תיעוד מרתק: סיור בין השבטים היהודים באפריקה
במשך שנים הסתובב ג'ונו דיוויד בכפרים נידחים באפריקה, וצילם קהילות ושבטים מקומיים שאימצו זהות ומנהגים יהודיים. תערוכה ב'בית התפוצות' מציגה מבחר מתמונותיו
"בביקור שלי בקניה הגעתי לכפר שנמצא כמה שעות נסיעה מניירובי", מספר ג'ונו דיוויד. "כשהגעתי לבית הכנסת המקומי, שהיה למעשה מעין צריף, חשבתי בכלל שמשום מה בתקופה הזו של השנה הם חוגגים את חג הסוכות; המבנה הארעי היה בעצם מקלות שהם אספו ותקעו באדמה, קשרו וכיסו בפלסטיק, קישטו במגן דוד ובמנורה, וכתבו על הקיר החיצוני 'בית מדרש'. מראה כזה באוגנדה הפתיע אפילו אותי".עוד כותרות:
- מחירים מופקעים: מי אחראי על הצהרונים?
- ארבע נשים טוענות כי טראמפ תקף אותן מינית
- רוסיה בדרך למסלול התנגשות עם המערב

דיוויד הוא יהודי אמריקאי שחי בשנים האחרונות ביפן ומלמד בה אנגלית לפרנסתו, אך תשוקת חייו היא צילום של בתי כנסת וקהילות יהודיות ברחבי העולם. בשנים האחרונות הוא יצא שוב ושוב לאפריקה וביקר בעשרות קהילות יהודיות או כאלה הרואות עצמן יהודיות. תערוכה מתצלומיו בשם "בני אברהם: יהדות אפריקה המתחדשת", עלתה לאחרונה במוזיאון בית התפוצות המתחדש בתל-אביב.
'בית התפוצות' השיק לאחרונה את האגף החדש במוזיאון, והוא כולל תצוגת קבע חדשה של 'היכל בתי הכנסת'; תערוכה החוגגת את יצירתו של הזמר היהודי-אמריקאי בוב דילן; תערוכה המוקדשת ל'מבצע משה' ולעלייה מאתיופיה; וכן גלריה חדשה ואינטראקטיבית המציגה גיבורים וגיבורות יהודים. בשנת 2019 צפוי בית התפוצות להשלים את המהלך עם חנוכת החלק השני של 'מוזיאון העם היהודי' החדש.
"הרומן של העם היהודי עם היבשת האפריקנית החל כבר בימיהם של אברהם ושרה שירדו מצרימה בעקבות הרעב", נאמר בפתח דברי ההסבר המקדמים את באי התערוכה. מאז חורבן בית ראשון ועד ימינו התקיימו במדינות צפון אפריקה השונות - מרוקו, מצרים, אלג'יריה, תוניסיה ועוד - קהילות יהודיות גדולות ומושרשות. במהלך המאה ה-19 היגרו יהודים גם לדרומה של היבשת. בתקופתנו, לאחר שאזור צפון היבשת התרוקן מרוב תושביו היהודים ודרום היבשת איבד יותר ממחציתם, החלו ניצנים של פריחה יהודית דווקא במרכז היבשת, כאשר כמה מן השבטים החלו לאמץ אורח חיים יהודי. "התערוכה היא בגדר הצצה אל תופעה חדשה ומרתקת זו, שעדיין אינה מוכרת לרובנו", נכתב בדברי ההסבר.

מסלול חייו של דיוויד, מעין "יהודי נודד", רחוק מלהיות שגרתי. הוא נולד בבריטניה, גדל בפרברי וושינגטון די-סי, ובשנת 1994 היגר לאוסַקה, מהערים המרכזיות ביפן. "כמורה לאנגלית יש לי הרבה חופשות מהעבודה, ואני מקדיש אותן למסעות", הוא מספר.
"החלטתי שלא לעשות אותם כתייר רגיל אלא למצוא קהילות יהודיות לא שגרתיות ולעסוק בתיעוד יהודי, כך שלטיול תהיה משמעות אישית והיסטורית. במהלך השנים נסעתי למדינות שונות בעולם בלי להתמקד בפרויקט יהודי ספציפי, אבל בשנת 2011 התחלתי לחשוב על אפריקה. הייתי שם בעבר, והרגשתי שהאזור מושך אותי לחזור אליו. לקראת הנסיעה קראתי הרבה על אפריקה היהודית, ולמדתי שיש לה הרבה יותר היסטוריה ממה שחושבים. לא מדובר רק במרוקו, מצרים ודרום-אפריקה שכולם מכירים. ישנן קבוצות יהודיות מסוגים שונים גם במדינות כמו קמרון, זימבבואה, אוגנדה, קניה וניגריה".
לאחר מחקר מקיף שביצע מביתו ביפן, הוא בנה תוכנית של שמונה ביקורים ביבשת השחורה כדי לעמוד במשימה שנטל על עצמו. "תכננתי את המסעות שלי במשך שנה. יש לי שתי חופשות ארוכות יחסית בשנה, אז עשיתי חשבון שזה ייקח לי כמה שנים", הוא מתאר.
כדי לבסס רשת קשרים ותמיכה ראשונית החל דיוויד את שורת המסעות שלו בדרום-אפריקה, שבה מתגוררים כ-70 אלף מתוך כ-100 אלף יהודים ביבשת, וביקר בקהילות היהודיות המבוססות ביוהנסבורג ובקייפטאון. "אנשים שפגשו אותי הבינו שאני בא עם מחויבות עמוקה לנושא, ונרתמו לעזור לי", הוא מספר.

בהמשך נסע דיוויד לניגריה ופגש את יהודי האיגבו, או 'איבו בני ישראל', קבוצה בתוך שבט האיגבו שבניה מאמינים כי אבות אבותיהם הגיעו לאזור בעבר מארץ ישראל. הם מייחסים עצמם לשבטי גד, זבולון ומנשה, ומקיימים מנהגים יהודיים שונים. המסורת השבטית העוברת בעל פה מדור לדור מספרת על לוחם קדמון בשם 'ערי' שהגיע לאפריקה מארץ ישראל, והם קושרים אותו לעֵרִי המוזכר בתנ"ך, בנו של גד בן יעקב. "הייתי בארבע קהילות של יהודי האיגבו באזור הבירה אבוג'ה. יש להם ספר תורה כשר, והם שומרים כשרות זה שנים רבות", מספר דיוויד.
קהילה נוספת שדיוויד ביקר בה היא ה'אבאיודאיה', קבוצה אתנית במזרח אוגנדה שאימצה את מנהגי היהדות. המנהיג המייסד שלהם, סמיי קאקונגולו, המיר את דתו מנצרות ליהדות לפני כמאה שנה, ובעקבותיו עשתה זאת קבוצה מנתיניו. הוא ערך לעצמו ולבניו ברית מילה. בשנת 2002 ביקרה במקום קבוצה של רבנים קונסרבטיבים מארה"ב, והם גיירו 400 מהם. מנהיג ה'אבאיודאיה' הנוכחי, גרשון סיזמו, למד לרבנות בלוס-אנג'לס והוא מוכר כרב קונסרבטיבי.

ה'אבאיודאיה' היא הקבוצה השחורה-יהודית המאורגנת והמוכרת ביותר באפריקה. הם פרוסים בתשעה כפרים ומקבלים תמיכה מקהילות קונסרבטיביות בארה"ב, ולאחרונה בנו בניין חדש ומפואר לבית הכנסת. לצד בית הכנסת מחזיקה הקהילה גם בית ספר לגילי יסודי ותיכון, ואף מרכז רפואי. נציגים משבטים אפריקנים רבים מגיעים ללמוד מסיזמו, בשאיפה לכונן קבוצות יהודיות נוספות ברחבי היבשת.
תופעת הקבוצות והשבטים המחפשים זיקה ליהדות הולכת ומתרחבת באפריקה. למעט באוגנדה תחת שלטון הנשיא אידי אמין, הקבוצות הללו לא סבלו מהצקות מצד השכנים והממשלות.

בביקורו בקמרון לפני כשנתיים פגש דיוויד אדם שהגיע ממדינת גבון שבמרכז אפריקה, כדי ללמוד מהקהילה הקטנה במקום על היהדות. "לא הצלחנו לתקשר כי הוא דיבר צרפתית בלבד. לפני כמה חודשים, בביקור האחרון שלי באפריקה, החלטתי ללכת לבקר אותו. מדובר בכומר מקומי, שהגיע לקמרון כדי לפגוש את הקהילה היהודית אחרי שקרא על היהדות באינטרנט. לאחר בדיקה מעמיקה הוא החליט לאמץ את היהדות במקום הנצרות. בעקבות ההחלטה הזו עזבו אותו שישים מתוך מאה חברי קהילתו, אבל הארבעים שנותרו מגדירים עצמם כיהודים. הכנסייה הפכה לבית כנסת".
על פי אילו פרמטרים החלטת מי ייכלל בפרויקט שלך שמתעד קהילות יהודיות?
"אין זה מתפקידי להיות שופט ולהחליט מיהו יהודי. מבחינתי הקריטריון היה כל קבוצה שרואה עצמה כיהודית ושאנשיה רוצים להתגייר ולהתקבל לעם היהודי, ושאין בה אלמנטים של נצרות או של דתות אחרות. היו גם קהילות שלא צירפתי לפרויקט שלי, כמו למשל קבוצה של יהודים משיחיים שפגשתי בקניה".

כיצד אתה רואה את המניעים של הקבוצות הללו?
"בניגוד לטענות כאילו מדובר ברצון להשיג סיוע כלכלי, תשומת לב או זכות שיבה לישראל, לפחות ממה שאני ראיתי, אלה אנשים שלא ממש מעוניינים לעלות לישראל. הם מבינים שתהליך הגיור הוא ארוך ועם הרבה למידה, ובכל מקרה לא צריך לחשוש מגל הגירה עצום מאפריקה לישראל. זה לא נמצא בתוכניות של אף אחד. רובם מאמצים את היהדות כמבוגרים, ללא שגדלו עליה. המחויבות העמוקה של בני הקבוצות הללו ליהדות מפתיעה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg