
רוסיה הציבה טילי S300 בסוריה: "מופתעים מתגובת המערב"
נציג משרד ההגנה הרוסי אישר את הצבת מערך הטילים המתקדם במדינה, והבהיר כי מדובר במערכת הגנתית בלבד. "שאינה מאיימת על אף אחד". המתיחות בין רוסיה וארה"ב מגיעה לשיא
המתיחות בין רוסיה וארה"ב נמשכת: הגנרל איגור קושנקוב, נציג משרד ההגנה הרוסי, אישר הערב (ג') כי מדינתו הציבה טילי S300 בסוריה, אך ניסה להרגיע את המערב, וטען כי מדובר במהלך הגנתי בלבד ולא באקט מלחמתי נוסף על רקע המתיחות בין שתי המדינות.עוד כותרות:
• במחנה הציוני ובליכוד מכחישים מגעים לממשלת אחדות
• משבר באונר"א: בסוכנות הפליטים הכריזו על שביתה
• השוד של קרדישיאן: בפריז דורשים משטרת תיירות
"המטרה של המהלך היא הגנה על הבסיס הצבאי (הרוסי) בטרטוס. אני לא מבין מדוע הדבר מעורר תרעומת במערב. מדובר במערכת הגנתית בלבד שאינה מאיימת על אף אחד", אמר קושנקוב בהצהרה שהוציא הערב.
בדבריו אישר הגנרל הרוסי את הדיווחים מפי גורמים בארצות הברית היום, לפיהם הציבו ברוסיה את מערך הטילים המתקדם בסוריה. בערוץ פוקס ניוז האמריקאי דיווחו כי המערכת נפרסה במהלך השבוע.

הדברים מגיעים לאחר ששיחות המשא ומתן בין ארה"ב ורוסיה להשגת הפסקת אש בסוריה נדחו. אתמול האשימו באמריקה את מוסקבה בכך שלא ביצעה את ההתחייבויות שלה על פי הסכם הפסקת האש שנחתם לפני מספר שבועות וקרסה במהרה ומאז המעצמות לא מצליחות למצוא מכנה משותף שיביא לייצוב המצב.
"ארצות הברית משעה את השתתפותה בערוץ השיחות שנוצר עם רוסיה", מסר דובר מחלקת המדינה של ארצות הברית, ג'ון קירבי. "ההחלטה התקבלה בכובד ראש", הוסיף.
בתגובה להאשמות אמרה דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכרובה, כי ארצות הברית מנסה לגלגל את האשמה על רוסיה. "אחרי שאמריקה עצמה לא הצליחה לקיים את ההתחייבויות שלה, היא מאשימה את מוסקבה בכישלון שלה", אמרה.
ההחלטה האמריקאית הגיעה שעות ספורות לאחר שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, חתם על צו נשיאותי המורה על השעיית ההסכם בין הממשל במוסקבה לארצות הברית, שנחתם לאחר המלחמה הקרה ונועד להשמדת פלוטוניום מראשי נפץ גרעיניים. על פי הודעת הקרמלין, ההחלטה מגיעה בעקבות "הופעת איום ליציבות האסטרטגית כתוצאה מפעולותיה העוינות של אמריקה נגד רוסיה ומכישלונה של וושינגטון לעמוד בתנאי ההסכם".

לטענת מוסקבה, ארצות הברית לא מיישמת את ההסכם, שנחתם בשנת 2000 ונכנס לתוקפו בשנת 2010, והקרמלין קרא לממשל האמריקאי "להבטיח את יישום ההגבלות של שימוש בפלוטוניום". ההסכם דורש משתי המעצמות להשמיד 34 טונות של חומר גרעיני שניתן להשתמש בו למטרות צבאיות.
לפני כשבוע התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם ובה היו חילופי דברים חריגים בין שרי החוץ של המדינות. מאוחר יותר באותו יום, התקיימה ישיבה נוספת של המועצה, שבה הטיחו ביניהם נציגי המדינות האשמות חריפות. הרקע לדברים: ההתקפה הקשה על העיר חאלב בסוריה, שבה נפגעו חפים מפשע רבים.
תחילה הייתה זו נציגת ארה"ב באו"ם סמנתה פאואר, שאמרה בכעס כי פעולותיה של רוסיה בסוריה הן לא פחות מ"ברבריות", כלשונה, והוסיפה כי הן לא מכוונות נגד ארגוני הטרור, בראשם דאעש. מקבילה הצרפתי פרנסואה דלאטרה, שיחד עם הנציג הבריטי קרא לכינוס הישיבה הבהולה, הטיח כי ההפצצות בחאלב הן "פשעי מלחמה" והוסיף כי "אסור שהן יעברו ללא עונש".
הנציג הרוסי, ויטאלי צ'ורקין השיב להם ואמר כי "החזרה של סוריה למתווה של שלום הפכה למשימה כמעט בלתי אפשרית. זאת כיוון שבשטח המדינה פועלות מאות קבוצות חמושות וכל מי שרק בא לו מפגיז אותה. רוסיה מכריזה פעם אחר פעם שהיא בוררת בקפידה את יעדי התקיפות שלה בסוריה ואילו הטענות לפיה יש הפצצות של יעדים אזרחיים לא זכו עד כה לכל הוכחה".
צ'ורקין הוסיף כי ארצו לא מוכנה לאסור על מטוסי צבא אסד – להם מיוחסות ההתקפות האחרונות – לטוס בשמי המדינה. "רוסיה לא תסכים עוד לצעדים חד צדדיים בסוריה. קודם עלתה הצעה לעשות זאת לשלושה ימים, אחרי זה אמרו 'לא, נשיא ארצות הברית שינה את דעתו וצריך שבוע'. המהלכים הטקטיים האלו לא יכולים להימשך לנצח. לא נסכים עוד לשום מהלכים חד צדדיים".