צופים מלמעלה: הצצה לטייסת המודיעין של חיל האוויר
הם לא יוצאים לחיסול מחבלים, אבל מביאים את המידע החיוני ודואגים שלא ייפגעו חפים מפשע. סיור בטייסת המודיעין 'הגמל המעופף', הוותיקה ביותר בחיל האוויר
הביקור הזה התחיל באופן דרמטי. מיד כשהגענו הודיע מפקד טייסת המודיעין של חיל האוויר (טייסת 100), סא"ל ח', כי הוא נדרש לעזוב אותנו תוך דקות ספורות ולהמריא. מבלי לפרט לאן ובאיזו משימה מדובר, הוא סגר כמה קצוות עם אנשי הטייסת. "אני פיקס על המשימה, כבר טסתי אותה פעם שעברה", הוא אמר לקצין שישב לידו."בשש דקות לחמש אני כבר צריך להיות על המטוס", הודיע לנו בדיוק אופייני לחיל האוויר, והותיר מרווח זמן מצומצם בלבד לפגישתנו. "מה שאתם רואים עכשיו, ההקפצה הזו להמראה - ככה נראית השגרה שלנו". עבורו ועבור פקודיו מדובר בשגרה. לעתים תכופות הוא נוטש את הקרקע והטייסת לכמה שעות, ויוצא בעצמו לאסוף מודיעין.

לאן המריאו הוא ואנשי צוות המטוס מיד לאחר הריאיון החפוז? נותר לנו בעיקר לדמיין. "הגוף הזה חי מהיום למחר", הוא אומר, ומספר שהם שותפים בכל מבצעי צה"ל, ושבעבר השתתפה הטייסת גם במלחמות ישראל. לדבריו, בכל טייסת רגילה של חיל האוויר סוגרים חודש מראש את לוח הטיסות, למעט אירועים מבצעיים כמובן. בטייסת המודיעין, לעומת זאת, זה קורה מדי לילה רק מחצות ואילך. "אתה סוגר לאן אתה הולך לטוס רק כמה שעות קודם. חוץ מיום כיפור טסים כאן בכל יום, השאלה היא רק כמה. בדרך כלל אנחנו טסים יותר ממה שאנחנו מתכננים".

אחד הדברים הייחודיים ואולי הנדירים בטייסת המודיעין הוא שילוב של אנשי אוויר ומודיעין תחת קורת גג אחת. "סיירי האוויר" המגיעים אליה הם כאלו שנפלו מקורס טיס בשלבים מוקדמים יחסית. הם עוברים קורס בן חצי שנה באגף המודיעין (אמ"ן) שבו הם רוכשים יכולות איסוף ופענוח, ואז הכשרה נוספת של חודשיים, שרק לאחריה הם יכולים להצטרף לפעילות מבצעית.
אנשי 'הגמל המעופף' מפעילים שני סוגי מטוסים. האחד, 'צופית', הוא מטוס דו-מנועי שנוסק עד לגובה 20-30 אלף רגל ותפקידו לתעד מהאוויר, בעזרת מערכות של סנסורים, את הנעשה על הקרקע בסביבתם. בחלקו הקדמי של המטוס מפעילים אותו שני טייסים, ובחלקו האחורי - זה שבגרסתו האזרחית משמש להטסת אנשי עסקים - יושבים שני סיירי אוויר ומפקד משימה שעושים עבודת מודיעין ורואים באופן מיידי על צגי מחשב את התמונה. הם משדרים לקרקע כל מה שהם מצליחים לקלוט בזמן אמת.
לדברי סג"מ ש', סייר אוויר, השידור במטוס נראה כמו סרט וידאו חי, ותפקידם הוא לפענח באופן מיידי מה רואים בתמונה. במהלך הטיסה מדברים הסיירים באופן שוטף עם מי ששולח אותם להביא את הממצאים - חוקר מודיעין, מפקד גדוד, מפקד חטיבה וכדומה. התמונה משודרת גם לגורמים שאינם נוכחים במטוס, והמידע משותף עם מי שצריך להכיר אותו. "אנחנו עובדים בכל הגזרות שצריך ובכל זמן שצריך, ומסתכלים על מה שצריך", אומר ש'.
מטוס נוסף שמפעילה הטייסת הוא 'חופית', חד-מנועי, שגם הוא במקור מטוס מנהלים. את המטוס מפעיל טייס בודד, ושני סיירים נמצאים בתא הנוסעים שמאחור. בניגוד לעבודת התיעוד בעזרת וידאו, על ה'חופית' מפעילים סיירי האוויר מצלמות 'ניקון' המצוידות בעדשות ענקיות בעלות רזולוציה נדירה, ומצלמים תמונות סטילס.

כך למשל, כאשר חוקר מודיעין מסמן מכונית של פעיל טרור בעזה לאחר עבודת מעקב ומחקר ארוכה, הסיירים יוכלו לתעד אותה מרחוק בדיוק רב כך שאפשר יהיה לראות בבירור את מספר הרכב והמדבקות שעליו, כולל סמל החברה שייצרה אותו. על בסיס העבודה באוויר מופקים עזרים שעליהם נשענות יחידות צה"ל, ובעזרתם אפשר לצאת לפעולות ו"לסגור מעגל" מודיעיני.
"אני מקבל משימה, ופה נולדת המטרה", אומר מפקד הטייסת. "אומרים לי מה צריך ולאן לנסוע, ואני יוצר מזה מטרה שאפשר לפגוע בה". השעות הרבות שבהן אנשי הטייסת נמצאים באוויר מסייעות לבניית "בנק המטרות" של צה"ל והרחבתו ליום פקודה. "אחד התפקידים המרכזיים שלנו הוא למצוא מטרות שהולכים לתקוף ולנקות אותן", מוסיף סא"ל ח'.
בשעת לחימה או בתקיפה שגרתית, לקראת הפעולה נדרשים סיירי האוויר במטוס ה'צופית' לאשר שהשטח נקי ושאפשר לתקוף. "אנחנו משקיעים המון משאבים כדי להבין שאנחנו לא פוגעים בחפים מפשע, ואנחנו לא נקיים מטעויות. אחת התועלות הגדולות של המערכות שיש לנו במטוס היא שהן יודעות להבדיל מרחוק בין גבר ואישה, בוודאי בין ילד ומבוגר, וכך אנחנו יודעים לקבוע שהמטרות נקיות ולתת אישור מבחינתנו לפעולה", מסביר מפקד הטייסת.
על כתפי סיירי האוויר מונח משקל גדול בהכרעה לקראת התקיפה, אומר סא"ל ח'. "היו לנו כמה אירועים שסייר התעקש, למרות חוות דעת של קצין מודיעין מהקרקע, ואמר שיש במקום אישה או גורם אחר שאינו מעורב, ולשמחתי הלכו איתנו ואחרי כמה דקות באמת היה אפשר לראות אישה יוצאת מהרכב שרצו לתקוף. אחר כך משלימים את המשימה בלי לפגוע בחפים מפשע".

לדברי ש', סייר האוויר, הוא וחבריו עוסקים פעמים רבות ב"סגירת המעגל" ובסימון המטרה ככזו שאפשר לפגוע בה. "אנחנו לא מכניסים מטרה על סמך חוזי (שידור ישיר מכלי טיס) בלבד, וגם אם נהיה הראשונים שמזהים יצטרכו אחרינו להצליב מידע על המטרה; מצד שני לפעמים נהיה האחרונים, אלה שנותנים את הגושפנקה שזו המטרה המדוברת. זו הרגשה שעשית מה שצריך, ואין דבר יותר מספק מעלייה לטיסה וירידה עם התוצר המודיעיני".
המטוסים שבהם מבוצעות טיסות האיסוף הגיעו לישראל בשנות התשעים. על רקע אסון ההתרסקות של מטוס ה'סופה' לפני כשבועיים, שבו נהרג הטייס רס"ן אוהד כהן-נוב ז"ל, מגדירים בחיל האוויר את המטוסים כפלטפורמה אמינה מאוד, כזו שיכולה להישמר לאורך שנים רבות. מדובר במטוס מהיר יחסית, ובעל זמן תגובה קצר. למרות העובדה שהשימוש בכלי טיס בלתי מאוישים הולך ועולה, לא בטוח שהם יוכלו להוות תחליף מוחלט לפעילות הטייסת המאוישת.

מטוסי האיסוף יכולים לשהות באוויר שבע שעות. בחישוב פשוט אפשר להבין עד לאן הם יכולים להגיע, לצלם בזריזות ולשוב לישראל. "הטיסות הארוכות קשות, והן ארוכות משמעותית מטיסת קרב", אומר סגן י', טייס בטייסת המודיעין. "זו טייסת שעובדת מסביב לשעון. נושא הערנות משמעותי מאוד, וחייבים לשמור על ריכוז גבוה בטיסות כאלה ולקחת בחשבון אפשרות למזג אוויר שמחמיר או סיטואציה שיכולה לשנות את המצב ברגע".
יכולת לשבת שעות מול המסך ורמת ריכוז גבוהה הן חלק מהדרישות המרכזיות מסיירי אוויר. כמו בתצפיות על הקרקע, כך גם בגובה 30 אלף רגל הדרישה היא להתמיד בהתבוננות במסך, בידיעה שכל שינוי בתמונה יכול להוביל לכישלון המשימה. אם זה יקרה והרכב שאחריו עוקבים נעלם פתאום, זה עלול לתסכל ולהפוך את השמים לקודרים מעט, לפחות עבור מי שנמצא במטוס. "אתה חייב להיות חד ועם כל הלהט, ואנחנו מבינים מה ההשלכות שיכולות להיות לחריגה מההוראות", אומר סג"מ ש'. "הסיפוק הוא לפעמים מיידי ולפעמים לטווח ארוך, בידיעה שהמידע שאנחנו מביאים יכול למנוע למשל פגיעה בעורף".
הפעילות בטייסת איננה צפויה. לדברי ש', טיסות שנראות שגרתיות יכולות להפוך ברגע לדרמטיות. "נותנים לנו מודיעין בזמן אמת, ופתאום קופצים לאירוע שמתרחש", הוא אומר. חלק מהפעולות שהם אחראים להוצאתן לפועל מתפרסמות בתקשורת, אך רק מי שהיה במטוס יודע על חלקו, מכיוון שגם בין אנשי הטייסת יש מידור וכל אחד שומר לעצמו את המידע שנוגע אליו.

"אומרים שלום לחבר'ה, הולכים, וחוזרים מתי שחוזרים. לפעמים קוראים על זה באינטרנט ושותקים. יש דברים שאנחנו עושים ולא יכולים לדבר עליהם", אומר סגן י'. לדברי ש', הוריו כבר יודעים לא לשאול אותו מה הוא עשה, והם בעיקר מתעניינים בשלומו. "יש שאלות של סקרנות, וכשנפגשים עם חברים ומדברים על צבא אני מעביר את נושא השיחה. לא תמיד כיף להיות זה שלא מספר ושותק", הוא מודה.
לאיסוף המודיעין הקלאסי ולווידוא ניקיון המטרות נוסף גם ליווי מעצרים ופעילות כוחות צה"ל בלילות. ממעוף הציפור רואים אנשי 'הגמל המעופף' את פעילות חיילינו ביהודה ושומרון, כמו גם במקומות אחרים, והם משגיחים במבט מהאוויר על מה שקורה על הקרקע. "אנחנו מבצעים הרבה פעילות בהגנה על הגבולות וערוכים לאירועים מתפרצים", מסביר מפקד הטייסת. "ארגונים כמו ג'בהת אל-נוסרה ושוהדא אל-ירמוכ בצפון ואנסר בית אל-מקדס בסיני אינם שוקטים על השמרים, ותמיד יש צורך להביא מידע שייתן התרעה לכוחות".
סג"מ ש' מתאר את הפעילות ומסביר כי יום אחד הוא יכול לעבוד מול מפקד גדוד צנחנים שנמצא עם כוחותיו בשטח ומחכה לקבל מידע מהאוויר, וביום אחר עם חוקר מודיעין. הפעילות בשמים מורכבת, ואיסוף מודיעין ופענוחו הם משימה לא קלה, בוודאי באוויר בזמן טיסה. "אני יודע כל מה שקורה במטוס מאחור, למרות שלכאורה אני רק מטיס את המטוס. יש שיתוף פעולה מלא", מספר סגן י'. "אני מבצע גם טיסות של בכירים כטייס תובלה, אבל זו סביבת עבודה שונה וגובה עבודה שונה, והקשר והתיאום בינינו הכרחי".

במהלך הטיסה קשוב סגן י' לבקשות הסייר או מפקד המשימה כדי להביא את התיעוד הטוב ביותר. "אנשי הצוות יגידו לי מה הם צריכים - קצת מזרח, קצת מערב, ואני יכול להציע מסלול טיסה או לעדכן כמה זמן נשאר לנו בדרך אל היעד, ועל פי זה הוא יודע לעשות את העבודה מאחור". לדברי סגן י', שיתוף הפעולה הכרחי לעבודה. "אלה שתי ידיים שחייבות לעזור אחת לשנייה. חשוב להיות מחובר כדי להבין מה עושים מאחור, ואנחנו רואים את התוצאות על המסך; עסוקים בהטסה של המטוס וגם יודעים מה קורה ומה מחפשים".
האויב משכלל את יכולות ההסתרה שלו כדי להקשות עליכם למצוא פרטים חשובים?
"אנחנו מכירים את היכולות של האויב שלנו וחלקן מאתגרות אותנו, אבל אנחנו יודעים לתת מענה כדי להביא את התוצאה הרצויה", אומר סג"מ ש', סייר האוויר. "הצורך לשלוף מתוך אוכלוסייה חפה מפשע אדם ספציפי שמהווה איום עלינו, ולראות איך אנחנו לא פוגעים באף אחד שאינו מעורב - זה האתגר היומיומי שלנו. כבר קרה שבוטלו תקיפות כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע, והאויב שלנו משתמש באנשים כאלה לא מעט".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg