פרשן סעודי: ישראל בעמדה הכי טובה לסייע לנו

נשיא ועדת היחסים הציבוריים ארה"ב-סעודיה ציין כי אין מדינה במזרח התיכון שיכולה לעזור לשיקום הכלכלה הסעודית כמו ישראל. הוא קרא לשיתוף פעולה בין המדינות – ולא הזכיר את הפלסטינים ולו במילה

nrg חדשות | 15/11/2016 10:46
תגיות: ישראל, סעודיה,כלכלה
המצב החדש במזרח התיכון, שכולל בין השאר את הברית הלא רשמית בין ישראל לערב הסעודית נגד איראן, יכול לאפשר שיתוף פעולה ממשי ורשמי בין ירושלים לריאד, ואף לתרום לביסוס עשייה משותפת בין השתיים – כך טען בשבוע שעבר פרשן סעודי שמקום מושבו בארה"ב.

סלמאן אל-אנסרי, מייסד ונשיא ועדת היחסים הציבוריים ארה"ב-סעודיה, כתב ביום שישי מאמר דעה באתר "דה-היל" האמריקאי, ובו פירט לעומק את התיאוריה שלו בסוגיה. לדבריו, ריבוי הטענות, הפרשנויות והדיבורים על הקשרים המשופרים בין ערב הסעודית לישראל מעניינים במיוחד על רקע העובדה שאין כלל יחסים רשמיים בין שתי המדינות.
 
צילום: AFP
יש אינטרסים משותפים. סלמאן מלך סעודיה צילום: AFP

אלא שאנסרי הוסיף וטען כי בעוד שהאיום האיראני משמש באופן טבעי כגורם המאחד והמקרב בין ירושלים לריאד, התחום שדווקא הן צריכות להתמקד בו לרווחתן ולרווחת האזור כולו הוא השותפות הכלכלית הפוטנציאלית שביניהן.

לצורך הדגמת הטיעון שלו הזכיר המחבר את היחסים הטובים שהיו בעבר בין ערבים ויהודים, בין אם במזרח התיכון, בספרד או באזורים אחרים, ואף קבע כי בהיסטוריה המודרנית שתי המדינות לא פעלו זו מול זו בעוינות. כמו כן הוסיף אנסרי שמאות יהודים מרחבי העולם עובדים בממלכה הערבית כיום על שלל מיזמים כלכליים, ותורמים לבניית התשתיות, הכלכלה ותוכניות האנרגיה שלה.

ערב הסעודית עומדת בפני שלב המעבר הגדול בתולדותיה, ואנסרי הסביר שישראל הינה המדינה שיכולתה לסייע לה לצלוח אותו היטב היא הגדולה ביותר. לדבריו, האחראי על התוכנית הכלכלית, סגן נסיך הכתר מוחמד בין סלמאן, ידוע כאדם מעשי וגמיש, שיוכל לפתח קשרים אמיתיים וטובים עם ישראל – בייחוד בהתחשב בתמריץ שלו, שלפיו התוכנית הזאת היא העדיפות העליונה של הממלכה כיום.

ישראל תוכל לתרום לריאד את המומחיות שלה בתחום הכרייה, שלטענתו היא מהטובות בעולם בממד זה, כדי לעזור לסעודים לפתח את פוטנציאל היהלומים שלהם. בנוסף, הניסיון הרב של ישראל בתחום הנדסת המים יסייע לממלכה – המדינה הגדולה ביותר בעולם שאין לה מקור מים זורמים – לפתח שוק התפלה, שחיוני לצורך הפיכתה לכוח כלכלי ניכר.

אמנם הפרשן ציין כי לא ניתן להגיע לשותפות כזאת מבלי להרגיע "חששות ביטחוניים", אך הוא לא הזכיר בהקשר זה את הסכסוך הפלסטיני-ישראלי, כי אם אמר שהאיום שנשקף מאיראן ומארגוני טרור קיצוניים באזור יכול לסייע בהקשר זה. יש לכך גם ממד אזורי, הוא טען: "כל צורה של נורמליזציה בין שתי המדינות היא גם נורמליזציה מוסלמית וערבית כלפי ישראל, שללא ספק תקדם את הביטחון ותחליש את הקיצוניות באזור".
 
צילום: AFP
איום על כל האזור. נציגי המעצמות ואיראן בשיחות הגרעין בווינה בשנה שעברה צילום: AFP

אנסרי הוסיף כי "שינויים מהירים דורשים פעולות החלטיות ומהירות כדי להשיג אסטרטגיה פוליטית, ביטחונית וכלכלית שמרוכזת סביב מדיניות של רווחים לכל הצדדים". בה בעת הוא הזהיר כי הרעיון הזה הזאת נראה יפה על הנייר, אך הוא צריך להיות מגובה ב"תוכנית כוללת שממלאת את התנאים הדרושים לשתי המדינות". לבסוף הוא סיכם ואמר כי שיתוף פעולה כזה ישמש "הזדמנות היסטורית לשתי המדינות לצמוח, להתפתח ולגבש את המטרה המשותפת שתבטיח לא רק את ההצלחה של היחסים החיוניים הללו, אלא גם תביא את המזרח התיכון לשלום ולשגשוג חסרי תקדים".

פרשן סעודי אחר, עלי אליאמי, המשמש כמנהל "המרכז לזכויות אדם ולדמוקרטיה בערב הסעודית", הזכיר את המאמר של אנסרי בפרשנות שחיבר באתר "יורופ-ישראל ניוז", וקבע כי למרות האיומים המשותפים לישראל ולערב הסעודית, בירושלים לא ממהרים להיכנס לברית עם הסעודים. לטענתו, הישראלים חוששים מהמשטר הרודני בריאד, ודורשים התחייבות פומבית להכרה בישראל כמדינה ריבונית יהודית וגם להפסיק את הדמוניזציה שמתרחשת נגד יהודים וישראלים בסעודיה ובמקומות אחרים.
 

צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
להיזהר מההפכפכות של המזרח התיכון. נתניהו צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אליאמי ציין עוד כי הסעודים לא נמצאים בעמדה שמאפשרת להם לסרב לחלוטין לדרישותיה של ירושלים, אך הזהיר שהישראלים צריכים לקחת בחשבון שהמזרח התיכון הוא מקום הפכפך, ושהסעודים יוכלו לפנות נגדם אם יחשבו שפעולה כזו תהיה משמעותית מבחינתם. לטענתו, ישראל צריכה להישמר מחוץ לסכסוכים הפנימיים בעולם הערבי והמוסלמי, וזאת למרות רצונם להגיע לנורמליזציה עם המעצמות האזוריות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך