בג"ץ הכריע: המאחז נתיב האבות ייהרס

בניגוד לעמדת המדינה הוציא בג"ץ צו להריסת 17 המבנים במאחז נתיב האבות בגוש עציון. השר בנט: "פסק דין חמור מאוד". השר אלקין: "יש צורך דחוף ברפורמה יסודית של מערכת המשפט"

נטעאל בנדל וזאב קם | 1/9/2016 17:31
תגיות: בג"ץ,נתיב האבות,מאחז,גוש עציון
בניגוד לעמדת המדינה: בג"ץ הוציא צו להריסת 17 הבתים ביישוב נתיב האבות שבגוש עציון, זאת מאחר שמדובר בקרקע פלסטינית. בג"ץ פסק כי על המדינה להרוס את המבנים בתוך שנה וחצי, אולם על שניים מן הבתים להיהרס כבר בעוד שלושה חודשים. בפסק הדין אמרו השופטים שקלו גם הכשרה בדיעבד, אולם הדבר לא ניתן מבחינה משפטית.

עוד כותרות ב-nrg:
מחקר: פעוטות סובלים מדימוי גוף שלילי
המשטרה הטעתה? דנינו כבר הודה בשיטור יתר
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"אין חולק שכל המבנים נבנו שלא כדין, מבלי שאושרה תכנית למאחז ומבלי שהוצאו להם היתרים כנדרש", כתבו השופטים. "משכך, הקו המנחה להכרעה הוא חובתה של המדינה לאכוף את חוקי התכנון והבנייה כנדרש".
 
צילום: מירי צחי
אלקין: ''החלטה שערורייתית'' ו''חציית קווים אדומים''. נתיב האבות צילום: מירי צחי

בתגובה לפסיקה אמר שר החינוך נפתלי בנט כי מדובר בפסק דין "חמור מאוד". לדבריו, "גופי שמאל קיצוני שהתייאשו מלשכנע את העם בצורך להקים מדינת פלסטין ביהודה ושומרון, פנו למסלול עוקף-ציבור, ומנצלים את מערכת המשפט ככלי לכפיית מדיניות המיעוט על הרוב. כשבג"ץ נותן לכך יד הוא מכרסם באמון הציבור בו", כך בנט.

שר החקלאות אורי אריאל התייחס גם הוא לנושא ואמר כי "החלטת שופטי בג"ץ תמוהה מאוד בעיניי, כי דווקא בנתיב האבות הגענו לפתרון מוסכם שקיבל גיבוי של המדינה". לדברי אריאל, "בדמוקרטיה מתוקנת הפרלמנט הוא הריבון והממשלה היא שקובעת את המדיניות, ולכן יש לחוקק בהקדם האפשרי את חוק ההסדרה".

השר להגנת הסביבה זאב אלקין, אשר מתגורר בגוש עציון, אמר כי "ההחלטה השערורייתית של בג"ץ להרוס חלק מיישוב 'נתיב האבות' בלב לבו של גוש עציון היא חציית קווים אדומים, שמלמדת על נתק מוחלט של בג"ץ מהשכל הישר וערכי ההיסטוריה והמורשת של עם ישראל". אלקין הוסיף: "שוב למדנו על הצורך הדחוף ברפורמה היסודית של מערכת המשפט הישראלית. אני קורא לשרת המשפטים להוביל רפורמה מרחיקת לכת כדי להחזיר את האמון של כלל הציבור הישראלי בבית המשפט העליון".

ח"כ יהודה גליק מסר כי "החלטת בג"ץ התמוהה בלשון המעטה מהערב לא מותירה כל ברירה אלא‏ לחוקק חוק הסדרה, וכמה שיותר מהר יותר טוב. השופט בדימוס אדמונד לוי ז"ל אמר את זה כבר מזמן. כעת הגיע הזמן ומיד. כל זאת כמובן בינתיים עד לפתרון הנכון והצודק של יישום החלת החוק הישראלי על כל יהודה ושומרון". גליק סיכם ואמר: "מתחילים להפשיל שרוולים ולצאת לדרך".
 
מרים צחי
''בית המשפט החליט לזלזל בממשלה''. נתיב האבות בגוש עציון מרים צחי

ראש המועצה האזורית גוש עציון, דוידי פרל, מתח גם הוא ביקורת על ההחלטה: "בית המשפט החליט לזלזל בממשלה שהציגה בפניו מגוון רחב של פתרונות משפטיים, שנבחנו ואושרו על ידי היועץ המשפטי לממשלה", אמר. "אני קורא לראש הממשלה לפעול באופן מיידי, לחוקק חוק שיגן על כבודה של הממשלה ועל התושבים שפעלו בתום לב ובעידודה של הממשלה".

פרל הוסיף כי "בג"ץ בחר בהרס, בפגיעה בתושבים ובכבוד הממשלה, במקום להשתמש בפתרונות משפטיים טהורים הנהוגים בכל העולם, ללא שום סיבה אמיתית לקבלם ולממשם".

חברת הכנסת ציפי לבני התייחסה לביקורת שהפנה השר בנט כלפי החלטת בג"ץ ואמרה כי "כדאי ששר החינוך ייכנס פעם לשיעור אזרחות ויבין מהי דמוקרטיה. פסיקת בג"ץ בנתיב האבות לא קשורה לסכסוך בינינו לבין הפלשתינים - אלא מי אנחנו ומה הערכים שלנו".

לדברי לבני, "שר החינוך צריך להבין פעם אחת ולתמיד שדמוקרטיה אינה עריצות הרוב ללא כל מגבלות - אלא מערכת ערכים ושלטון חוק, שעליהם שומר בית המשפט העליון. מה גם שעמדת הרוב היא ממש לא לבנות לא חוקית בכל מיני התנחלויות מבודדות, שאחר כך כולנו משלמים את המחיר. אוי לנו שאלו הדברים שאומר שר החינוך ביום הראשון ללימודים".

לדברי השופטים בפסק הדין, "הפסיקה התייחסה לשיקולים נוספים כמו ההיתכנות הלכאורית של הכשרת מבנים בלתי חוקיים בדיעבד. כך למשל בפרשה שעסקה בבנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית בעמונה, דחה בית המשפט את בקשת המדינה לעכב הריסה עד לבירור טענות המחזיקים לרכישת הקרקע שבמחלוקת. מאחר וספק אם רכישה תאפשר הכשרה בדיעבד.

עוד כתבו שופטי בג"ץ כי מאחר שתושבי נתיב האבות לא הביעו נכונות לפינוי מרצון, "הרי שלא ניתן לעכב את הפינוי ולתת זמן למשא ומתן, ואף המדינה כלל לא ביקשה זאת". המדינה לעומת זאת הציגה את בקשת הדרג המדיני להשארת היישוב במקומו, ועל כך הגיבו שופטי בג"ץ: "בכל הכבוד לבקשת הדרג המדיני, אין מעמד מיוחד בהליך שיפוטי. דין המדינה כדין בעלי דין אחרים".
 

צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
''בדמוקרטיה מתוקנת הפרלמנט הוא הריבון''. השר אורי אריאל צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שופטי בג"ץ התייחסו לפגיעה האנושית שבפינוי תושבי המאחז, אולם דחו אותה. "יש קושי לא מבוטל בפינוי כפוי של תושבים מבתיהם שבהם הם מתגוררים שנים רבות", כתבו. "מעבר להשלכות הסוציאליות הכרוכות בהותרת אדם ללא קורת גג, טמונה בפינוי פגיעה קשה נוספת הנובעת מהזיקה המיוחדת לבית מגורים. עם זאת", הוסיפו, "בנסיבות העניין אין בכך כדי להכשיר את אי החוקיות".

עוד לדברי השופטים, "ההליכים המשפטיים בעניינו של מאחז דרך האבות מתנהלים מזה שנים ארוכות. במהלך השנים המשיכו להיבנות במקום מבנים שלא כדין, לרבות לאחר שהוצאו צווי הפסקת בודה והריסה. בנסיבות אלה, פגיעה בזכויות התושבים אינה יכולה להכריע את הכף".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך