המלצות ועדת ביטון: 50% מחברי המל"ג - מזרחים
תכנית שעלותה מיליארד ורבע ש"ח הוגשה לשר החינוך במטרה לשלב כראוי את תכני עדות המזרח. על הפרק: הקמת פקולטות מיועדות לתחום, הוצאת טיולים למרוקו ולספרד, הפקת סדרת טלוויזיה בשם "עמוד האש המזרחי"
דו"ח ועדת ביטון שהתפרסם היום (ה') דרש מהמוסדות להשכלה גבוהה וממשרד החינוך ליישם שורה של המלצות לקידום תכנים מעדות המזרח. הדו"ח, בראשות המשורר זוכה פרס ישראל ארז ביטון, קובע כי יש צורך הכרחי לאזן את הרכב המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), והמליץ שמחצית מחבריה יהיו בני עדות המזרח. יישום התוכנית מתוקצב במיליארד ורבע שקלים לחמש שהשנים הקרובות.עוד כותרות ב-nrg:
- 8 שנות מאסר למיליארדר הצרפתי ארנו מימרן
- ביתו של המסייע בפיגוע בשער שכם ייהרס
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
"דומה שראשי האוניברסיטאות (וכנראה גם ראשי המל"ג) שעיסוקם המחקרי של רובם אינו מתחומי היהדות והרוח, אינם מכירים לעומק את ההיסטוריה, התרבות והיצירה של הפזורה הספרדית-מזרחית, במיוחד זו של המאות האחרונות", נכתב בדו"ח. "לכן כל הנושא הלימודי, העיוני והמחקרי של יהדות המזרח, נחשב בעיניהם כבן חורג".

עוד צוין, כי סקרים ומחקרים מלמדים שתחום המחקר וההוראה של מורשת יהדות המזרח אינו מיוצג כמעט בתכניות הלימודים של החוגים הרלוונטיים במדעי היהדות, הרוח והחברה. "במרבית המוסדות יש קורסים בודדים בלבד בנושא", נכתב.
"חלה נסיגה גדולה גם בעיסוק המחקרי ובפרסומים האקדמאיים בתחומים אלו". כמו כן, בנושא זה כתבו כי "פנינו לדקני הפקולטות למדעי היהדות, הרוח והחברה בכל האוניברסיטאות, ורק בודדים טרחו להשיב. וזה אומר דרשני על יחסם לנושא".
בשל המיעוט בתכנים אלו בהשכלה הגבוהה, הומלץ גם להקים פקולטות נפרדות להוראת תחומי יהדות המזרח ואף לקים בתוך ועדת התקציב והתכנון (ות"ת) גוף מעקב אחרי הטמעת תכני ספרד והמזרח בהשכלה הגבוהה. "אחרי 68 שנים, אנחנו מתקנים עוול היסטורי", אמר השר בנט במעמד קבלת ההמלצות. "אני מתרגש עד עמקי נשמתי מכך שהסיפורים המדהימים שלא היו חלק ממערכת החינוך שלנו, יילמדו בבתי הספר. אדאג שכל תלמידה ותלמיד ילמדו את מורשתם, את ההיסטוריה של משפחתם, ויהיו גאים בזה".

שר החינוך וארז ביטון במעמד הגשת הדו''ח
צילום: אבישג שאר-יישוב
ארז ביטון אמר כי הוא "נרגש לפתוח לתלמידים שלנו צוהר ליופי שלא פגשו עד כה. הוועדה להעצמת יהדות ספרד והמזרח בתכניות הלימודים פתחה בפני הרפתקה בלתי משוערת של מפגש מרגש עם 17 קהילות שקולותיהם מושתקים בהוויה הישראלית, קהילות שמתחננות על נפשן לקבל ביטוי זהותי במערכת החינוך. דו"ח ההמלצות הוא הצהרת לגיטימציה לזהות מזרחית לגיטימית, מבלי להקטין כהוא זה מהמצוי בחברה הישראלית כיום".
המלצה נוספת היינה הגברה משמעותית של המחקר באקדמיה, כך שבין היתר מוסדות אקדמיים המבקשים לאשר חוגים חדשים בתחום מדעי הרוח והחברה יידרשו להבטיח איזון ראוי בתכנית הלימודים בטרם אישורן. נושא נוסף שהוצע לקידום הוא המרצת את לימוד הערבית היהודית על ניביה השונים במוסדות להשכלה גבוהה.

להרחיב את שמות ההוגים המזרחים בשמות הרחובות. רחוב על שם הרב והמשורר שלום שבזי
עוד הומלץ, להפיק סדרת טלוויזיה בשם "עמוד האש המזרחי", כתשובה לסדרה "עמוד האש" ששודרה לפני 35 שנה, ולפי הדו"ח "הדירה את יהודי המזרח כאילו אין להם כל תרומה לרעיון הציוני". נכתב כי ההצעה התקבלה על ידי שר החינוך והחל קשר עם הטלוויזיה החינוכית. הסדרה תעסוק בתרומתה התרבותית של יהדות ספרד והמזרח בתפוצות השונות. המלצה נוספת היינה לשנות שמות רחובות בישראל וכן בתי ספר לשמות חכמי ואנשי המזרח.
גם בתי הספר עשויים לעבור רפורמה משמעותית בנושא. כך למשל, הוצע להרחיב את המסע לפולין לטיולים של בני נוער בארצות הבלקן, ספרד ומרוקו במסגרת סיורי שורשים והכרת המורשת היהודית בארצות אלה. בנוסף, הוצע לפתוח מסלול לימוד "מורחב" לבגרות בהיקף של 3-5 יחידות לימוד. גם בלימודי הבגרות הקיימים נטען כי תכניות הלימוד וספרי הלימוד סובלים מתת-ייצוג קשה בהיבט של מורשת יהדות המזרח וכי יש לתקן זאת.
בתחום הספרות, מרחב היצירה של ביטון עצמו, דובר על הצורך להכניס יצירות שראויות להיכנס לתוכנית הלימוד בספרות ליחידת החובה בכיתות י"א -י"ב. רשימת היצירות התבססה על הקאנון של הספרות לדורותיה "תוך היפתחות לרוחות, למגזרים ולצורות שיח שזה מכבר הצטרפו אליו".

יצאו מסעות גם למרוקו ולספרד? המסע לפולין
צילום: משה מילנר, לע''מ
לבסוף הוועדה נתנה את המלצתה לשר החינוך להקים ועדת ליווי ציבורית אשר תפקח, תעקוב, תבקר ותבטיח תהליך יישום ההמלצות של הוועדה. התקציב הדרוש ליישום ההמלצות היינו מיליארד ורבע שקל בחמש שנים, משמע 250 מיליון שקל בשנה. לדברי חברי הוועדה, "הסכום חייב להיות מעוגן בבסיס התקציב של משרד החינוך, ולא תקציב זמני או מותנה".
וועדת ביטון הוקמה בהוראת שר החינוך כארבעה חודשים, לאחר במשך שנים הופנו ביקורות על כך שאין ייצוג הולם ליהדות המזרח בתכני הלימוד של מערכת החינוך. הוועדה נוסדה במטרה לבחון את כל תכניות הלימוד במערכת החינוך ולתת היבטים שונים לנושא בהשכלה הגבוהה.
לאחר קבלת הדו"ח השר בנט צפוי להעביר את המלצות הוועדה לצוות של משרד החינוך, אשר יגבש תוכנית עבודה. התוכנית תפורט בדו"ח שבו ימליצו מה ניתן ליישם מבחינה כלכלית ואיך מגבשים את זה במערכת החינוך.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg