נתניהו באנטבה: "המחיר ששילמנו היה נורא למשפחתי ולי"

בטקס לציון 40 שנה למבצע אנטבה שהתקיים בשדה התעופה באוגנדה אמר נתניהו: "חטיפת המטוס נגעה בעצב חשוף בעם ישראל, אני נרגש לעמוד כאן". נשיא אוגנדה איברי מוסווי אמר: "אידי אמין טעה וישראל צדקה כשהשתמשה בצבאה כדי להציל את בני הערובה"

אריאל כהנא, אנטבה | 4/7/2016 13:45
המשלחת הישראלית בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, נחתה היום בנמל התעופה באוגנדה, שם התקיים טקס לציון 40 שנה למבצע אנטבה ("מבצע יהונתן"), שבו נפל אחיו של ראש הממשלה, יוני נתניהו, במבצע לשחרור בני הערובה שנחטפו על ידי מחבלים. בשעה זו מקיים נתניהו מפגש פסגה עם שבעה מנהיגים ממזרח אפריקה.

עוד כותרות ב-nrg:
אישום: המחבלים הצטלמו עם דגל דאעש ויצאו לרצוח
"נרדף כי אני מרוקאי, שכחתי מדימונה שלכם"
כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

צפו בנמל התעופה בו התרחש מבצע יהונתן, 40 שנה אחרי (צילום וקריינות: אריאל כהנא)
 


הטקס לציון 40 שנה ל"מבצע יהונתן" התקיים בהשתתפות  ראש הממשלה נתניהו, נשיא אוגנדה, אמרי מוסווי, סגן הרמטכ"ל יאיר גולן, ראש אמ"ן הרצי הלוי, בני משפחות של ההרוגים באירוע, נציגי יחידות צה"ל שהשתתפו במבצע ולוחמים שהשתתפו בו. באופן אבסורדי היועץ המשפטי במשרד ראש הממשלה, לא התיר להטיס במטוס ראש הממשלה חטופים שחולצו במבצע ההיסטורי, וכך יצא שלמעט אחד או שניים, דווקא מי שניצלו לא משתתפים בטקס. על פי ההנחיה המשפטית, רק משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהן במבצע הורשו לעלות למטוס ראש הממשלה.

עקיבא לקסר, אחד מהחטופים, נשא תפילת הודיה: "אני עקיבא לקסר הייתי אחד מבני הערובה באנטבה. חיי ניצלו ב-4 ליולי  לפני 40 שנה כששוחררתי במבצע הירואי ובלתי נשכח של צה"ל שמפקדו יוני נתניהו הקריב חייו לחילוצנו. בשם שלושת ילדיי שנולדו אחרי המבצע, אני מברך אותך אלוהים שביצע נס עבורנו במקום הזה".
  
צילום: אריאל כהנא
המטוס הישראלי באזור הנחיתה באוגנדה צילום: אריאל כהנא

את אבוקת הזיכרון הדליק גיא-לי כהן, חייל בתותחנים, בנה של ציפי כהן, אחת מבנות הערובה שהייתה ילדה בזמנו, ונכדו של ד"ר פסקל כהן, אחד מבני הערובה שנהרג באנטבה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו פתח את דבריו בהודותו לנשיא מוסווני, "על האירוח. הידידות שלך, שבזכותה אתה מארחת את הטקס הזה".

בנאומו אמר נתניהו: "אני נרגש לעמוד כאן כראש ממשלת ישראל, במקום הזה שהביא גאווה אין קץ לצה"ל ולעמנו. אני נרגש לעמוד במקום שבו שחררו לוחמי צה"ל את החטופים בליבה של אפריקה, עם מפקדים ולוחמים במבצע. אני נרגש לעמוד כאן עם קרוביהם של החטופים שקיפחו את חייהם באנטבה. אני נרגש לעמוד במקום בו נפל אחי יוני, מפקד סיירת מטכ"ל, שעה שהסתער בראש חייליו לשחרר את החטופים. כאן במקום שבו עמד הטרמינל הישן הוחזקו בשבי בני עמנו על ידי מחבלים אכזרים. לכאן הגיעו לוחמינו במבצע מזהיר שמעטים כמונהו היו בהיסטוריה".
  
צילום: אריאל כהנא
העמדה ממנה נורה יוני נתניהו באנטבה צילום: אריאל כהנא

"אנטבה נמצאת אתי במחשבתי,  ועמוק בליבי. חטיפת המטוס נגעה בעצב חשוף בעם ישראל: לאחר השואה, שוב, נרשמה סלקציה בין יהודים, אותם דנו לאימת מוות, לאזרחים זרים, ששוחררו. המודיעין שהגיע מאנשי המוסד הוא שהכריעו את הכף לטובת הפעולה. כל אחד מכם הלוחמים והטייסים שטסו לאנטבה, אלה שכאן ואלה שאינם כאן, כל אחד מכם טס הנה מבלי לדעת אם יחזור או לא. באתם לחלץ, אבל ידעתם שבמקרה ותהיה תקלה לא יהיה מי שיחלץ אתכם. למרות זאת, כל אחד ואחד מכם נלחם על מקומו במטוס. הבנתם את גודל השעה ואת גודל המשימה".
   
צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה
קבלת הפנים לחטופים ממבצע יונתן צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה

"ראש הממשלה רבין ראוי להערכה על שקיבל את ההחלטה הגורלית על המבצע. הרמטכ"ל מוטה גור, מפקד חיל האוויר מוטי פלד, מפקד סיירת מטכ"ל, אחי יוני.על הסיירת הוטלה המשימה להתגבר על חייליו של אידי אמין, להשמיד את המיגים ולשחרר את החטופים. בתוך פחות משעה הם היו בדרך הביתה".

בהתייחסו לנקודה האישית שלו במבצע אמר נתניהו: "המחיר היה נורא למשפחתי ולי. בנופלו של יוני חרב עולמינו. אין יום שבו איני חושב מה היה קורה אילו לא הייתי מסרב למפקד היחידה, עוזי יאירי, שביקש ממני לצאת לקורס קצינים, אילו לא הייתי מתייעץ עם אחי הבכור שחזר מהרווארד ואמר 'מה הבעיה תגיד לעוזי שאלך במקומך'. אז אולי לא היה הולך ליחידה ולא היה נופל באנטבה. הרי אני ויוני שירתנו יחד בסיירת מטכ"ל. השכול היכה בנו, במשפחתי ובמשפחות החטופים, ומכה במשפחות בישראל בעוצמה. תמיד נשארות הצלקות לא רק של השכול. מזה 40 שנים לוחם הצנחנים הרשקו נושא את תוצאות פציעתו הקשה. הוא אמר שגם אם היה נדרש שוב, לא היה מהסס לרגע גם אילו ידע את המחיר".

למרות האווירה החגיגית, יש באוגנדה מי שסבור שלא צריך לחגוג את מבצע אנטבה, באנטבה. "משימת ההצלה לא צריכה להיחגג באוגנדה", אמר מוזס עלי, סגן ראש הממשלה ששירת גם במשטרו של אידי אמין. לפי סוכנות AP, עלי אמר כי ביקורו של נתניהו צריך להיות "רגע של אבל לאוגנדה, על האבדות שלנו במבצע ההצלה".

נשיא אוגנדה איברי מוסווני, פתח את נאומו באומרו כי "האירוע העצוב לפני 40 שנים גרם לחיזוק הקשר בין ישראל לאפריקה".

בהמשך נאומו, שהיה לעתים מעט מבולבל ולא ממוקד, סיפר מוסווי כי הקשר בין ישראל לאפריקה החל לפני שנים רבות. מוסווי: "יש את הסיפור על ישו התינוק שהוחבא במצרים. הוא הוחבא שם מהרודס, שהיה בחור רע, או משהו כזה. קשר נוסף בין אפריקה לישראל היה בשנת 682 לספירה, כשהנביא מוחמד נאלץ לנוס מערב הסעודית לאתיופיה, זהו חיבור נוסף בין אפריקה למזרח התיכון. גם הסיפור הידוע על מלכת שבא הוא חיבור נוסף בין שני האזורים".

בפנותו לנתניהו אמר מוסווי: "אחיך, יוני, חלק מבני הערובה וגם חיילים אוגנדים, נהרגו כאן באותו לילה. למרבה המזל משימת החילוץ הצליחה וחיי אזרחים ניצלו. כמו שאתם יודעים התנועה שלנו היא תנועת חופש שנלחמת רק למטרות צודקות ולא משתמשת בשיטות טרור. אנו תנועת שחרור שמשתמש באלימות למטרות של למען אפריקה, אבל זו אלימות ממושמעת, לא אלימות גזענית. יש אנשים שמתבלבלים בין לוחמי חופש לטרוריסטים. אפשר להיות לוחם חופש ולא טרוריסט".

בהתייחסו לעניין הפלסטיני אמר מוסווי: "בעניין הישראלי-פלסטיני אנחנו באוגנדה מונחים על ידי התנ"ך. בספר בראשית כתוב שאברהם היו שתי נשים: שרה והגר. לכן, אנחנו באוגנדה, לא יכולים לקבל את הטענה שמישהו מכם לא שייך לאזור זה. שאני נפגש עם חברי הערבים או האיראנים זה מה שאני אומר להם".

  
 
צילום: אי-פי-אי
נשיא אוגנדה, יוברי מוסווי צילום: אי-פי-אי

מוסווי מספר כי שנפגש באיראן עם אחמדניג'אד, "סיפרתי לו על הסיפור הזה. הוא אמר שהיהודים לא שייכים למזרח התיכון, שהם באו מאירופה. אמרתי לו, לא! קראתי את התנ"ך והנה הם. הראתי לו איפה זה בתנ"ך. שאלתי אותו שאלה מהתנ"ך, מדובר שם על הפרסים והמידיאנים. שאלתי אותו איפה המידיאנים? הפרסים זה אתם. איפה המידאנים? הוא לא ידע. אף אחד לא ידע, שאלו אחד את השני. הלכו לאיש זקן מאוד מהאוניברסיטה ואמר המידיאנים הם ככה וככה. אני רואה שיש הרבה בורות. לחבריי הערבים והאיראנים אני אומר: כולכם מוזכרים בתנ"ך".

בנימה הומורסיטית מתייחס מוסווי להצהרת בלפור, ואומר: "מזל שהמנהיגים היהודים לא שמעו להצעה של הבריטים להביא אותם לאוגנדה. זה היה שטויות, הצהרת בלפור. הם חשבו להביא אתכם לאוגנדה (צוחק) כבית של היהודים. למרבה המזל המנהיגים היהודים דחו את ההצעה השטותית הזו, ואמרו 'אין לנו טענה היסטורית לאוגנדה'. זו הייתה החלטה חכמה, אחרת היינו נלחמים בכם כעת...".

בהתייחסו לסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר מוסווי: "מבחינה היסטורית ולגיטימית שני העמים שייכים לאזור זה. הפתרון היחיד הוא ששניכם תסכימו לחיות זה לצד זה בשלום בשתי מדינות: יהודית וערבית, עם גבולות ברורים".
 

נשיא אוגנדה יוורי מוסבני בטקס

על הרקע למבצע אנטבה אמר מוסווי: "כשישראל באה לחלץ את בני הערובה כבר נלחמנו באידי אמין 6 שנים. כפטריוטים, ידענו שהוא בכיוון הלא נכון. אמין שיתף פעולה עם הטרוריסטים, וזה היה פשע. אמין טעה וישראל צדקה כשהשתמשה בצבאה כדי להציל את בני הערובה".

"אני מתפלל לאלוהים על החיים של אלה שהוצלו ואלה שמתו כאן, אבל האירוע הזה הפך לקשר, להזדמנות. ישראל התפתחה למרכז טכנולוגי. יבשת אפריקה, עם 1.2 מיליארד תושבים, יכולה להרוויח מהפיתוח הישראלי. חברות ישראליות צריכות לבוא ולהשקיע באפריקה. גם תיירות, המקום הזה (טרמינל אנטבה) צריך להיות מרכז תיירות. אנחנו עומדים נגד הטרור, נלחמים בו זמן רב אבל לא בשיטות של טרור. אנחנו צריכים ליצור השקעה, מסחר, תיירות ושיתוף פעולה בינינו לישראל,  כך כולנו נרוויח. אני מאחל חופש וצדק לכל אנשי העולם".
למרות האווירה החגיגית, יש באוגנדה מי שסבור שלא צריך לחגוג את מבצע אנטבה, באנטבה. "משימת ההצלה לא צריכה להיחגג באוגנדה", אמר מוזס עלי, סגן ראש הממשלה ששירת גם במשטרו של אידי אמין. לפי סוכנות AP, עלי אמר כי ביקורו של נתניהו צריך להיות "רגע של אבל לאוגנדה, על האבדות שלנו במבצע ההצלה".

נאום נתניהו באנטבה
  
קטעים נוספים

עופר בלוך, כיום מנכ"ל חברת החשמל, הוא נכדה של אידה בלוך ז"ל שנרצחה בידי השירות החשאי של אידי אמין, ואחיינו של דני בלוך, שניצל במבצע אך נפטר לפני מספר שנים. בלוך אמר ל-nrg כי ההגעה לשדה התעופה באנטבה היא עבורו סגירת מעגל. "זה בעיקר בלב. אמנם לא אגיע לבית החולים למקום שבו רצחו את סבתא, אך בסופו של דבר להיות במקום שבו למעשה כל האירוע אירע יש בזה מרכיב רגשי מאוד חזק וסגירת מעגל. בסופו של דבר לא הייתי שם בכלל. אני שמח שנפלה בידי ההזדמנות". 
 
צילום: אריאל כהנא
המטוס הישראלי באזור הנחיתה באוגנדה צילום: אריאל כהנא

סבתו עופר בלוך, אידה בלוך, שהייתה בת 72 ונפצעה במהלך ימי החטיפה, אושפזה בבית חולים מקומי באוגנדה. כאזרחית בריטית, היא זכתה לביקור של הקונסול הבריטי שהבטיח להביא לשחרורה מבית החולים עוד באותו היום. "כשהוא חזר התברר לו שהיא הוצאה בידי השירות החשאי מבית החולים, נחקרה והוצאה להורג בדם קר. גופתה הושלכה יחד עם עוד אנשים שאידי אמין, רודן אוגנדה בעת המבצע, חיסל באותו יום. רק ב-1979 כשהודח מהשלטון עלה בידינו להביא אותה לקבורה בישראל".

מרטין ומרלן מיימוני, הן אחיותיו של ז'אן ז'אק מיימוני שהיה בן 20 בעת החטיפה. מיימוני נהרג כשהתרומם מהריצפה בעת מבצע החילוץ. בדיעבד התברר כי נפגע מאש המחבלת, אך גם מכדורי חיילי צה"ל. מרלן בלוך סיפרה כי היא נרגשת לקראת הטקס. "שלושה ימים שאני לא ישנה. לבוא למקום שבו הוא היה שבועיים... לפני שבועיים נסענו לבית הקברות ועשינו לו טקס צנוע עם שירים כמו שהוא אהב. הוא נשאר צעיר".

גם בלוך וגם האחיות מיימוני הדגישו כי על אף שקרוביהם לא ניצלו בפעולת החילוץ, אין בהם כל כעס. "אם יש כעס זה רק על אידי אמין", אמר בלוך.
נתניהו, רעייתו ופמליה גדולה שנלווית אליהם החלו היום (שני) ביקור בארבע מדינות באפריקה בתוך חמישה ימים: אוגנדה, קניה רואנדה ואתיופיה. מטרת הביקור – להתניע מהלך של שיפור וחיזוק יחסים מדיני וכלכלי עם מדינות אפריקה.

לאחר הטקס תתקיים פגישת פסגה עם נשיאי אוגנדה, קניה, רואנדה, דרום סודאן וזמביה וכן ראש ממשלת אתיופיה ושר החוץ של טנזניה.  בהמשך השבוע יבקר נתניהו גם בקניה, ברואנדה ובאתיופיה, שם ייפגש עם ראשי המדינות ועם הצמרת הביטחונית והכלכלית. הוא אף יישא נאום בפרלמנט באדיס אבבה.

בהודעה שפרסמה לשכתו של נתניהו נכתב כי לביקורו משמעויות כלכליות עצומות: לראש הממשלה מצטרפים כ-80 אנשי עסקים מיותר מ-50 חברות, וזאת במטרה ליצור קשרים עסקיים עם חברות ומדינות באפריקה.

בקניה ובאתיופיה יתקיימו סמינרים עסקיים בהשתתפות אנשי העסקים שיצטרפו לנסיעת ראש הממשלה ואנשי עסקיים מקומיים. הסמינרים הם בחסות נשיא קניה, ראש ממשלת אתיופיה וראש ממשלת ישראל. בשבוע שעבר אישרה הממשלה תוכנית לחיזוק הקשרים הכלכליים ושיתופי הפעולה עם מדינות אפריקה בעלות של כ-50 מיליון שקל.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך