ממצא נדיר: בית קברות פלישתי נתגלה בחפירות באשקלון

לדברי ארכיאולוגים, בית הקברות שנתגלה עלול לנתץ הנחות ארכיאולוגיות שהיו מקובלות לגבי הפלישתים, לפיהן הם טמנו את מתיהם במערות כמו היהודים והכנענים. הממצא מחזק את ההערכה המגובה בתנ"ך, לפיה הפלישתים הגיעו לאזור במאה ה-12 לפנה"ס

דליה מזורי | 10/7/2016 13:48
בית קברות פלישתי מלפני 3,000 שנה, ראשון מסוגו בארץ, נחשף לאחרונה בחפירות בגן הלאומי באשקלון. זוהי גולת הכותרת הארכיאולוגית לאחר יותר משלושים שנות חפירות באתר.

עוד כותרות ב-nrg:
עשור אחרי: הצילומים וההקלטות מבינת ג'ביל נחשפים
עם תפילין וסכין: "אני אהרוג את יהודה גליק"

כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

במשך שנים ניסו ארכיאולוגים וחוקרים להתחקות אחר שורשיהם של הפלישתים, אולם רק עתה פותחת חשיפת בית הקברות פתח לפתרון התעלומה. בית הקברות שנמצא מתוארך למאות ה-8 עד ה-11 לפני הספירה. תאריך זה תומך בטענה, המתועדת בתנ"ך, שהפלישתים היגרו לחופי ישראל ממדינות הים התיכון, האי כרתים, על פי מקורות תנ"כיים, במאה ה-12 לפני הספירה לערך.
 
צילום: AFP
אחד השלדים שהתגלה צילום: AFP

ייחודו של בית הקברות הוא בשיטת הקבורה: עד כה הניחו החוקרים כי הפלישתים קברו את מתיהם במערות קבורה שבהן הונחו המתים, בדומה למנהג הכנענים והעבריים. לאחר שנה נאספו העצמות לארון קבורה (סרקופג') או למקום קבורה מרוכז, כפי שמלמד הביטוי התנ"כי "נאסף אל אבותיו" - המתאר אדם שמת. בבית הקברות שנחשף, השלדים נמצאו שלמים - כפי שהונחו בעת קבורתם.

בבית הקברות נחשפו יותר מ-160 שלדים. על חלק מהשלדים נמצאו כלי נשק ותכשיטים. אך רוב הקברים נמצאו ללא חפצים אישיים. עוד נמצאו באתר כדי אגירת מזון וחפצים אישיים. על כמה מהשלדים נמצאו שרידי צמידים ועגילים. ממצא מרתק נוסף שהתגלה הם בקבוקוני בושם, שהונחו ליד הגולגולות, ככל הנראה  כדי לטשטש את ריח הגופה.

הגילוי יאפשר לחוקרים לשרטט את יישובי הפלישתים באופן מדויק יותר, וגם ניתן יהיה לזהות קברים שהתגלו בכל מיני מקומות בישראל, שעד כה שזהותם הוטלה בספק.  לדברי פרופ' דניאל מאסטר, פרופסור לארכיאולוגיה במכללת וויטון בארה"ב וראש משלחת החפירות הארכיאולוגיות באשקלון: "לאחר עשרות שנות מחקר סוף סוף אנו באים במגע, פנים אל פנים, עם האנשים עצמם. למדנו את המחלות שמהן סבלו אנשי העיר, ואת הטראומות שהם עברו. אנחנו לא מדברים רק על משפחה, אלא על אוכלוסייה שלמה". לדבריו, אחד מהתובנות המעניינות שעלו מחשיפת בית הקברות הוא שנמצאה כמות שווה של קברי גברים ונשים. " אלה גם אלו קיבלו יחס זהה ונקברו באותו אופן", אמר מאסטר.

לדברי לורנס סטייגר, פרופסור אמריטוס לארכיאולוגיה של ישראל באוניברסיטת הארוורד ומראשוני החופרים באשקלון ב-1985, גילוי בית הקברות הפלישתי הראשון מוחק ידע שנצבר והתגלה כלא נכון. "אפשר להתעלם מ-99% מהמחקרים שנעשו על שיטות הקבורה הפלישתיות ולהתחיל את המחקר מחדש", אמר סטייגר.

הפלישתים מתוארים בתנ"ך כאחד האויבים החזקים של בני ישראל. שרידים לנוכחותם התגלו בחפירות ארכיאולוגיות באשקלון, אשדוד, קריית עקרון, קריית גת ועזה, והם חושפים תרבות שונה ונבדלת מהתרבות הכנענית והעברית באותה תקופה. חקירת הממצאים הארכיאולוגיים, בהם תכשיטים, כלי נשק ועצמות, תאפשר למפות את הקשרים בין הפלישתים באגן הים התיכון ולאתר את מקורם.
 
צילום: AFP
גילוי השלדים צילום: AFP

אשקלון, ששמה נגזר מהמילה שקל, הייתה עיר נמל מרכזית במסחר הימי באגן הים התיכון, מתקופת הברונזה עד לתקופת הצלבנים, אז נהרסה וננטשה עד לעת המודרנית. החוקרים מצאו שינויים תרבותיים עצומים באשקלון בסביבות המאה ה-12 לפני הספירה, אותה תקופה שבה מקורות מצריים מזכירים "אנשי ים" שהיגרו למזרח התיכון.

חפירות מסוימות נערכו באזור כבר בתחילת המאה ה-19, אך חשיפת ההיסטוריה העתיקה של אשקלון נעשתה רק ב-1985 עם תחילת עבודתה של משלחת מהמוזיאון השמי באוניברסיטת הארוורד, במימונו של לאון לוי. לאחר 30 שנות מחקר הגיעו החוקרים למסקנה כי מקורם של הפלשתים באזור הים האגאי, בין מערב טורקיה למזרח יוון. זאת על בסיס מנהגים, חרסים וחפצים שונים שנמצאו באשקלון ובחפירות נוספות באזור.

בשנת 604 לפני הספירה השמיד נבוכדנצר מלך בבל את ערי הפלישתים והגלה את יושביהן למספוטמיה, ובכך תם פרק הפלישתים בארץ ישראל. גילויים מהאתר מוצגים בתערוכה חדשה במוזיאון רוקפלר. אוצרים: נורית גושן ופאוזי איברהים ממוזיאון ישראל.


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך