מטבעות עתיקים מהאימפריה הרומית נמצאו ביפן
החוקרים תוהים כיצד קרה שמטבע רומי מהמאה הרביעית ומטבע עות'מני מהמאה ה-17 נמצאו יחד בשכבה מהמאה ה-14, בחפירה ארכיאולוגית באזור יפן
עיניו של הארכיאולוג ניצתו כשהראו לו את עשרת לוחות המתכת העגולים, הזעירים והמוכתמים, שאוחסנו ללא הפרעה במשך שנתיים וחצי באתר חפירות באי הדרומי של יפן. קודם לכן הוא ביקר באתרים ארכיאולוגיים באיטליה ובמצרים, ולכן זיהה את "הדברים העגולים הקטנים" כמטבעות ישנים, כולל כמה שכנראה מתוארכים לימי האימפריה הרומית.עוד כותרות:
- קלינטון רוצה לחמם את הקשר עם נתניהו
- טראמפ: "אקבל את תוצאות הבחירות – אם אנצח"
- בנו של שגריר מקסיקו: הקהילה היהודית בגדה בו

אחד המטבעות שנמצאו בחפירה הארכיאולוגית
צילום: AP
"הייתי נרגש עד כדי כך שכמעט שכחתי בשביל מה אני שם. המטבעות הללו היו כל מה שדיברנו עליו", אמר טושיו צוקמוטו ממכון גנג'וי למחקר ולשגשוג תרבותי בנארה, הבירה היפנית העתיקה שליד קיוטו.
התגלית הזאת, שפורסמה בחודש שעבר, מבלבלת למדי: חלק מהמטבעות הללו הוטבעו במאה השלישית או הרביעית; כיצד הם עשו את דרכם על פני חצי עולם וצצו בטירה בת ימי הביניים באוקינאווה - אי שלא היה אז חלק מיפן? המומחים חושדים שהם הגיעו לשם כמה מאות שנים אחר כך, דרך סין או דרום-מזרח אסיה, ולא כמטבע אלא כקישוט או כאוצר.
עשרת מטבעות הנחושת נחשפו בדצמבר 2013 בטירת קצורן מהמאות 12-15, אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, במהלך חפירה שנתית למחקר ולקידום תיירות של ועד החינוך באורומה, עיר במרכז אוקינאווה.
יש עוד להגיש את הממצאים לבחינה לקראת פרסום במגזין אקדמי, אך מומחית חיצונית השתכנעה שהמטבעות מקוריים. "אין כמעט מקום לטעות" בדבר האותנטיות שלהם, ציינה מקיקו צומורה, אוצרת מוזיאון המזרח הקדום בטוקיו, אף שהיא אישרה שהמטבעות עשויים להיות גרסה מזויפת מאותה תקופה.
מקורם של ארבעה מהמטבעות במאה ה-3-4 באימפריה הרומית, ומטבע חמישי הוטבע באימפריה העות'מנית במאה ה-17. חמשת המטבעות האחרים עוד דורשים בדיקה. המטבעות יוצגו לקהל הרחב במוזיאון ההיסטורי 'יונגוסוקו' שבעיר אורומה עד 25 בנובמבר.
אתר החפירה שבו נמצאו המטבעות, בתוך שכבה שמתוארכת למאות 14-15 לספירה, הוא חצר בגודל מטר רבוע.
"בהתחלה לא חשבנו שאלה מטבעות. מבחינתנו הדברים העגולים הקטנים הללו נראו כמו חלקים של שריון", סיפר מסקי יוקו, בכיר עירוני שאחראי על המיזם הארכיאולוגי. פרטים שבקושי אפשר להבחין בהם התגלו בבירור רב יותר בבדיקת רנטגן: מטבע אחד נושא את דיוקנו של הקיסר הרומי קונסטנטינוס הראשון, מהמאה הרביעית, ואחר מראה חייל עוטה קסדה מחזיק מגן בידו האחת ודוקר יריב בחנית שהוא אוחז בידו האחרת. לדברי יוקו, המטבע העות'מני מעוטר בציון שנה המקביל ל-1687 על פי הספירה הנוצרית.

פסלו של הקיסר הרומי קונסטנטינוס הראשון
צילום: שאטרסטוק
לפי צומורה, ניתוח בדיקת הרנטגן, התמונות, הגודל והמשקל תואמים מטבעות רומיים ועות'מניים טיפוסיים, ומזכירים פריטים שנחשפו בסין, באינדונזיה או בהודו – מקומות שקיימו קשרי מסחר עם אוקינאווה. לדברי צוקמוטו, המטבעות אולי הוטמנו באדמה במכוון כחלק מטקס טיהור בטירה לאחר שנזנחה ב-1458, בדומה לחלקי שריון, תכשיטים וחפצים יקרי ערך אחרים שהונחו באתרי קבורה באוקינאווה. מחקר אחר, שניתח את הרכב הנחושת של המטבעות וממצאים סמוכים, עשוי לסייע בזיהוי המקור.
החוקרים מחפשים הסבר גם לכך שמטבעות משני אזורים שונים נמצאו זה ליד זה, ולכך שמטבע מהמאה ה-17 התגלה בשכבה שעתיקה ממנו בכמאתיים שנה ויותר. "יש עוד דברים רבים שאינם ידועים לנו", אמר הארכיאולוג הירוקי מיאגי מהאוניברסיטה הבינלאומית באוקינאווה, "הפעם הממצאים שלנו הם רק ההתחלה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg