סקר: כמחצית מהמפונים מאמינים כי יחזרו לגוש קטיף
שליש מהמפונים עדיין מתגוררים בבתים זמניים, 14 אחוז אינם עובדים - נתון גבוה במיוחד בהשוואה לשאר מדינת ישראל, ושליש מגדירים עצמם עדיין כתושבי גוש קטיף, כך עולה מסקר מיוחד
יותר מעשור לאחר שפונו מבתיהם בתוכנית ההתנתקות, השיבו מחצית מהנשאלים כי הם מאמינים שישובו לבתיהם בגוש קטיף בעתיד, כך עולה מסקר שערך לאחרונה מכון המחקר והסקרים רפי סמית, הכולל 248 נשאלים - תושבי גוש קטיף לשעבר. בקרב אלו שציינו שיש סיכוי גבוה לחזרה - 92 אחוזים ציינו שהיו חוזרים לשם ובקרב אלו שציינו שקיים סיכוי נמוך לחזרה לגוש – פחות ממחצית ציינו שהיו חוזרים לשם.
30 אחוזים ויותר מגדירים את עצמם עדיין כתושבי גוש קטיף. מציינים 11 שנים להתנתקות.
צילום: מירי צחי
נתון מעניין נוסף שמצא המחקר מגלה כי 30 אחוזים ויותר מגדירים את עצמם עדיין כתושבי גוש קטיף ורק רבע משייכים עצמם ליישוב המגורים החדש שלהם. בנוסף, שני שליש מהנשאלים ציינו כי המגורים בקהילה סייעו להם בתהליך ההסתגלות.
הסקר הצביע על כך שהגוש הדתי 'השתקם' בצורה מוצלחת יותר מהגוש החילוני והמסורתי. 90 אחוזים מהגוש הדתי ציינו שהם מרוצים ממקום המגורים הנוכחי שלהם לעומת 56 אחוזים מהחילונים שענו כך. כמו כן, יותר מ-70 אחוז בגוש הדתי ציינו שהחיים חזרו למסלול תקין, בעוד שרק 52 אחוזים מהחילונים ו-51 אחוז מהמסורתיים ענו כך.
תושבי ניסנית לשעבר – ההתנחלות הגדולה ביותר בצפון רצועת עזה, הביעו עמדות שונות מתושבי נווה דקלים ומשאר היישובים במספר נושאים. יותר ממחציתם ציינו שלא הצליחו לחזור למסלול חיים תקין, לעומת שני שליש מכלל המשיבים שציינו שהצליחו. כמו כן, רק שלישי מהם ציינו שהעתקה קהילתית הוכיחה את עצמה, לעומת 70 אחוזים משאר היישובים שציינו כי הוכיחה.

30 אחוז עדיין מתגוררים בבתים זמניים. מציינים 11 שנים לפינוי גוש קטיף.
צילום: מירי צחי
80 אחוזים מהמשתתפים במחקר השיבו כי הם מחזיקים בחפץ או אביזר כלשהו, החל מבקבוק חול מחופי גוש קטיף ועד לבנים וסלעים מבתיהם שנהרסו. בנוסף, נמצא כי 30 אחוזים מהם עדיין מתגוררים בבתים זמניים. 82 אחוז מבין הנשאלים השיבו כי הם מרוצים ממקום מגוריהם ומהקהילה החדשה שלהם. כמו כן, 14 אחוז מתושבי הגוש לשעבר עדיין לא עובדים - מדובר בנתון גבוה מאוד בהשוואה לשאר אזרחי ישראל שנתון האבטלה עומד על 4.8 אחוזים בלבד, נכון לחודש יוני 2016.
יו"ר ועד מתיישבי גוש קטיף, חגית ירון, התייחסה לממצאי הסקר שהוזמן לרגל השקתו של ספר מיוחד של עופרה לקס המתאר את המסע שעברו קהילות גוש קטיף מאז הפינוי, ואמרה "11 שנים אחרי העקירה, משפחת גוש קטיף הגדולה ממשיכה להתגעגע הביתה. התושבים מתגעגעים למקום, לחברים ולקהילות שהתפזרו ברחבי הארץ. אין ספק כי המעבר כקהילות הוא זה שאיפשר לנו לחזור 'לחיים' ולבנות את הישובים. רבים מאתנו מאמינים שיבוא יום ועם ישראל יחזור לגוש קטיף, ונשוב לצמוח ולהצמיח בחולות הגוש".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg