מצרים: בית המשפט ביטל את העברת האיים לסעודיה
השופטים שבחנו את ההסכם הימי עם הממלכה השכנה שנחתם באפריל, ושבמסגרתו התחייבה סעודיה להכיר בהסכם השלום עם ישראל, הכריזו שאינו חוקי. הממשלה יכולה לערער לערכאה גבוהה יותר על הפסיקה
בית משפט מצרי הכריז על ההסכם שכרתה מצרים עם ערב הסעודית להתוויית הגבולות הימים ביניהן, שבמסגרתו גם הועברו שני איים בים סוף לחזקתה של איראן – כמבוטל. מקורות משפטיים בקהיר ששוחחו עם סוכנות הידיעות "רויטרס" גילו את דבר ההחלטה הבוקר (יום ג'). לדברי השופטים בגזר הדין, ההסכם "אינו חוקי".עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- דיווח בטורקיה: כך ייראה ההסכם עם ישראל
- ארה"ב: צעיר בריטי ניסה לרצוח את טראמפ
- הפלסטינים על אימוץ יוזמת השלום: "צעד מבורך"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
לממשלה יש זכות לערער על הפסיקה בערכאה עליונה יותר, הסבירו עוד המקורות. גם לפני המכשול המשפטי הנוכחי, היו צריכים הן הממשלה והן בית הנבחרים לאשר את ההסכם עם ערב הסעודית, אף שההערכה במצרים הייתה שבזירה הפוליטית הוא לא ייתקל בבעיות משמעותיות.

מנהיגי מצרים וערב הסעודית במהלך ביקורו של סלמאן בקהיר
צילום: AFP
ההסכם בין שתי המדינות, שעליו הוכרז באפריל, עורר סערה ומחאות במצרים, שכן רבים במדינה תפסו אותו כהפרת ריבונותה של קהיר וכן כוויתור על שטחים שברשותה. עורך דין במדינה אף הצהיר כי יגיש נגדו עתירה לבתי המשפט.
בישראל הסתכלו על ההסכם בחיוב, שכן העברת האיים טיראן וסנאפיר נכרכה בהסכם החדש בהכרה מצד הסעודים בהסכם השלום של מצרים עם ישראל מ-1979, ואף התחייבות לשמור עליו.
הגבולות החדשים עשויים לגרור שינויים בהבנות בין ישראל למצרים שהושגו בהסכם השלום בין המדינות שנחתם בשנת 1979. במצרים דווח אף כי ישראל קיבלה מריאד התחייבות לכבד את ההתניות של קהיר במסגרת הסכם השלום. בנוסף הבטיחו הסעודים כי למרות העברת השליטה באיים האסטרטגיים לידיהם, הללו יישארו מפורזים, ולא יורשו להיכנס אליהם חיילים חמושים. בצורה כזו יישמר חופש התנועה הימי במפרץ עקבה.

על פי הסכם השלום בין ישראל למצרים, במפרץ אילת יישמר חופש תנועה מלא לכלי שיט ישראליים. בסעיף 5 להסכם נאמר כי "הצדדים רואים במיצר טירן ובמפרץ עקבה (אילת) נתיבי מים בינלאומיים הפתוחים לכל האומות לחופש שיט וטיס בלתי מופרע ובלתי ניתן להתליה. הצדדים יכבדו כל אחד את זכות זולתו לשיט ולטיס לשם גישה לכל אחת מן הארצות דרך מיצר טירן ומפרץ עקבה (אילת)".
אך יש לזכור כי רשמית מוגדרת ערב הסעודית מדינת אויב, והיא אינה מכירה בישראל ואף אינה מחויבת להסכם השלום עם מצרים. בהקשר לכך הצהיר שר החוץ הסעודי עאדל אל-גו'בייר במהלך מסיבת עיתונאים שקיים בנושא כי ארצו מחויבת להסכמי השלום שעליהם חתמו מצרים וישראל, ושהדיונים והשיחות לקראת פתרון סוגיית השליטה באיים בין מצרים לערב הסעודית נמשכו שנים ארוכות.
כשנשאל שר החוץ הסעודי אם בכוונת ארצו לשנות את יחסיה כעת עם ישראל, הוא ענה כי "לא נחתום על הסכמים עם ישראל ולא נגיע לסיכומים איתה עד שתיפתר באופן סופי הבעיה הפלסטינית, שתכלול הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, כולל מזרח ירושלים ופתרון לבעיית הפליטים הפלסטינים".
שר הביטחון דאז, משה (בוגי) יעלון, התייחס לאישור ההסכם כמה ימים לאחר הפרסומים עליו, ואמר כי הדבר נעשה על דעת ישראל. "הנוכחות המצרית שם מבוססת על הסכם, וכמובן שזה נעשה בהסכמתנו וזה ממוסמך", הסביר השר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg