רמדאן עצוב בקהיר: המחירים עולים, ואין קונים

המצרים מתקשים לעמוד בקצב עליית יוקר המחיה. צלקות המהפכה ב-2011 מסרבות להיעלם, והממשלה מדכאת כל סממן של אי שביעות רצון מצד האזרחים. בינתיים, מחירי החשמל והמים עולים, ובבתי מרקחת אוזלות התרופות

מקור ראשון
AP | 17/6/2016 10:00
תגיות: מצרים,א-סיסי,מובארק,יוקר המחייה
חסן מחמוד, בעל חנות מקהיר, הניח את ערמות הפירות היבשים והבוטנים באוהל רמדאן צבעוני בבירה המצרית כדי למשוך את עיניהם של הקונים לכבוד החג, כפי שהוא נוהג בכל שנה. רק שהפעם, לדבריו, "אנשים אינם קונים".

עוד כותרות ב-nrg:
סנדרס: "אפעל עם קלינטון להביס את טראמפ"
מרעיש: מחברת רישום חדשה של ואן גוך
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"הסחורה מתייקרת בכל שנה, אבל הפעם זה אפילו גרוע יותר, כי ערך הדולר עלה", אמר מחמוד כשעמד ברחוב מלא בדוכנים דומים לשלו, המעוטרים במנורות שהוצבו לכבוד החודש הקדוש שהחל ב-6 ביוני.
 
צילום: AP
עליות המחירים ברמדאן במצרים פוגעות קשות בצרכנים צילום: AP

במאי הגיעה האינפלציה השנתית לרמה של 12.23 אחוזים – הרמה הגבוהה ביותר מזה שבע שנים. בחלקה היא נגרמה בגלל העלייה בערך הדולר. הכלכלה עוד לא התאוששה מההפיכה ב-2011 שבמסגרתה הודח הרודן הוותיק חוסני מובארכ, והאיש שהופקד על הטיפול בה, הנשיא עבד-אלפתאח א-סיסי, הראה סובלנות מועטה בלבד לביקורת. הזינוק במחירים כואב במיוחד ברמדאן, כשהתושבים שוברים את הצום - שמתחיל בזריחה ונגמר בשקיעה - בסעודות מפוארות לפי מיטב המסורת.

בניסיון למתן את השפעת העלייה במחירים על משפחות שהכנסתן נמוכה, פתחה הממשלה שווקים ניידים חדשים, המציעים מוצרי בסיס במחירים מוזלים. הצבא גם חילק מוצרי בסיס לעניים והאכיל אותם באירועים שזכו לחשיפה רבה. א-סיסי ובכירים אחרים ניסו בינתיים להטיל חלק מהאשמה למחירים הגבוהים על מניפולציות של סוחרים לא ישרים.

"אף שחלוקת שקי סחורה בסיסית מסייעת, היא אינה יכולה להיות הפתרון", אמר הכלכלן עומר אל-שנטי, איש בנק ההשקעות 'מולטיפלס גרופס' מקהיר. הוא הוסיף שהאינפלציה הפכה להיות גורם "כרוני". הייבוא במצרים גדול פי שניים מהייצוא שלה, וכולל מוצרי בסיס ובהם חיטה, שרכישתה נעשית בדולרים. בחודש מארס הפחית הבנק המרכזי במצרים את ערך הלירה המקומית ב־14 אחוזים, וייצב את ערכה על 8.85 לירות לעומת דולר אחד, בהשוואה ל-7.73 לדולר קודם לכן. בשוק השחור משלמים הסוחרים עד 11 לירות תמורת כל דולר.

בניסיון להגדיל את הביקוש למוצרי המדינה העלתה הממשלה את התעריף על ייבוא של כמה מוצרים, ובמיוחד כאלה שהיא מתייגת כמוצרי יוקרה, כולל בוטנים ופירות שנמכרים לעתים קרובות בשווקים במהלך רמדאן. היא גם הגבילה חלקית את הייבוא, מה שלדברי אל-שנטי החריף את הבעיה. "המחסור בסחורות כתוצאה מכך רק העלה את המחירים עוד יותר", הוא אמר.
 
צילום: EPA
דחק באזרחיו לתרום כספים לקרן 'תחי מצרים'. א-סיסי צילום: EPA

חשבונות החשמל והמים עולים גם הם, הדלק יקר יותר ובבתי המרקחת אוזלות התרופות, מה שמשלהב את הכעס ברשתות החברתיות. הממשלה דיכאה בנחישות את המחאות בשנתיים האחרונות, והשמעת התלונות על מעשי הממשלה בפומבי הפכה לבלתי אפשרית.

א-סיסי קרא למצרים "להתאזר בסבלנות", ודחק באזרחיו לתרום כספים לקרן 'תחי מצרים' שהוקמה ב-2014. הוא גם הגן על החלטתו לקצץ בסובסידיות האנרגיה השנה – צעד שהנושים הבינלאומיים של מצרים דחקו בה לבצע זה זמן רב, אבל קודמיו בתפקיד לא העזו להוציא לפועל בשל החשש מתגובת הנגד. כלכלנים קיבלו בברכה את הצעד, ואמרו שאת הכספים הללו יהיה אפשר לנצל טוב יותר במקומות אחרים. עם זאת, מחירי החשמל הגבוהים תרמו אף הם לאינפלציה.

החלטת משרד הבריאות בחודש שעבר להעלות ב-20 אחוזים את מחירן של כמה תרופות שמיוצרות במצרים תרמה אף היא לאינפלציה במאי, ציין הכלכלן מוחמד אבו-בשה מ'אי-אף-ג'י הרמס'. לטענת המשרד, היצרנים המקומיים סבלו ממחיר גבוה של חומרי גלם שמיובאים ונרכשים בדולרים, מה שאילץ רבים מהם לסגור את העסק. המצב הותיר את המצרים עם חלופות מיובאות בלבד, שעולות פי ארבעה או חמישה יותר מהתרופות המצריות. הרוקחים אמרו שהמחסור בתרופות בשנתיים האחרונות החריף בשל הירידה בערך הריאל.

בית הנבחרים צפוי להכניס לשימוש מאוחר יותר השנה מס ערך מוסף, מה שאומר שהמחירים אמורים לעלות אף יותר. "המעמד הנמוך במצרים עומד בפני בעיה אמיתית, אבל גם כוח הקנייה של מעמד הביניים במדינה נשחק", סיכם אל-שנטי.
  

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק