דיון סוער בכנסת על רקע אישור חוק העמותות
החל הדיון לקראת אישור חוק העמותות בקריאה שנייה ושלישית. ח"כ סלומינסקי הציג את החוק ושיבח אותו לקול צעקות חברי אופוזיציה. "השקיפות חשובה גם למדינות שרוצות לתת כסף לעמותות"
חוק העמותות של שרת המשפטים איילת שקד, שגרר לא מעט עימותים בין הקואליציה לאופוזיציה בחודשים האחרונים, מגיע הערב לקו הסיום. הצעת החוק שקובעת חובות דיווח מוגברות לעמותות שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות, צפויה להגיע הלילה להצבעה סופית במליאת הכנסת ולקבל את אישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.עוד כותרות ב-nrg:
• הרב אייל קרים ימונה לרב הצבאי הראשי החדש
• עבריינים נעצרו בחשד ל-3 מעשי רצח מ-2012
• כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
צפו בשידור ישיר בדיון סביב החוק. צילום: ערוץ הכנסת
על פי הצעת החוק, שמהווה שילוב של הצעת חוק ממשלתית מטעם משרד המשפטים והצעת חוק פרטית של ח"כ בצלאל סמוטריץ', רשם העמותות יפרסם רשימה של אותן עמותות ואלה יידרשו לפרסם באתרי האינטרנט שלהן את העובדה שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות. כן מוצע לקבוע חובות גילוי שיוטלו על אותן עמותות וחברות למשך שנה ממועד הדיווח. על אותן עמותות תוטל החובה לציין בפרסומים שקשורים לקידום מטרות העמותה שמיועדים וזמינים לציבור, את העובדה שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות. גילוי זה ייכתב גם במכתבים של העמותה לעובדי הציבור ולנבחריו, ובדו"חות שהעמותה מפרסמת לציבור.
בנוסף, מוצע לקבוע שנציג של עמותה כזו, שמדבר בישיבה של ועדה בכנסת, יהיה חייב להביא עובדה זו לידיעת יושב ראש הוועדה. אם במהלך הישיבה יישאל הנציג על ידי חבר הכנסת האם הוא נציג של עמותה או חברה שעיקר מימונה ממדינות זרות, הוא יהיה חייב להשיב לשאלה.
הדיון בהצעת החוק צפוי להימשך כמה שעות, לאחר שהאופוזיציה הגישה לא מעט הסתייגויות להצעה. ההצבעה על האישור הסופי של החוק צפויה להיערך בשעות הלילה ואולי אף לקראת חצות.
יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ ניסן סלומינסקי, הציג את החוק מעל דוכן הכנסת לקול צעקות ביניים מצד חברי האופוזיציה. "ההצעה אומרת שעמותה או גוף שמקבל את עיקר תקציבו - יותר מחמישים אחוז - ממדינות זרות, תחול עליו חובת שקיפות. פירוש הדבר שאם ישנה עמותה שמקבלת כסף ממדינות זרות, אנחנו רוצים לדעת את זה.

מדובר בהיבט של שקיפות", אמר סלומיאנסקי. "ישנם כאלה שחושבים שהתערבות של מדינה זרה בענייניה הפנימים של מדינת ישראל זה דבר שפסול מעיקרו. הצעת החוק לא הולכת בכיוון הזה, אלא באה ואומרת - לא באים לאסור את זה, רק רוצים שקיפות. אם נכנסים לכנסת או לוועדה ונציג העמותה רוצה לדבר, בכבוד, אבל שנדע שהוא מייצג את העמותה שמקבלת את עיקר תקציבה ממדינות זרות".
יו"רועדת החוקה הוסיף: "אני חושב שהשקיפות חשובה גם למדינות הנותנות שרוצות לתת לעמותות לזכויות אדם אבל נותנות לעמותות שרחוקות מאוד מכך, ולו הייתה יודעת, לחלק מהעמותות היא לא הייתה נותנת. היה כבר דיבור עם אחת המדינות על איפה התגלגל הכסף שלהן, והן אמרו - זה לא מה שהתכוונו, ואכן הם הפסיקו את המימון".
"היו כאלה שרצו להגיד שמנסים לבזות את אותן עמותות. אז אני אומר שוב: מדובר בשקיפות. בכל אותם נושאים שהייתה אפשרות להבין שהמטרה היא לא שקיפות אלא לבזות או משהו אחר, הורדנו את הדברים מהחוק עצמו. לכן, כשהייתה בקשה שידרשו לדווח גם לבית המשפט העליון כאשר הם פונים אליו, אמרתי - לא יהיה את הדבר הזה כי אין כאן בעיה של שקיפות. אותו דבר לגבי התגים, למרות שזה קיים לגבי הלוביסטים, אבל בגלל שחששנו שיש פה מעבר לשקיפות הורדנו את זה", הוסיף סלומיאנסקי.

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, תקף מעל דוכן הכנסת את החוק בחריפות וטען כי מדובר ב"אחד הכתמים הגדולים ביותר על פניה של כנסת ישראל". לדבריו, "זהו חוק שמסמן את ניצני הפאשיזם שעולים בחברה הישראלית. יש כבר חוק שנחקק לפני כמה שנים בהסכמה. מה שנעשה פה זה פגיעה מסוכנת בחירות ההתאגדות והבעת המחשבה.
"מדובר בשיח חברתי פורה של ארגונים שמקדמים מטרות כאלה ואחרות לפי ראות עיניהם. אתם מתחמנים כל הזמן ועכשיו מצאתם לכם קורבן", תקף הרצוג. "אתם לוקחים את חירות ההתאחדות שהוא עיקרון על מקודש, ושמים אותו ללעג ולקלס. לראשונה אתם מסמנים את הארגון שאולי מקדם מטרה נעלה. והיות שאתם לא מסוגלים להודות שנכשלתם בעני ובאביון ובדל, נכנסים ארגונים והם מחפשים סיוע".
הרצוג הוסיף: "אתם מתחמקים מהויכוח על אופיה של מדינת ישראל והכישלון שלכם. יחד עם חוק ההדחה והחוק שמגביל את היכולת של ח"כים לעתור לבג"ץ, אתם הורסים את הדמוקרטיה הישראלית. אם נצטרך למצות את היכולת לעתור, נעתור. אתם מקדמים סדר יום שמטרתו להשתיק כל מי שאומר אחרת. זה חוק שיירשם ככתם על פרצופה של הכנסת. אנחנו לא ניתן לכל מיני פרובוקטורים להרוס את הדמוקרטיה. אנחנו נאפשר לכל אדם להביע את דעתו, עד המרחק האמיתי שבא לפגוע בדמוקרטיה או באדם אחר. זה יהיה אסור".

חברת ועדת חוק, חוקה ומשפט ח"כ רויטל סויד מהמחנה הציוני תקפה גם היא את החוק. "רצינו לדעת על איזה עמותות החוק יכול. שאלתי את נציגת המשפטים אם היא יודעת. היא ענתה שכן. היא הכינה את המסמך. יו"ר הועדה סלומינסקי מנע ממנה להציג. רק הדלפה של משרד המשפטים ל'הארץ' הובילה לחשיפה. למה? כדי לזרות חול בעייני הציבור. שקיפות ללא שקיפות. הנזק הוא נזק בלתי הפיך. ברמה הבינלאומית. שיאמרו שאנחנו מחוקקים חוקים חשוכים. הוא מצטרף לחוק ההדחה, לחוק שימנע מח"כים לעתור לבג"ץ".
ח"כ סמוטריץ', מיוזמי החוק, אמר לקראת ההצבעה כי "חוק השקיפות הוא אחד היעדים שהצבתי לעצמי בתחילת הקדנציה ואני שמח על מימושו היום. יחסים בין מדינות מבוססים על שקיפות והדדיות. לכך נועדו הערוצים הדיפלומטיים הרגילים שבאמצעותם מדינות מתקשרות ופועלות אחת מול השנייה.

"בעשורים האחרונים התפתחו בישראל ערוצים לא שקופים, שבאמצעותם מבקשות מדינות זרות לקדם אינטרסים שלהם בישראל", הוסיף סמוטריץ'. לא ניתן לקבל מציאות שבה ישנו ערוץ גלוי וערוץ חסוי. כלל הערוצים שבאמצעותם מבקשות מדינות אחרות להתערב בענייניה הפנימיים של ישרא,ל חייבים להיות שקופים וגלויים. זה מה שעושה החוק הזה.
"עמותה שעיקר מימונה מישות מדינית זרה תצטרך לפרסם את זה בכל פרסום ובכל הליך מול גורם רשמי. כשהמעורבות הזרה תתפרסם, יוכל כל אזרח או בעל תפקיד להחליט האם היא לגיטימית מבחינתו או לא". סמוטריץ' סיכם: "להערכתי, בכך תפחת באופן משמעותי השפעתן של המדינות הזרות על המערכת הדמוקרטית הישראלית".
ח"כ חיליק בר אמר בנאומו נגד הממשלה על החוק: "מנהיג ערבי ממדינת אויב אמר לי לא מזמן בכנס בחו״ל: פעם חשבנו איך אנחנו הערבים נשמיד אתכם. היום אנחנו מביטים עליכם ואומרים לעצמנו - נחכה 20, 30, 40 שנים, בסוף אתם כבר תשמידו את עצמכם.
"זה יום עצוב לדמוקרטיה", הוסיף בר, "לכל דמוקרטיה. החוק הזה הוא חלק ממסע דה לגיטימציה פושע, אכזרי מסוכן, לא נגד השמאל או ערבי ישראל אלא נגד יותר מחצי מעם ישראל, ובסופו של דבר כנגד העם כולו".

עוד הוסיף ח"כ בר כי "החוק הזה הוא כמו אבן שזורקים לאגם, בהתחלה רק רואים את המעגל הקטן שהיא יוצרת, אך אז יש עוד ועוד מעגלים. החוק הזה הוא אבן והוא ירחיב עוד ועוד מעגלים של שנאה וטינה בין אזרחי המדינה. בית המקדש נחרב על שנאת חינם, השנאה והפילוג שאתם מעודדים יביאו לחורבן בית שלישי, הבית שלנו".
ח"כ נחמן שי עלה גם הוא לבימה ואמר: "הדמוקרטיה הישראלית סופגת היום פגיעה אנושה. אם ימשיכו יסודותיה להתפורר כך, בקרוב תקרוס. חוק העמותות הוא חוק מביש. עצוב שמדינת ישראל המתהדרת בעולם כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון יורה לעצמה כך ברגל. אחרי זה ננסה להסביר לעולם כמה נאורים וצודקים אנחנו. מי יאמין?".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg