יהדות ארה"ב: היחס לישראל לא יכריע את הבחירות
רוב יהודי ארצות הברית עדיין נאמנים לצד הדמוקרטי של המפה, ויחס המועמדים לישראל אינו מרכיב חשוב בשאלה אם יצביעו להם. למועמדים עצמם דווקא חשוב להציג תמיכה בישראל
אם תבקרו בקהילה יהודית אורתודוקסית בארה"ב, דתית או חרדית, אתם עלולים לקבל את הרושם הלא נכון על כלל יהדות ארה"ב: רובם צופים דווקא בערוץ הטלוויזיה הימני-פטריוטי'פוקס ניוז', מצביעים למפלגה הרפובליקנית השמרנית, ובעלי דעות ימניות מוצקות בכל הנוגע לפוליטיקה ישראלית.עוד כותרות:
- דאעש ירה טיל כימי לעבר כוחות אמריקאים בעיראק
- בן 17 נהרג לאחר שנפל ממגלשה בגובה 2 מטרים

לפני כשנה, במהלך סבב הרצאות שערכתי בקמפוסים ובקהילות יהודיות אורתודוקסיות ברחבי ארה"ב, נדהמתי לגלות עד כמה גדול הפער בין הרוב היהודי-אמריקאי, ליברלים מזרמים יהודיים שוויוניים או חילונים לחלוטין, ובין הקהילה האורתודוקסית. במידה מסוימת, היהדות האורתודוקסית בארה"ב דומה לנוצרים האוונגליסטים יותר מאשר לאחיהם מהצד השני של המפה הדתית והפוליטית. "אתה מכיר את משה פייגלין?" שאלו אותי רבים, צעירים ומבוגרים כאחד, בביקור בבתי כנסת ובישיבות תיכוניות באזור ניו-יורק. מתברר ששם הוא ידוען של ממש ורבים מחזיקים בדעות דומות לשלו, ולעתים אף ימינה יותר.
אלא שמדובר בבועה, שכן באופן מסורתי הקהילה היהודית-אמריקאית מצביעה למפלגה הדמוקרטית, זו שבראשה עומד נשיא ארה"ב המכהן ברק אובמה. רובם המוחלט בחרו בו גם לקדנציה שנייה, למרות יחסו העוין לישראל.
במסע הבחירות הנוכחי עוסקת התקשורת האמריקאית מעת לעת בקול היהודי. אף ששיעור הקהילה באוכלוסייה האמריקאית הוא שני אחוזים בלבד, סקרים מעידים שלמעלה מ-90 אחוז מהיהודים רשומים להצבעה ואף מצביעים בסופו של דבר, לעומת ממוצע של 74 אחוז מהאוכלוסייה האמריקאית הכללית. בנוסף, לקול היהודי משקל כבד בשל העובדה שהיהודים מתגוררים בכמה מדינות בעלות משקל משמעותי, ואף ב"מדינות מפתח" כמו ניו-יורק, קליפורניה, פלורידה, ניו-ג'רזי, אילינוי ופנסילבניה, שמגיעות יחד ל-167 אלקטורים, יותר ממחצית מספר האלקטורים שמועמד לנשיאות צריך כדי לזכות בבחירות (270).

הסקר העדכני ביותר בקרב הקהילה היהודית-אמריקאית נערך בשנת 2013 על ידי מכון המחקרים 'פיו', והוא מצא כי 70 אחוז מהיהודים האמריקאים מזדהים כדמוקרטים, לעומת 49 אחוז באוכלוסייה האמריקאית הכללית. בקרב האורתודוקסים שונה לחלוטין: על פי 'פיו', 57 אחוז מהיהודים האורתודוקסים מזדהים כרפובליקנים או נוטים להיות רפובליקנים, בעוד ש-36 אחוז בלבד מזדהים כדמוקרטים - ההפך הגמור מהקהילה היהודית הכללית. עם זאת, שיעור הקהילה היהודית האורתודוקסית בארה"ב עומד על 10 אחוז בלבד מכלל היהודים, כך שהיפוך המגמות אינו מהותי.
הוכחה לכך אפשר לראות בתוצאות התמיכה באובמה מאותו סקר בדיוק: 65 אחוז מהיהודים מרוצים מעשייתו של אובמה, לעומת 29 אחוז בלבד שמתנגדים, זאת בעוד שהיחסים עם ישראל התקררו ואף התערערו בשנים האחרונות - במיוחד סביב הקשר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בקרב האורתודוקסים, לעומת זאת, 54 אחוז הצהירו שהם מאוכזבים מהנשיא הדמוקרטי, ואילו בקרב היהודים הרפורמים 69 אחוז דווקא אוהדים אותה.
מהנתונים הללו עולה שהקהל היהודי הכללי תומך באובמה הרבה מעבר לציבור האמריקאי הרחב, שבו 50 אחוז מרוצים מפעילותו ו-43 אחוז מאוכזבים. במידה מסוימת אפשר לומר שהנוצרים האוונגליסטים תומכים בישראל יותר מאשר היהודים עצמם, שכן 73 אחוז מהם מתנגדים לאובמה בנחישות - בין השאר בגלל יחסו לישראל.
'הוועד היהודי-אמריקאי' (AJC) פרסם השבוע סקר עומק שבחן את עמדותיהם של היהודים בארה"ב לקראת הבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב. הסקר פורסם בהרחבה ב'ג'רוזלם פוסט' שאף הקדיש לנושא מוסף מיוחד, והוא גרר הדים רבים ביהדות העולם. 61 אחוז הצהירו שהמועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון תהיה הבחירה שלהם לנשיאות. 19 אחוז אמרו שיצביעו למועמד הרפובליקני טראמפ, 6 אחוז למועמד הליברטריאני גארי ג'ונסון ו-3 אחוז למועמדת היהודייה מטעם המפלגה הירוקה ג'יל שטיין. 8 אחוז אמרו שלא יצביעו כלל. בנוסף, 60 אחוז מהנשאלים אמרו שאינם בוטחים בקונגרס האמריקאי.

אך הנתון המעניין יותר בסקר הוא שלמרות ההתבטאויות החוזרות והנשנות של המועמדים בעד ישראל, בעיקר בצד הרפובליקני, הן לא ממש מסייעות להם בקרב היהודים. כאשר נשאלו מהם התחומים החשובים ביותר בעיניהם ושיסייעו להם להחליט למי להצביע, 10 אחוז בלבד מיהודי ארה"ב השיבו כי יחסי החוץ של ארה"ב, כלומר היחס לישראל, ישפיעו על בחירתם. לעומת זאת, 29 אחוז מהם ישקלו במי לתמוך בעקבות היחס לכלכלה ולשוק העבודה, ו-16 אחוז יחליטו על פי ההתמודדות עם הטרור והדאגה לביטחון לאומי.
היעדר ההתעניינות בקרב יהודי ארה"ב בנוגע ליחס לישראל אולי איננו מפתיע: 52 אחוז מהנסקרים אמרו שמעולם לא ביקרו בישראל, ו-49 אחוז חושבים שמדינה יהודית יכולה לחיות בשלום לצד מדינה פלסטינית. בנוסף, 70 אחוז מיהודי ארה"ב תומכים בהקמת רחבה שוויונית בכותל, מול 16 אחוז בלבד שמתנגדים.
מחקר חדש, תחת הכותרת "הקול היהודי: כוח פוליטי וזהות בבחירות לנשיאות ארה"ב", עוסק בדיוק בנושא זה. המאמר השלם צפוי להתפרסם השבוע, לקראת כנס מיוחד של קרן רודרמן לאנשי תקשורת שהשתתפו במשלחות חינוכיות לארה"ב, שם למדו על הקהילה היהודית הגדולה מחוץ לישראל. המחקר נערך על ידי גיל טרוי, פרופסור להיסטוריה מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול ומומחה להיסטוריה נשיאותית אמריקאית, שאף כתב כמה ספרים על נשיאי ארה"ב לדורותיהם. הוא עמית מחקר בתוכנית רודרמן ללימודי יהדות ארה"ב באוניברסיטת חיפה, שבמסגרתה כתב את המאמר העוסק בקול היהודי לקראת הבחירות בארה"ב.
"מאז שנות השלושים, יהודים אמריקאים שזורים במארג החיים הפוליטיים בארה"ב", כותב טרוי, "כולל מעורבות במאבקי זכויות אזרח, זכויות נשים ועוד. יהודי ארה"ב היו מפורצי הדרך של תנועות פוליטיות ליברליות רבות, מעצבי מדיניות ובחוד החנית של רפורמות חברתיות". בהתייחס לסטיגמות על יהודי ארה"ב הוא אומר כי "רוב יהודי ארה"ב הם אמידים, מעורבים פוליטית ונדבנים באופן לא פרופורציונלי לשאר האוכלוסייה, ובשל כך הם תורמים קריטיים ובולטים".
בהתייחס לבחירות לנשיאות ב-2016 טוען טרוי כי "הקול היהודי נותר בעל ערך באופן לא מידתי - כאשר ההערכות הן שהתרומה היהודית היוותה כ-50 אחוז מסך כספי התרומות למפלגה הדמוקרטית, וכ-25 אחוז מסך התרומות למפלגה הרפובליקנית".

לדבריו, במשך הדורות התגבשה זהות פוליטית שמאלנית 'אמריקאית' או 'יהודית-אמריקאית', שיהודים ליברלים אמריקאים ראו כ'יהודית' אך למעשה היא פרשנות אמריקאית של היהדות. עוד עולה מהמחקר כי יהודים אמריקאים רבים רואים את הליברליות שלהם כ"חלק אינטגרלי ממורשתם היהודית יחד עם פמוטי השבת מהמולדת הישנה, סיפורי ההצלחה מהארץ החדשה והמתכון לקניידלך של סבתא".
הסיבה לכך שיהודים דמוקרטים הם ליברלים היא היסטורית: החל משנות השמונים של המאה ה-19, הדור הראשון של בולשביקים יהודים ממזרח אירופה הגיע לחופי אמריקה בתקווה לבנות לעצמו חיים חדשים. הם היו "חדורי אידיאליזם סוציאליסטי וערכי התאגדות", מסביר טרוי. "מהגרים אלו נטו שמאלה הן בפן החברתי והן בפן הלאומי. הנשיא פרנקלין רוזוולט הפך סמל לליברליות והיה דמות נערצת, וסחף את הקהילה היהודית בארה"ב אל חיק המפלגה הדמוקרטית".
הדורות הבאים המשיכו את המסורת להצבעה הליברלית: "הדור השני של 'יאפים עם מצפון' לא שכח את מאבקי הוריו ונותר אסיר תודה לרוזוולט ולמדיניות ה'ניו דיל' שהעניקה למשפחותיו הזדמנות לחיים חדשים. בני אותו דור שמחו להשתלב כמה שיותר בחברה האמריקאית, אך עמדו על שלהם כשנקראו אל הדגל - כמו בהגנתם על ישראל ועל יהדות בריה"מ. כיום, הדור השלישי של יהודים אמריקאים הם בעלי רוח חופשית, תומכים בחופש הבחירה של הפרט ואמריקאים גאים, אם כי מאוד לא-נוצרים".

לדברי טרוי, "יהדותם של היהודים האמריקאים היום מורכבת מהבנתם את העבר וספוגה בתרבות פוסט-מודרניסטית של פחדים מהגבלות, מהתחייבויות ומנורמות הכפויות מלמעלה, במיוחד ממשלתיות או דתיות. הם חפצים להשתחרר מכבלי המסורת וממגבלות משפטיות של מין לפני הנישואין, גירושין, הפלות והעדפות מיניות. לעתים קרובות, כך מגדירים אותם צעירים את זהותם היהודית".
לפיכך, אומר טרוי, למרות הספדים חוזרים ונשנים של הברית הליברלית-יהודית-דמוקרטית שהולכת ומתפוררת, ההפך הוא הנכון. מאז ימי כהונתו של הנשיא הרפובליקני רונלד רייגן, תמיכתם של יהודים במפלגה הדמוקרטית רק מתחזקת. "אף מול הנטייה הרפובליקנית הנתפסת כיותר 'פרו-ישראלית' מזו של המפלגה הדמוקרטית, יהודי ארה"ב ממשיכים להצביע לשמאל, המבטא בעבורם מנטליות, אידיאולוגיה וזהות תרבותית".
טרוי מחזק את ההנחה כי היחס של המועמד לישראל איננו מהווה מרכיב משמעותי עבור מרבית היהודים: "הדעה הרווחת היא שיהודים אמריקאים מצביעים למען אינטרסים יהודיים, במיוחד בכל הנוגע לישראל. אולם בפועל, בראש סדר העדיפויות של המצביעים היהודים עומדים ערכים ליברליים כמו הזכות להפּלות, לפני התמיכה בישראל". הוא אינו סבור שמדובר בגישה אנטי-ישראלית, אף שיהיו בישראל אנשים שיראו זאת כך.
נקודה נוספת שתפתיע רבים מהקוראים הישראלים הוא ש"יהודים אמריקאים מגדירים את יהדותם כליברלית, ורבים מיהודי אמריקה מחשיבים את ארה"ב כארץ המובטחת".
מי שמסכים חלקית עם האמירה של טרוי על חוסר עניין בהיבט הפרו-ישראלי ביחס למועמד לנשיאות הוא פרופ' ג'ונתן ריינהולד מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן, וחוקר בכיר במכון בגין-סאדאת. "אתה צריך להיות פרו-ישראלי במידה כדי שהיהודים יצביעו עבורך", הוא אומר. "הרי 90 ומשהו אחוזים מיהודי ארה"ב אוהדים את ישראל, אך חשוב להבין שמבחינתם אובמה עשה מספיק למען ישראל וביטחונה. זה מספיק להם, ומרביתם אינם רואים בו גורם עוין. מובן שזה לא הגורם העיקרי לבחירת נשיא, אבל אם הקרב צמוד, אלה שמצביעים בעקבות היחס לישראל יכולים להכריע את הבחירות".

ריינהולד מסביר כי הקמפיין של טראמפ, בניגוד לזה של קלינטון, משקיע משאבים ומאמצים רבים כאן בישראל בקרב עולים מארה"ב בעלי זכות בחירה, מפני שיש להם סיכוי טוב להביא מצביעי ימין דתיים או חרדים. "טראמפ פתח בקמפיין בארץ, בעיקר בקרב האורתודוקסים שעלו שרובם מניו-יורק או מניו-ג'רזי, ונראה שחלק מהם הגיעו גם מפלורידה, שהיא מדינה מתנדנדת וחשובה. מבחינת רוב היהודים האמריקאים, קלינטון ואובמה עוברים את הרף של פרו-ישראליות במידה. אילו היה מועמד שמדבר כמו יו"ר הלייבור באנגליה (ג'רמי קורבין, המקורב לחמאס והתבטא באופן אנטי-ישראלי חריף) שרק השבוע הכיר בזכות היהודים למדינה, 80 אחוז לא היו מצביעים לו. הפוליטיקאים האמריקאים חכמים, והם מבינים את הרף טוב מאוד".
איפה המועמד היהודי ברני סנדרס, שהתמודד מול קלינטון על המועמדות הדמוקרטית, עומד ברף הפרו-ישראליות הזה?
"סנדרס עצמו מדבר קרוב לקו האדום של הרף הפרו-ישראלי, אבל אנשים בסביבתו עברו את הקו הזה מזמן. היו לו הרבה יועצים אנטי-ציוניים בהגדרה, והם בהחלט אינם עומדים ברף. יש כמה יהודים שלא היו מצביעים לו בשל כך".

ריינהולד מצביע על תהליך היסטורי מעניין שמתרחש ב-15 השנים האחרונות. "עד לא מזמן אפילו היהודים האורתודוקסים הצביעו לדמוקרטים, אך סביב שנות ה-2000 הם החלו לזלוג אט אט לכיוון הרפובליקני. ביל קלינטון קיבל עדיין בשתי המערכות שהשתתף בהן את רוב הקולות האורתודוקסיים, אך כמה שנים לאחר מכן המצב השתנה. אך למרות שהדור הצעיר יותר של יהודים אורתודוקסים תומך כיום ברפובליקנים, עדיין יש מיעוט מכובד של ותיקים שימשיך להצביע לדמוקרטים בקרב הקהילה האורתודוקסית-מודרנית. החרדים נוטים לרוב להצביע לטובת הרפובליקנים".
למה היסטורית היהודים הם דמוקרטים?
"בכל העולם היהודי יש מגמות כאלה. מפלגות השמאל הן אלה שבהתחלה קיבלו תמיכה מהמיעוטים, והיו מוכנות לתת זכויות ליהודים. אפשר לראות את זה בכל מקום בעולם שיש בו קהילה יהודית מהותית, באירופה ובמדינות נוספות".
טרוי מסכם במאמרו כי רוב יהודי ארה"ב הם פרו-ישראלים, אף שישראל הוא נושא פחות מהותי בבחירתם: "הקונצנזוס הפרו-ישראלי בארה"ב עדיין תקף: ב-2016, בדומה לעבר, המועמדים הדמוקרטים והרפובליקנים נאבקים ביניהם מי יותר 'פרו-ישראלי' ומי יגן טוב יותר על המדינה היהודית".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg