סקר: לכ-50% מהציבור יש קרוב שחלה בסרטן

מסקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן עלה כי ל-44% מקרב הישראלים יש קרוב משפחה, לרוב אמא, אבא או אח, שחלה במחלה הקשה. אבל יש גם נתונים מעודדים: אחד מכל שני חולים מצליח להבריא, ובחלק מהמקרים אף ניתן לראות בסרטן מעין מחלה כרונית

דליה מזורי | 31/10/2016 9:25
תגיות: האגודה למלחמה בסרטן,סרטן השד
ל-44 אחוזים מהישראלים הבוגרים יש קרוב משפחה שחלה בסרטן, לרוב אמא, אבא או אח – כך עולה מסקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן בשנה החולפת. 29 אחוזים מקרב בני 15-17 ענו כי גם להם ישנו קרוב משפחה שחלה, לרוב סבתא או סבא. בישראל חיים כיום כ-200,000 חולי סרטן, ומדי שנה מתגלים בישראל כ-30,000 חולים חדשים, מהם כ-450 ילדים.
 
צילום: שאטרסטוק
אבחון מוקדם של סרטן השד מאפשר סיכויי ריפוי של 90% צילום: שאטרסטוק

את הנתונים פרסמה האגודה למלחמה בסרטן לקראת מבצע "הקש בדלת" שיתקיים היום (ב'). לפי נתונים מדאיגים נוספים של ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתגלים בעולם כ-14 מיליון חולי סרטן חדשים. בנוסף, מספר החולים החדשים צפוי לצמוח בכ-70 אחוזים במהלך שני העשורים הבאים. כמו כן ישנו צפי כי מקרי הסרטן החדשים יעלו ל-22 מיליון בשני העשורים הבאים.

עם זאת, לצד העלייה במספר החולים, ישנם כמה ממצאים מעודדים יותר: בהשוואה לשנות ה-50 שבהן אחד מתוך ארבעה היה נרפא מהמחלה, היום נמצא כי אחד מכל שני חולים מצליח למגר אותה. עוד נאמר כי סיכויי הריפוי תלויים במידה רבה בסוג הסרטן, ובשלב שבו התגלתה המחלה.

האמצעים החדשים לאבחון ולטיפול, התרופות החדישות והאפשרויות המתקדמות בתחום הכירורגיה, תורמים רבות להארכת חייהם של חולים, שבעבר נחשבו חשוכי מרפא. כך לדוגמה, אבחון בשלב מוקדם של סרטן השד או סרטן ממאיר של העור מאפשר סיכויי ריפוי בשיעור של כ-90 אחוזים. לוקמיה לסוגיה, המופיעה בגיל הילדות, או מחלת הודג'קין, הן מחלות שבהן סיכויי הריפוי השתפרו במידה ניכרת בשנים האחרונות ומגיעים לכ-80 אחוז.

בנוסף, בסוגי סרטן אחרים הושגו שיפורים משמעותיים בתוחלת החיים של החולים הודות לטיפולים חדשניים שהוכנסו לסל התרופות בשנים האחרונות. היום ישנם כבר מקרים שבהם ניתן לראות בסרטן כמעין מחלה כרונית, מתמשכת, שניתן לשלוט בה ולהמשיך בחיי היומיום.
 
צילום: שאטרסטוק
גם בסרטן עור יש סיכויים גבוהים להחלמה צילום: שאטרסטוק

עוד פורסם כי חמשת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בעולם בקרב גברים הם סרטן הריאות, הערמונית, המעי הגס, הקיבה והכבד. חמשת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בעולם בקרב נשים הם סרטן השד, המעי הגס, הריאות, הקיבה וצוואר הרחם. מנתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, עולה כי ארבעת סוגי הסרטן הנפוצים בישראל הם סרטן השד, המעי הגס, הערמונית והריאות.

מחקר ישראלי חדש, שנעשה במימון האגודה למלחמה בסרטן, בודק אם קרינה מונעת לשד בריא תוריד את הסיכון לסרטן בקרב נשאיות של מוטציות מסוימות, המצויות בסיכון גבוה לחלות. במסגרת המחקר מוצע למטופלות נשאיות שמקבלות טיפול בקרינה לשד החולה, להקרין בו זמנית גם את השד הבריא.

צוות המחקר הגיע השבוע לסיכום אופטימי של התוצאות המוקדמות הראשוניות, שמהן עולה כי יתכן שניתן יהיה בעתיד להציע חלופה של קרינה מונעת במקום כריתה מניעתית, לנשים נשאיות שחלו בסרטן בשד אחד, ואולי אף לנשאיות שלא חלו כלל, כמו למשל אנג'לינה ג'ולי, שעברה כריתה מונעת של השדיים והשחלות. מבצעי המחקר פרסמו כי נשים נשאיות העונות על הקריטריונים יכולות להצטרף למחקר באחד המרכזים הרפואיים.

ערב מבצע ההתרמות הגדול מסרה האגודה למלחמה בסרטן כי המבצע משמש מקור מימון חשוב לפעילויות האגודה, המתאפשרות הודות לתרומות הציבור וללא מימון מתקציב ממשלתי כלשהו. במסגרת המבצע ייצאו בני נוער מהארץ לבתים בכל רחבי המדינה, בשאיפה לפקוד כל בית בישראל. האגודה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם מערכת החינוך, ופרושה בכ-70 סניפים. במקביל ניתן לתרום גם בשיחת טלפון חינם למחלקת התרומות: 1-800-35-46-46.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך