בניסיון להדק את הקשרים: פוטין יבקר בסין

על רקע המתחים ביחסיה עם המערב, מוסקבה מנסה לחזק את הקשרים עם בייג'ין. השתיים הגבירו את שיתוף הפעולה הביטחוני. עם זאת, הסחר בין המדינות הצטמק בחדות. "יש אינטרסים משותפים"

מקור ראשון
ולדימיר איזכנוב, AP | 24/6/2016 8:26
תגיות: רוסיה,סין,ולדימיר פוטין
לקראת ביקורו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסין בסוף השבוע הקרוב, בכירים בשתי המדינות מהללים את "השותפות האסטרטגית" הפורחת בין שתי המעצמות שבעבר ניצבו כיריבות. אבל למרות ניסיונותיה של מוסקבה לחזק את הקשרים עם בייג'ין על רקע המתחים ביחסיה עם המערב, הסחר בין רוסיה לסין הצטמק בחדות, ומיזמים שאפתניים רבים של השתיים נותרו בעיקר על הנייר. הפרשנים מייחסים את ההתקדמות האטית לעמדת המיקוח הקשוחה של בייג'ין, וכן לחשדות המושרשים של הקרמלין מהעוצמה של השותפה האימתנית.


עוד כותרות ב-nrg:
רוב לתומכי פרישת הממלכה מהאיחוד האירופי
ריבלין בשיחה סגורה: אבו מאזן הוכיח מי עומד מולנו
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

נראה שהרצון המשותף להתנגד לשלטון העולמי של ארה"ב, כפי שהוא נתפס בשתי המדינות, וכן הקשרים האישיים הקרובים בין פוטין ובין מנהיג סין שי ג'ינפינג שייפגשו בשבת בבייג'ין, הם הכוח המניע העיקרי מאחורי שיתוף הפעולה הרוסי־סיני.
צילום: EPA
חלופה טובה לקשרים עם ארה''ב? פוטין ושר החוץ הסיני וואנג יי צילום: EPA

הדחף לתחזוק היחסים עם סין התחדש לאחר שארה"ב והאיחוד האירופי הטילו מגוון עיצומים משתקים על הקרמלין, בגלל סיפוח חצי האי קרים במרץ 2014, ובכך ניתקו את גישתה של רוסיה לשווקים העולמיים ולטכנולוגיה פיננסית מודרנית. מוסקבה גם גורשה מקבוצת שמונה המדינות המתועשות המובילות בעולם.

בניסיון להראות למערב שהקשרים עם סין עשויים להציע לרוסיה חלופה טובה יותר ביקר פוטין בבייג'ין במאי 2014. הוא פיקח על חתימתן של כמה עסקאות, כולל חוזה עצום של משלוח גז טבעי למשך שלושים שנה, שערכו 400 מיליארד דולר. סין גם הבטיחה להציע הלוואות בסך מיליארדי דולרים כדי לסייע לבניית קו הרכבת המהירה ממוסקבה לעיר קאזאן שעל גדות נהר הוולגה. הציפייה הייתה שייחתמו הסכמים שאפתניים נוספים, אבל מרביתם התקשו להתרומם בשל אי הוודאות הכלכלית ברוסיה.

הסחר בין סין לרוסיה עמד ב־2014 על כמעט 100 מיליארד דולר, אך בשנה שעברה ירד ל־60 מיליארד דולר. הגורם העיקרי לצניחה היה הפיחות החד בערך המטבע הרוסי, שנגרם בשל ההשפעה הכפולה של מחירי הנפט הנמוכים ועיצומי המערב. משאבי האנרגיה הסתכמו בכשני שלישים מהייצוא הרוסי לסין, ולכן היקפי הסחר ביניהן הצטמקו בזמן שמחירי הנפט נפלו.

הפיחות בערך הרובל הפחיד את המשקיעים הסינים, ומחירי הנפט הנמוכים הפכו כמה מיזמי אנרגיה מבטיחים לבלתי ישימים. עוכבו תוכניות לפיתוח שדות גז ונפט חדשים בסיביר ולבניית צינורות נוספים לכיוון סין בהשקעה נרחבת. גם בנקים וחברות בסין הפגינו זהירות מפיתוח עסקים ברוסיה, בשל החשש שכתוצאה מכך יושפעו פעילותיהם במקומות אחרים, בגלל המתח הגואה ביחסי המערב עם רוסיה ובשל העיצומים הבינלאומיים.

צילום: אי-אף-פי
ברוסיה חוששים שהשכנה ממזרח תנסה להכתיב את תנאיה. חיילים של צבא סין, תמונת ארכיון צילום: אי-אף-פי

וכך, בעוד התקוות השאפתניות לשיתוף פעולה כלכלי הדוק יותר לא התממשו, רוסיה וסין הגבירו את הקשרים הביטחוניים ביניהן, שכוללים תרגילי צבא משותפים ותיאום בין המערכות להגנת טילים בשתי המעצמות. ייצוא כלי הנשק מרוסיה לסין, שבשנות התשעים הגיע לשיא ובעשור הבא צנח בדרמטיות, זכה באחרונה לעדנה מחודשת.

"יש לנו אינטרסים משותפים", אמר לי פנגלין, שגריר סין לשעבר במוסקבה, בכנס בנושא היחסים הכלכליים בין המדינות. "בייחוד כעת, כשארה"ב לוחצת גם על סין וגם על רוסיה". הוא דחק בקרמלין לשתף פעולה באופן הדוק יותר עם בייג'ין, וציין שחלק מהרוסים פוחדים עדיין מסין ומבקשים איזון להשפעתה.

ואכן, כמה בכירים בפוליטיקה ובצבא הרוסיים מביטים בחשש על העוצמה הסינית הגוברת, ופוחדים שהשכנה הענקית ממזרח תנסה יום אחד להכתיב לקרמלין את תנאיה. הסיכוי להתפשטות פוטנציאלית של סין מדאיג כבר זמן רב את התושבים באזורים המזרחיים ברוסיה, שבהם אוכלוסייה מועטה. רבים שם רטנו על החלטתה של מוסקבה להעביר לסין נתחי שטח נרחבים בגבול בן 4,200 הקילומטרים שביניהן, כחלק מהסכם סימון גבולות שנערך ב־2005.

כהד לחששות הללו, הטלוויזיה הממשלתית ברוסיה שידרה באחרונה תוכנית בהשתתפות במאי הסרטים המפורסם ניקיטה מיכאלקוב, שכללה סרטון המתאר פלישה סינית היפותטית. בסופו של הסרטון השתלטה סין במהירות על כל הקצה המזרחי של רוסיה וסיביר, ושרטטה גבול חדש לאורך רכס ההרים אורל, שבאופן מסורתי שימש קו הגבול בין אירופה ואסיה.

רבים ברוסיה חוששים גם מהנוהג של חוואים סינים להחכיר אדמות חקלאות ברוסיה. הם רואים בהם חיל החלוץ של פלישה פוטנציאלית, וגם מפגע סביבתי בשל השימוש הנרחב של החקלאים הסינים בחומרי דישון רעילים. "חוואים סינים הרעילו את אדמותינו", קיטר המנהיג הלאומני קיצוני ולדימיר ז'ירינובסקי בדיונים שנערכו באחרונה בבית הנבחרים. "דבר לא גדל שם לאחר מכן".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך