מטוס סולרי השלים לראשונה מסע מסביב לעולם
הטייסים של "סולר אימפולס" ביקשו להוכיח שאנרגיה נקייה יכולה לשמש תחליף לחומרים המזהמים שהורסים את כדור הארץ. מסעם ארך 23 ימים, ובמהלכו לא השתמש המטוס בטיפת דלק אחת
המטוס "סולר אימפולס 2" השלים הלילה (יום ג') את מסעו ההיסטורי מסביב לעולם, והפך לכלי הטיס הראשון שהקיף את כדור הארץ כשהוא מונע אך ורק על ידי אנרגיית השמש, במטרה לקדם את השימוש באנרגיות מתחדשות.עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- חבר קונגרס אמריקאי: המתנחלים הם טרמיטים
- העננה מעל ועידת הדמוקרטים הפכה לשיטפון
- טבח ביפן: אדם רצח 19 בעלי מוגבלויות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מחיאות כפיים וצהלות פרצו בזמן שהמטוס נחת באבו-דאבי, בשלב האחרון של מסע המרתון שלו, שהחל ב-9 במרץ של השנה שעברה. מנהל המיזם השווייצרי והסייר ברנר פיקאר היה בתא הטייס במשך למעלה מ-48 שעות הטיס מקהיר. הוא חצה את ים סוף, את המדבר הסעודי הרחב וטס מעל המפרץ הפרסי.

אנשי הצוות של ''סולר אימפולס'' לאחר הנחיתה
צילום: גטי אימג'ס
המטוס סיים מסע ראוי לציון בן 43 אלף קילומטרים על פני ארבע יבשות, שני אוקיינוסים ושלוש ימות, שבוצע במשך 23 ימים של טיסה ללא טיפת דלק אחת. "העתיד הוא נקי, העתיד הוא אתם, העתיד כאן – בואו ניקח אותו קדימה", אמר פיקאר בזמן שנחת.
"יש דבר אחד שארצה שתזכרו: יותר משזה הישג בהיסטוריית התעופה, 'סולר אימפולס' רשם הישג בהיסטוריית האנרגיה", הוא הוסיף, "יש לנו די פתרונות, מספיק טכנולוגיות. אסור לנו לעולם להסכים שהעולם יזדהם רק בגלל שאנשים פוחדים לחשוב בדרך אחרת".
שעות לפני הנחיתה, מזכ"ל האו"ם באן קי מון הילל את הצוות שהטיס את "סולר אימופלס" בווידאו שהעלה לרשת. "יש לי הערכה עמוקה ביותר וכבוד לאומץ שלכם", הוא אמר, "זה יום היסטורי, לא רק לכם אלא לאנושות כולה".
להשיג את הבלתי אפשרי
"סולר אימפולס 2", שזכה לכינוי "מטוס הנייס", הקיף את כדור הארץ ב-17 שלבים, ופיקאר בן ה-58 ועמיתו אנדרה בורשברג לקחו לידיהם את ההגאים בכלי הטיס בן המושב היחיד בתורות. בורשברג (63) ניפץ את השיא הוותיק והלא מאותגר של טיסת סולו בהיסטוריית התעופה בשנה שעברה, כשנסע בין נגויה שביפן להוואי, במסע שנמשך כמעט 118 שעות ושאורכו היה 8,924 קילומטרים.

הטייס ברנר פיקאר מעל המדבר הסעודי בשלב האחרון במסע
צילום: AFP
בכלי הטיס, שאינו כבד יותר ממכונית אך מוטת כנפיו גדולה כמו "בואינג 747", יש ארבעה מנועים ובטרייה נטענת, והוא נסמך על 17 אלף תאים סולריים בכנפיו. מהירות הטיסה הממוצעת שלו עמדה על שמונים קילומטרים בשעה.
הטייסים השתמשו במכלי חמצן בשביל לנשום בגבהים אדירים, ולבשו חליפות שעוצבו במיוחד כדי להתמודד עם התנאים הקיצוניים. הם סבלו מידות חום בתוך תא הטייס הקטן שנעות בין 20- מעלות צלזיוס ל-35 מעלות.
פיקאר סיפר כי הוציא לדרך את המיזם ב-2003 כדי להוכיח שאנרגיה מתחדשות "יכולה להשיג את הבלתי אפשרי". חלומו לקח זמן רב יותר מהמתוכנן. הניסיון להקיף את העולם אמור היה בתחילה להימשך חמישה חודשים, כולל 25 ימים של טיסה בפועל.
אבל כלי הטיס קורקע ביולי של השנה שעברה כאשר הבטריות שלו, המונעות באנרגיית השמש, סבלו מבעיות קשות באמצע הדרך.
מעייף במיוחד
המיזם גם עוכב בגלל מחלות ומזג אוויר גרוע, מה שאילץ את פיקאר לדחות את השלב האחרון במסע.
בזמן ששהה באוויר, הטייס היה נתון בקשר מתמשך עם בקרת הטיסה במונקו, שבה היו חברים צוות של חזאים, מתמטיקאים ומהנדסים, שפיקחו על נתיב הטיסה והכינו אסטרטגיות טיסה שונות.

שני טייסי המטוס לאחר הנחיתה
צילום: AP
פיקאר, הפסיכיאטר שביצע לראשונה ב-1999 מסע בכדור פורח מסביב לעולם בלי עצירה, הזהיר כי השלב האחרון עשוי להיות קשה במיוחד בגלל מידות החום הגבוהות. "כבר שעתיים שאני טס לתוך רוחות פרצים גבוהות ונמוכות, ואני לא יכול לשתות. זה באמת מתיש", הוא צייץ ביום ראשון.
אבל הוא לא הפגין סימנים לעייפות כאשר נחת. "היה זה מיזם קשה במיוחד, ואנשים רבים פקפקו ביכולתנו לעשות זאת, כך שבוודאי בשביל הצוות שלנו זה פנטסטי – אבל גם בשביל כל האנשים שהאמינו בטכנולוגיה נקייה", אמר פיקאר לכתבים לאחר נחיתתו.
ובעוד שהטייסים לא מצפים שבעתיד הקרוב יצוצו מטוסים מסחריים המונעים באנרגיית השמש, הם מקווים שהמיזם יקדם שימוש נרחב יותר באנרגיה נקייה. "אנו בקושי יכולים להאמין שהצלחנו. זה קצת כמו חלום, אנו צריכים להבין שזו המציאות", אמר פיקאר. "כעת, כשהמסע מסביב לעולם הושלם, יש דבר אחד פחות שבלתי אפשרי לעשות בעולם", הוא הוסיף.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg