לראשונה בישראל - סרבני גט יועמדו למשפט פלילי

ההנחיה החדשה של פרקליט המדינה קובעת כי במקרים בהם בית הדין הרבני נתן צו לכפיית גט, תשקל פתיחת חקירה נגד סרבן הגט והעמדתו לדין בגין הפרת הוראה חוקית. "לסרבי הגט לא יהיה מנוח עד שהעגונות ישוחררו", אמר מנהל בתי הדין הרבניים

נטעאל בנדל | 14/11/2016 12:17
תגיות: סרבני גט,שי ניצן,דת ומדינה
פרקליט המדינה, שי ניצן, פרסם הנחיה חדשה שנועדה להתוות את מדיניות התביעה בשיקולי העמדה לדין וענישה של סרבני גט. ההנחיה באה לתת מענה לסוגיה שעד כה לא ניתן לה פתרון במסגרת הדין הפלילי, והיא קובעת כי במקרים בהם בית הדין הרבני נתן צו לכפיית גט, יש לשקול פתיחת חקירה נגד סרבן הגט והעמדתו לדין בגין הפרת הוראה חוקית.
צילום: אמיר מאירי
סירוב למתן גט גורר השלכות אישיות, חברתיות ובין-אישיות. פרלקיט המדינה שי ניצן. צילום: אמיר מאירי

על פי ההנחיה החדשה, הסרבן יתויג כעבריין פלילי שפוגע באינטרסים וערכים ציבוריים. לאחר מכן ימוצה הדין עם מבצע העבירה, במטרה להרתיע סרבנים פוטנציאליים וצמצום תופעת העגינות.

ההנחיה קובעת עוד כי התביעה תוכל לבקש לגזור על הסרבן מאסר בפועל לתקופה ממשית במידה והורשע בעבירה של הפרת הוראה חוקית בגין סרבנות גט. במידה והסרבן יחזור בו מסירובו טרם שלב הטיעונים לעונש, יהווה הדבר שיקול להקלה בעונשו.

עוד נקבע בהנחיה, כי על מנת לשלול אפשרות שגט שיינתן בשל הליך פלילי ייחשב כ"גט מעושה" - שהינו בטל על-פי ההלכה היהודית, פתיחה בחקירה והעמדה לדין של סרבן גט תיעשה רק לאחר הכרזת בית הדין הרבני על "כפיית גט", ובהיוועצות עם הייעוץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, טרם נקיטת הליכים פליליים.

מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי, בירך על החלטת פרקליט המדינה ואמר כי "זוהי עליית מדרגה משמעותית במאבק נגד סרבני הגט כאשר לראשונה בישראל יוטל הליך פלילי על סרבנים. מדובר בעבודה מאומצת ומשותפת של הנהלת בתי הדין הרבניים ופרקליטות המדינה לבניית מסלול נוסף למלחמה בתופעת סרבני הגט. הליך זה ייעשה רק לאחר שבית הדין הרבני יאשר כי אין בהליך הפלילי כל חשש לפסילת הגט. ידעו מעתה סרבני או כל מי שמסייע בידם שלא יהיה להם מנוח עד אשר העגונות ישוחררו".

חברת הוועדה לבחירת דיינים, עורכת הדין אפרת רוזנבלט, אמרה כי "הנחיית פרקליט המדינה עשויה להוות כלי חשוב במאבק בתופעת סרבנות הגט. עם זאת, אני מקווה שההנחיה החדשה לא תגרום לכך שבתי הדין יימנעו ממתן צווי כפיית גט, במקרים בהם הדבר הכרחי".

"סרבנות גט" מתקיימת כאשר אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל את הגט, ובכך כופה על בן הזוג השני קשר נישואין בניגוד לרצונו. על פי רוב, מדובר בסרבנות מצד הבעל. סירוב למתן גט גורר השלכות אישיות, חברתיות ובין-אישיות. המסרב לתת גט פוגע בחירויות וזכויות בסיסיות של המסורבת, ביניהן הזכות להינשא בשנית והזכות ללדת ילדים מבלי שאלו ייחשבו כממזרים ופסולי חיתון, ובדרך כלל אף גורם לפגיעה כלכלית וחברתית לבת הזוג. 

בהכנת הכתבה סייע מנדי גרוזמן
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך