פתרון למשבר עמונה? חוק הסדרה מרוכך הוגש לכנסת

חברי כנסת מהבית היהודי והליכוד הגישו לכנסת הצעת חוק חדשה שמטרתה להסדיר את סוגית עמונה ויישובים נוספים ביו"ש. ל-nrg נודע כי מדובר בחוק מרוכך שאמור להתגבר על המכשול המשפטי. הערכה: הצעת החוק תגיע לוועדת השרים ביום א'

זאב קם | 2/11/2016 13:19
במהלך בזק הוגשה אמש (יום ג') לכנסת הצעת חוק חדשה שאמורה להסדיר את נושא עמונה וכן יישובים נוספים ביהודה ושומרון בהם ישנם בתים שנמצאים בסכנת פינוי והריסה כתוצאה מפסיקות של בג"צ בנושא. מדובר בהצעת חוק שהוגשה על ידי חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ' ושולי מועלם מהבית היהודי וחברי הכנסת דוד ביטן ויואב קיש מהליכוד. גיבוש הצעת החוק גם לווה על ידי השר יריב לוין, שביקש לבדוק את ההיתכנות המשפטית של הצעת החוק. מדובר למעשה בחוק הסדרה חדש, מרוכך יותר, שמבקש לדלג מעל המכשולים המשפטיים שהיו מנת חלקו של חוק ההסדרה המקורי.

שלושה שינויים מרכזיים קיימים בחוק החדש לעומת החוק הקודם. הראשון שבהם קובע כי ההסדרה תוכל לחול אך ורק על יישובים שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתם, ולא במאחזים שהוקמו ללא שיתוף פעולה והסכמה של המדינה.
   
צילום: מירי צחי
היישוב עמונה. בדרך לפתרון? צילום: מירי צחי

סעיף כזה אמור להוכיח את תום הלב של בעלי הבתים, שכידוע אינם חשופים לרישומי הטאבו ביו"ש ולא יכלו לדעת שמדובר בקרקע פרטית. המדינה, לעומת זאת, כן חשופה לרישומי הטאבו הללו. כך שאם מדובר ביישוב שהוקם בסיוע ובגיבוי המדינה, עומדת לבעלי הבתים היהודים חזקת תום הלב שלא ידעו שמדובר בקרקע פרטית.

הסעיף השני – המשמעותי - קובע כי לא ניתן יהיה להפקיע את הקרקע המדוברת מהבעלים הערבי שלה, אלא רק להפקיע את השימוש שלו בקרקע. משמעות הדבר היא שהקרקע עדיין תהיה שייכת למי שהוכיח עליה בעלות, והוא יהיה זכאי בשל כך לקרקע חלופית, פיצוי או קבלת דמי שימוש עבור הקרקע שבבעלותו.
  
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
שר התיירות יריב לוין. ביקש לבדוק את ההיתכנות המשפטית צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90

השינוי השלישי, והוא אולי המשמעותי מכולם, הוא סעיף הביקורת השיפוטית. הכוונה היא לכך שאם אותו בעלים ערבי אינו מרוצה מהפיצוי או מהתשלום שקיבל עבור השימוש בקרקע, הוא יוכל לפנות לערכאה משפטית שתבדוק את הנושא ותכריע לגביו. הפיקוח השיפוטי על כל הליך הפיצוי הופך את ההחלטות שיתקבלו בנושא לכאלו שזוכות למענה משפטי שאמור להיות מקובל גם על מערכת המשפט הבינלאומית.

לדברי יוזמי הצעת החוק, יתכן והיא תובא כבר ביום ראשון הקרוב לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה, ואם לא יספיקו בלוח הזמנים הנוכחי, ההצעה תובא להצבעה בוועדה בשבוע שלאחר מכן.

ח"כ יואב קיש: לא נצליח למנוע את פינוי עמונה. צילום: ערוץ הכנסת
 
קטעים נוספים

ח"כ תמר זנדברג ממרצ תקפה את ההחלטה להגיש חוק חדש ומרוכך ואמרה כי "ממשלת ישראל ממשיכה בניסיונותיה המסוכנים במטרה לחוקק את העבריינות שלה. הצעת החוק הזו חושפת כי כל בקשת הדחייה מבג"צ היא בלוף גרוע לכל מה שכולנו כבר יודעים. הגיע הזמן שממשלת נתניהו תפסיק עם תרגילי עמונה, תפסיק לדוש במה שאין לדוש רק בשל כיפופי ידיים בזמן שהם יודעים את מה שכולנו יודעים ופשוט מפחדים להגיד את זה למתנחלים 'אי אפשר להכשיר עבריינות', ההתנחלויות הם עבריינות, עמונה היא חטא על פשע והגיע הזמן לשים את הביזיון הזה מאחורינו".

ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת) תקפה גם היא את הנוסח החדש של חוק ההסדרה. "הבאת הצעת החוק ההזויה הזו היום הנה הוכחה למה שאנו אומרים לציבור בארץ ובעולם כל הזמן: פני הממשלה הזו מועדות רק להסלמה, להעמקת מפעל ההתנחלות ולקטילת כל פתרון אפשרי וצודק.

"מה שנקרא 'גרסה מרוככת' הנו צעד של עבודה בעיניים ועקיפת החוק הבינלאומי ביודעין במטרה לפטור את המדינה ואת המתנחלים מהאחריות המוסרית לכיבוש ולנישול. הם מחזקים את האשליה של ארץ ישראל השלמה, ומשלים ציבור שלם של מתנחלים שעוד יצטרכו להתמודד עמו ולחנכו מחדש. גם הפלת הצעות חוק שהגשתי היום להכרה בקורבנות הטבח בכפר קאסם ולביטול מורשת גנדי ותגובות שרי הממשלה ורוה"מ מוכיחים כי דמוקרטיה, צדק ושוויון רחוקים מהאג'נדה שלהם שנות אור".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך