עצרת זיכרון לגוש קטיף: "החלום לשוב הביתה לא נעלם"

11 שנים אחרי שנעקרו, התפרסו מאות ממפוני החבל בכמה נקודות לאורך גבול רצועת עזה שצופות לעבר המקומות שבהם התגוררו והביעו געגועים. "למרות המכה הקשה הקמנו שכונות ויישובים חדשים"

נעמה אנגל משאלי | 11/8/2016 22:10
תגיות: גוש קטיף,עצרת זיכרון
מאות ממפוני גוש קטיף הגיעו הערב (ה') לגבול רצועת עזה, שם נערכה עצרת לציון 11 שנה ליישום תכנית ההתנתקות שבה נעקרו מבתיהם. המשתתפים התפרסו במקביל ב-11 נקודות שונות לאורך הגבול המשקיפות לעבר המיקום בו שכנו בעבר יישובי גוש קטיף וצפון הרצועה. בחודשים האחרונים עובדים פעילים מקרב מפוני גוש קטיף על מיזם אקטיבי שמטרתו היערכות לחידוש ההתיישבות היהודית ברצועת עזה, ולדבריהם ההגעה למצפים שחלקם שוקמו באחרונה, היא צעד ראשון במימוש התכנית. 

עוד כותרות ב-nrg:
טרור בתאילנד: עשרות נפגעים בפיצוץ באתר תיירותי
- מדוע חיל החינוך מתעקש לרכוש מבנה ב-30 מיליון שקל?
- מכתב השמיניסטים מעפרה: 'מה יהיה אם ניפגע?'
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

סמוך לתל גמה, שליד קיבוץ רעים, נערכה באישור כוחות הביטחון העצרת המרכזית, בהשתתפות מפוני קהילות כפר דרום וגני טל. לאזור נתיב העשרה, שבגבול הצפוני של רצועת עזה, הגיעו תושבי ניסנית, דוגית ואלי סיני לשעבר. לנקודת התצפית 'חץ שחור' ליד קיבוץ מפלסים הגיעו קהילות נצר חזני, תל קטיפא ושירת הים, וכן אב שכול שבנו החייל נהרג בקרב מול היישוב דוגית והאנדרטה לזכר בנו שהייתה בגוש קטיף הועתקה אחרי הפינוי לנקודה זו.
צילום: מירי צחי
מציינים 11 שנים לפינוי גוש קטיף צילום: מירי צחי

מדי שנה סביב התאריך שבו פונו מבתיהם, נוהגים תושבי גוש קטיף לשעבר לפקוד את מחסום כיסופים, המקום הקרוב ביותר ליישובי גוש קטיף שאליו ניתן להגיע כיום, ולצפות לעבר המקום שבו עמדו היישובים. האירוע מהווה הזדמנות למפגש זיכרון וגעגוע אל חבל הארץ שהיה פעם ביתם. למרות הזמן הרב שחלף, 180 משפחות עדיין לא זכו להיכנס אל בית הקבע, כך עולה מנותני ועד מתיישבי גוש קטיף .

"נשלחנו על ידי המדינה, התמודדנו עם האויב הערבי שרצח בנו אך לא נשברנו", אמר במהלך האירוע עמי גיאת שפונה מכפר דרום ומתגורר כיום בישוב שבי דרום ליד נתיבות. "אלא שביום סגרירי המדינה הנחיתה עלינו מכה שקשה היה להתאושש ממנה. ולמרות זאת הקמנו שכונות ויישובים חדשים, מאבני איתן בצפון ועד הדרום, ועם זאת לרגע לא שכחנו את האדמה בגוש. עוד נשוב".

בתוך כך, בחודשים האחרונים עובדת קבוצה גדולה של תושבי גוש קטיף לשעבר על מיזם אקטיבי לחידוש ההתיישבות היהודית ברצועת עזה. מטרת התכנית להכין את הקרקע לחזרה להתיישבות בגוש קטיף לקראת היום בו תתקבל החלטה רשמית על כך. עד עתה, בעקבות קמפיין באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות תחת השם 'הביתה- חוזרים לגוש קטיף', התפקדו כבר 7,000 אנשים למיזם.

במסגרת היוזמה הוקמה בין היתר מועצה ציבורית, והפעילים עורכים בחינה משפטית של קרקעות ברצועת עזה שלגביהן יש שטרות קניין מהמאה הקודמת. כמו כן הוקמו גרעינים ברחבי הארץ שפועלים לקיום כינוסים גדולים בציונות הדתית וחוגי בית בנושא.

הפעילים ביוזמה קיימו עד עתה גם פגישות היוועצות עם גורמים דוגמת ח"כ יהודה גליק וראש מטה המאבק לשחרור גלעד שליט, שמשון ליבמן, על מנת ללמוד מניסיונם בהשפעה על דעת הקהל הישראלית. כן הושג תקציב להקמת 11 מגדלים גבוהים בסמוך לגדר הרצועה אליהם יגיעו על פי התכנון תלמידים מכל הארץ על מנת שיראו את גוש קטיף ויחזקו את הקשר אליו.
 
צילום: מירי צחי
צופים לעבר הבית כמו ילדי כפר עציון צילום: מירי צחי

ארי אודס, שנעקר מהמושב קטיף ומי שעומד מאחורי המיזם  אמר כי "11 שנים חלפו, אך החלום לשוב הביתה לא נעלם אף פעם. החלטנו לקום ולשתף את כולם בגעגועים שלנו לגוש קטיף ובדרך גילינו רבבות של אנשים שמצטרפים לתנועה. היום הייתה הבעת אמון גדולה בדרך שלנו - המוני אנשים  שהתגוררו בגוש וגם כאלה שלא, הגיעו ל-11 נקודות התצפית שהקמנו סביב חבל עזה וצפו לעבר האדמה שלנו".

יושבת ראש ועד מתיישבי גוש קטיף שעומד מאחורי האירוע, חגית ירון, ציינה כי "11 שנה אנחנו מגיעים לכיסופים - המקום הקרוב ביותר הביתה - מתגעגעים, זוכרים, ומעבירים לדורות הבאים את המחויבות שלנו לחבל ארץ זה , אשר חיינו בו והוא החזיר לנו ברכה במשך 35 שנה. השנה, הוספנו לגעגוע נדבך נוסף. כמו ילדי כפר עציון, אשר צפו לעבר הגוש מהרי ירושלים, ראו או לא ראו את העץ הבודד, כך גם אנחנו צופים לעבר הבית רואים לא רואים את החולות שכיסו את ביתנו.

"11 שנה אחרי העקירה מאות תושבי גוש קטיף ילדיהם ונכדיהם גדשו את הנקודות ושמחת המפגש ניכרת על כולם. את הגעגועים לעבר הבענו ביחד בכיסופים, ואת החלום הגדול לחזרה הביתה הבענו ב-11 נקודות הצופות אל הבית. שירת התקווה שהושמעה בו זמנית בכל הנקודות חיברה את הכיסופים של כולנו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך