המשרד להגנת הסביבה: הוחמרו הדרישות ממפעל בז"ן בחיפה

השר להגנת הסביבה זאב אלקין הכריז על משבר אמון חמור עם בז"ן, והבהיר: "לא נסכים לקבל פליטות עודפות". עם זאת בארגונים הירוקים טוענים כי מדובר בכותרת, ולא בהחמרה של ממש. בז"ן: עומדים בכל הדרישות והתקנים המחמירים ביותר

יאיר קראוס | 26/9/2016 12:57
תגיות: בז"ן,המשרד להגנת הסביבה,זיהום אוויר בחיפה
יוחמרו דרישות הדיווח והיתרי זיהום האוויר למפעל הפטרוכימי 'כרמל אוליפינים' שבמפרץ חיפה: במשרד להגנת הסביבה פרסמו הבוקר את היתרי פליטות של מפעל בתי הזיקוק (בז"ן) במפרץ חיפה הנחשב לאחד המפעלים המזהמים ביותר בישראל.

עוד כותרות:
היועמ"ש: מיסז'ניקוב וקירשנבאום יועמדו לדין בגין שוחד
•  מכה לאזריה: מח"ט בנימין לשעבר לא יעיד במשפט

לאחר שנחשף כי במשך שנה שלמה הסתירו בבז"ן נתונים על עלייה גבוהה וחריגה בהיקפי פליטות מזהמים, בשל תקלה שנגרמה בשעת הפסקת חשמל בפברואר 2015, הכריז השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, על משבר אמון חמור עם בז"ן. אלקין מאיים כי המדינה לא תאפשר עוד מציאות של עמימות והסתרה: "לאור הסתרת המידע על-ידי מפעל כאו"ל מקבוצת בז"ן, אנו מעבירים לראשיו ולראשי מפעלים אחרים מסר ברור וחד: 'לא נסכים לקבל פליטות עודפות, לא נקבל הסתרת מידע מהמשרד ומהציבור, ונפקח ונאכוף שלא תחרגו – ובכל מקרה שכן, לא נהסס לפעול נגדכם ביד קשה". לדברי אלקין, מפעלים שיתפסו כשהם מסתירים מידע מהציבור - ישלמו מחיר על כך.
 
צילום: מקס ילינסון
בתי זיקוק בחיפה צילום: מקס ילינסון

היתר הפליטה מסדיר את הערכים האפשריים לפליטות מזהמים שנפלטים לאוויר מפרץ חיפה, כתוצאה מפעילות המפעל, העושה שימוש במוצרי נפט לייצור חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק. מדובר באחד הגורמים הגדולים ביותר לפליטת מזהמים אורגנים נדיפים במפרץ חיפה. בחודשים האחרונים, במסגרת סדרת שימועים ציבוריים ומקצועיים, גיבש המשרד להגנת הסביבה תכנית הפחתה לצמצום פליטות מהמפעל. התכנית כוללת שיפור מכלי האחסון, שדרוג והתקנת מתקנים להפחתת פליטות, ועמידה בתקני פליטה מחמירים יותר משנדרשו בצו האישי שנקבע להם בעבר. בהיתר באה לידי ביטוי דרישה לעמידה בסטנדרטים מהמחמירים ביותר באירופה.

מאז הדיון הציבורי שנערך בחיפה - בהשתתפות אנשי ארגוני סביבה ותושבים - הוסיף המשרד להגנת הסביבה החמרות נוספות בטיוטת ההיתר. המשרד גם דרש לדבריו מהמפעל, לראשונה בישראל, להוסיף אמצעי פיקוח מתקדמים בצורת הקמת מערכת חישה מרחוק וניטור מזהמים חדשה על גדר המפעל. כמו כן, ייסד המשרד נוהל חדש לדיווחים על תקלות לציבור, בעוד שעד כה דרישות הדיווח היו רק לכוחות החירום ולמשרד בעת הצורך.

כמו-כן, החליט המשרד כי עד לתחילת 2017 ייקבע בשיתוף ארגוני הסביבה "תקן בועה" חדש - תקן המגביל את כמות הפליטה השנתית המרבית מהמפעל כולו. התקן החדש יפורסם בתחילת השנה הבאה, ויגביל את כמות הזיהום המירבית הכוללת מהמפעל.
  
צילום: מגמה ירוקה
הפגנה של פעילי הסביבה נגד בז''ן צילום: מגמה ירוקה
  
היתר הפליטה החדש מחמיר את הדרישות בסעיפים רבים, ביניהם: דרישה לשדרוג כ-40 מכלי אחסון, לרבות חיבור ארבעה מכלי אחסון למתקני טיפול להפחתת פליטות; הפחתת פליטות של תחמוצות חנקן, הכולל עמידה בתקנים מחמירים יותר בכל מתקני הייצור; שדרוג שני תנורים במפעל; התקנת מתקן טיפול בתנור נוסף ועוד.

בחודשים שקדמו לגיבוש ההיתר החדש, התקבלו 960 הערות מצד תושבים ופעילים שביקשו להוסיף על ההגבלות שגיבשו במשרד להגנת הסביבה. בין ההערות שהתקבלו, נוספו דרישות כגון איסור על אחסון בוצות על משטחים, הקמת מערכת ניטור מזהמים על הגדר בתוך 24 חודשים, ודיווח מקוון עבור "אירוע, תקלה, כשל או שינוי, המביא או עלול להביא לשינוי בפליטות מזהמי אוויר ממקור הפליטה לסביבה". דיווח זה יוגש בתוך 12 שעות מרגע גילויו לרכז איכות האוויר והיחידה הסביבתית, ויפורסם באתר האינטרנט של המפעל לשימוש הציבור. בנוסף, תחויב בז"ן לדווח על תוצאות ניטור מזהמים על גדר המפעל, לרבות דיווח רבעוני, דיווח שנתי, דיווח על פליטות ואירועים חריגים ודיווח על הפסקת הניטור.

צילום: מקס ילינסון
בתי זיקוק חיפה צילום: מקס ילינסון


בתגובה להודעת המשרד להגנת הסביבה אומרים בעמותת אזרחים למען הסביבה, לאחר עיון ראשוני בהיתר החדש: "לאחר הכותרת שמוציא המשרד - היינו מצפים לראות החמרה של ממש, והיינו מצפים לראות הטלה של קנסות חמורים על האירועים של השנים האחרונות, ולא רק על האירוע החמור של כאו"ל. יש לקבוצת בז"ן רשימה ארוכה וקשה של עברות על הצו האישי החל משנת 2012, שעליהן לא בוצעה כלל אכיפה. היינו מצפים שבז"ן ידרשו להכנת תכנית למערך ניטור, שאותה יגישו עד סוף שנת 2016 והיא תופעל כבר בראשית 2017 - ולא בעוד שנתיים".

בעמותה מוסיפים כי "חלק מהדרישות הן חדשות ומבורכות, אבל לוח הזמנים שניתן ליישום הוא מאד מקל וארוך, וכולל בתוכו גם אפשרות להארכות נוספות מטעם המפעלים. לא ברור מה כוללת הצהרת המשרד, שהם מחייבים את המפעל להגביר את השקיפות ופרסום המידע לציבור - כיוון שזה לא בא לידי ביטוי לאחר עיון בסעיפי ההיתר עצמו".
 
צילום: אביב שרון, מגמה ירוקה
הפגנת מגמה ירוקה בזמן השימוע לבזן צילום: אביב שרון, מגמה ירוקה

ד"ר רויטל גולדשמיד, מ"מגמה ירוקה חיפה" מסר בתגובה: "אנו שמחים להיווכח בכוחו של הלחץ הציבורי, ורואים כי הפעילות הציבורית המאומצת של מגמה ירוקה בשיתוף הציבור בנושא עיצוב היתרי הפליטה נושא פרי. עם זאת, השינויים הקוסמטיים שנעשו בהיתר - אינם מספיקים לשינוי המציאות בחיפה. המשרד מדבר על חיבור ארבעה מיכלי אחסון למתקני טיפול, כאשר המציאות היא ש-150 המיכלים במתחם אינם מחוברים למערכת מישוב אדים וכ-40% מארובות המפעל לא מחוברים למתקני טיפול".

"המשרד מגביל את ההזרמה ללפיד, אך לא ניתן פתרון לאוזלת ידו של המשרד באכיפת עשן מלפידים הכוללת שיטת רינגלמן (שלא פועלת בלילה, בעשן בזריחה ובשקיעה), כך שלא יהי ניתן להכיל את החוק על המפעל ברוב שעות היממה".

"אין בהיתר שפורסם מספרים סידוריים של המשרד להגנת הסביבה לארובות (שיסייעו לזהות את הזיהום מכל ארובה בנפרד ולא כסיכום, י.ק.), למרות שדבר זה הובטח על ידי בכירי המשרד בדיון הציבורי. מספרים סידוריים יאפשרו לציבור לעקוב ולהצליב מידע של פליטות בפועל מול מסמך החוק. כמו כן אין בהיתר התייחסות והגבלות למתקנים העומדים לקום: מתקן הספליטר, קו הייצור החדש ותחנת הכוח, אשר יוסיפו פליטות מעבר להיתר שניתן".

"אנו מצפים משולי נזר, סמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, ומגיא לאסט, אחראי היתרי פליטה, להבין כי כל הפחתה של מיקרוגרם חומרים מסרטנים משמעותו ילד אחד חולה פחות במרחב חיפה. אנו מצפים מהגנת הסביבה להחמיר את הרגולציה, הדיגומים, הניטורים והשקיפות הציבורית אשר לא משתמעת מהמסמך שפורסם".  

מבז"ן נמסר בתגובה: "קבוצת בזן עומדת ותמשיך לעמוד בכל הדרישות והתקנים המחמירים ביותר, המציבים אותה בשורה אחת עם בתי הזיקוק המתקדמים ביותר בעולם המערבי. בזכות השקעות שבוצעו, הופחת באופן משמעותי היקף הפליטות הלא מוקדיות בכאו"ל לאורך השנים. גם כשהתגלתה התקלה, אשר דווחה למשרד תוך נקיטת פעולות מתקנות מיידיות, לא הייתה חריגה מהתקן. קבוצת בזן תמשיך, מתוך מחוייבות לתושבי האזור ולהגנה על הסביבה, לפעול בהתאם לכל הוראות החוק והתקנות ותפעל להמשך הגברת השקיפות של פעילותה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך