דוח

מבקר המדינה מזהיר: גיל הפרישה לנשים חייב לעלות

לטענת המבקר, יוסף שפירא, אי העלאת גיל הפרישה לנשים תיצור "השפעות שליליות מהותיות על המשק ועל הנשים המבוגרות הפורשות לפנסיה". בנוסף, ביקר המבקר את שר האוצר כחלון על העיכוב בהקמת ועדה בנושא

ליאת נטוביץ קושיצקי ואסף גולן | 26/10/2016 16:00
גיל הפרישה לנשים העסיק את המערכת הפוליטית, הכלכלית והמדינית בשנים האחרונות, ועלה שוב ושוב לכותרות. בדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ד') הזהיר מבקר המדינה, יוסף שפירא, כי עיכוב בעליית גיל הפרישה תגרום ל"השפעות שליליות מהותיות על המשק, ועל הנשים המבוגרות הפורשות לפנסיה".
 
צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת
''אי-העלאת גיל הפרישה לנשים עלולה להנציח פערים כלכליים''. המבקר שפירא צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת

בנוסף, קבע שפירא כי "אי-העלאת גיל הפרישה לנשים עלולה להנציח פערים כלכליים ואי-שוויון בין גברים לנשים, וכן צפויה להנציח את שיעורי העוני הגבוהים יותר של נשים מבוגרות לעומת גברים מבוגרים". כמו כן, מבקר המדינה הבהיר כי "הפגיעה האפשרית במשק, מאי-העלאת גיל הפרישה, צפויה להתבטא בפגיעה באיתנות הפיננסית של המוסד לביטוח לאומי".

לפי חוק גיל פרישה, ניתן לחייב עובד - גבר או אישה - לפרוש מעבודתו בגיל 67, ואולם נשים יכולות לפרוש מעבודתן מגיל 62, ורבות מהן אכן עושות זאת. אלא שהעלייה המתמדת בתוחלת החיים מעמידה בסימן שאלה את מידת הרלוונטיות של פרישה בגיל זה.

גיל הפרישה לנשים בישראל נחשב לנמוך ביותר בקרב מדינות OECD, זאת בניגוד לגברים - שגיל הפרישה שלהם הוא מהגבוהים בעולם. בשנת 2011 תוקן החוק, ונקבע שקבע שגיל הפרישה יעלה מ-62 ל-64 בתחילת 2017, אם לא יוחלט אחרת בוועדה ציבורית, שתמונה על ידי שר האוצר או על ידי ועדת הכספים.
 
צילום: מירי צחי
''ראוי היה להקים את הוועדה במועד מוקדם יותר''. שר האוצר כחלון צילום: מירי צחי

ניסיונות לדון בהעלאת גיל הפרישה לנשים נתקלו במהלך השנים בהתנגדויות פוליטיות וציבוריות נרחבות וחריפות, ולבסוף הוחלט כי תוקם השנה ועדה שתדון בנושא. רק לפני כחצי שנה, ב-28 במרץ, החליט למנות שר האוצר משה כחלון ועדה לבחינת גיל הפרישה לנשים, בראשות הממונה על התקציבים אמיר לוי. לוועדה מונו שמונה נשים וארבעה גברים.

הוועדה התבקשה להתייחס להשלכות הכלכליות והתעסוקתיות של החלופות השונות לגיל הפרישה של נשים, לשקול מודל להעלאת גיל הפרישה באופן אוטומטי כפועל יוצא של התארכות תוחלת החיים, כפי שנעשה במספר מדינות OECD, ולבחון יישומם של כלים תומכים ומשלימים להעלאת גיל הפרישה ולעידוד תעסוקת מבוגרים. 

לפני כחודש פרסמה הועדה את המלצותיה. הוועדה המליצה כי גיל הפרישה הנוכחי לנשים יועלה ל-65 בתוך 12 שנה. על פי ההמלצות, לאחר שנשים יגיעו לגיל הפרישה 64, ייבדק הצורך בהעלאתו ל-65, על פי מדדים כמו שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, והעלייה בגובה הפנסיה. כמו כן, נקבע כי מנגנון חדש יקבע את העלאת גיל הפרישה מעבר ל-65, לפי מנגנון שיתגבש במהלך התקופה הקרובה.

מבקר המדינה התייחס לעיתוי הקמת הוועדה על ידי שר האוצר כחלון, וקבע כי הוא התמהמה: "משרד מבקר המדינה העיר לשר האוצר כי נוכח החשיבות, הרגישות והמורכבות של נושא העלאת גיל הפרישה לנשים, נוכח פרק הזמן שנתן המחוקק להקמת הוועדה מאז התיקון בחוק בשנת 2011 ונוכח פרק הזמן שחלף מהחלטת הממשלה, ראוי היה להקים את הוועדה במועד מוקדם יותר על מנת לאפשר לה למצות את הדיונים ולגבש את המלצותיה בפרק זמן ההולם יותר את מורכבות הנושא".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך