים", שמבהיר שחסרים מאה תקנים ליחידת מתפ"א של המשטרה, שאחראית על כל נושא האכיפה של חוקי התכנון והבנייה. ללא הוספת התקנים הללו, הוסבר במסמך, לא ניתן יהיה לאכוף את נושא הבנייה הבלתי חוקית במגזר הערבי. לוין וארדן דרשו מיד את הוספת התקנים הנדרשים, בעוד משרד האוצר הודיע שאין לזה כסף, ושוב פעם פיצוץ. כמה שעות מאוחר יותר נמצא הפתרון, ונסללה הדרך לסייע לתושבי יו"ש.
אפשר כבר מעכשיו להתכונן לביקורת הארסית שצפויה להישמע מצד פוליטיקאים מהשמאל, ומצד לא מעט כלי תקשורת, שכל החלטה על מתן תקציבים לאנשים שביתם ממוקם מעבר לקו הירוק עושה להם בחילה. יספרו לנו ששוב מעבירים כסף להתנחלויות במקום לפריפריה, כאילו שביהודה ושומרון גרים חיות ולא בני אדם. הקמת מרכזי חוסן לצורך תמיכה פסיכולוגית בציבור מוכה טרור, תמיכה בעסקים קטנים ובינוניים שנמצאים על סף קריסה, וסיוע לענף התיירות המקרטע – כל אלה הן מטרות ראויות ונעלות מבחינתם, כל עוד הן מנותבות למקומות מסוימים. כשהן מיועדות לסיוע ולעזרה לאלו שמתגוררים ביהודה ושומרון, יעטפו את זה כמעט תמיד תחת הכותרת הנפשעת "כסף להתנחלויות".
ביום שני בצהריים זוהתה תכונה מיוחדת סביב חדר סיעת הליכוד בכנסת. הליכודניקים הלכו עוד פעם לקלפי – שלא לומר נהרו אליו. לא מדובר בפריימריז או בהצבעה במרכז הליכוד, אלא באירוע דרמטי בהרבה. כזה שעוד ידובר בו שנים ארוכות קדימה – 25 חברי כנסת מתוך 30 חברי סיעת הליכוד הגיעו כדי להכריע מי יזכה בתואר הנכסף של סגן יו"ר הכנסת. על הפרק: אפס סמכויות, ובעיקר תואר סמלי לעטר בו את כרטיס הביקור. אבל איכשהו אחד התפקידים הזניחים ביותר בכנסת מטלטל כבר כמה שבועות את סיעת השלטון.

בסופן של הבחירות הוכרזה המנצחת – ח"כ נאוה בוקר. 16 חברי כנסת נתנו לה את קולם מול תשעה שבחרו בח"כ אורן חזן. מספר ההודעות והתגובות לתקשורת שהנפיק חזן סביב הנושא חסר החשיבות הזה כבר מזמן הפסיקו להיספר. חזן טען להפרת הבטחות, לניסיון להתנקם בו ולפגוע בו פוליטית, ולקינוח הבטיח שמתפקדי הליכוד יבואו חשבון בקלפי עם יו"ר הכנסת. כל כך הרבה מלל על כל כך הרבה כלום. אבל איכשהו מצא הנושא את דרכו גם לישיבת שרי הליכוד השבועית, עוד בטרם נערכה ההצבעה החשאית בסיעה.
יו"ר הקואליציה דוד ביטן עדכן את השרים ודיווח על בעיה מול חזן. "אתו זה לא ייפתר", אמר לראש הממשלה. "הוא תמיד ידרוש עוד. אי אפשר לסיים אתו שום דבר". ביטן סיפר שהציע לחזן להתמנות ליו"ר ועדה בכנסת, אך חזן טען בפניו שראש הממשלה הבטיח לו לקבל ראשות ועדה, בנוסף לתפקיד סגן יו"ר הכנסת, ולא במקום. "תפקיד של שר הוא ייקח?", הגיב נתניהו בטון סרקסטי. "זה גם נמצא בהבטחות שהבטחתי לו?".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg