משפטן בכיר ליועמ"ש: ניתן לעכב את פינוי עמונה
רם כספי, מבכירי הפרקליטים בישראל, שלח חוות דעת ליועמ"ש ובה הוא קובע כי ישנה חלופה משפטית שעשויה למנוע באופן מיידי את פינוי עמונה. במכתב שהגיע ל-nrg קובע עורך הדין כי קיים חוק שביצועו לא יפגע בביהמ"ש ויוכל להציל את היישוב מהרס בזמן הקרוב
פרסום ראשון: עורך הדין רם כספי, הנמנה על בכירי הפרקליטים בישראל, סבור שהממשלה רשאית לחוקק חוק שימנע זמנית את פינוי עמונה, בלי שהדבר ייחשב לפגיעה בבית המשפט העליון. בחוות דעת שהגיעה לידי nrg ונשלחה ליועץ המשפטי לממשלה ולשרים יואב גלנט, זאב אלקין ואיילת שקד, הציע כספי לממשלה לתמוך ב"חוק עיכוב ביצוע" שלא נחשף בתקשורת, אך נידון גם הוא בקבינט.על פי "חוק עיכוב ביצוע", הכנסת תקבע כי פינוי המקומות שהוצא לגביהם צו פינוי סופי, יתעכב לפרק זמן שעליו יוחלט בהמשך. בתקופת הביניים שבין צו הפינוי לביצועו בפועל, יינתן פיצוי למי שרשומים כבעלי הקרקע. בסוף התקופה, המקום אכן יפונה.

''יש לנסות ולשכנע את היועמ''ש שהצעת החוק לא פוגעת בסמכותו של ביהמ''ש העליון. עו''ד רם כספי
חן גלילי
לטענת כספי, לאביחי מנדלבליט אין סיבה להתנגד לחוק המדובר. לדבריו, "יש לנסות ולשכנע את היועץ המשפטי לממשלה שהצעת החוק לא פוגעת בעצמאותו או בסמכותו של בית המשפט העליון".
חוות הדעת נכתבה בימים האחרונים במשרדו של כספי בתגובה לבקשת עו"ד יוסי פוקס, מראשי המאבק המשפטי בהתנתקות. פוקס, המעורב גם במגעים לעצירת הרס עמונה, ביקש מכספי את חוות דעתו על "חוק עיכוב ביצוע".
חוק ההסדרה והמאבק על עמונה: צעד אחר צעד
כספי אכן מתנגד לסעיף 7 בחוק ההסדרה, המבטל רטרואקטיבית את פסיקות בית המשפט העליון בעניין עמונה, תשעת הבתים בעפרה ו"נתיב האבות". אולם לדעתו, אם הכנסת לא מבטלת את פסק הדין אלא רק מעכבת אותו, אין בכך פגיעה בבית המשפט.
"קיים הבדל מהותי ותהומי בין הצעת חוק (ההסדרה, א"כ) שמטרתה אסדרה ועיגון זכויות קניין (של המתיישבים) שיש בה כדי לאיין את נפקותם המשפטית של פסקי דין חלוטים אשר ניתנו על ידי בית המשפט העליון", כתב הפרקליט הבכיר, "לבין הצעת חוק (עיכוב ביצוע, א"כ) שמטרתה להסדיר את ביצועם של פסקי הדין בלוח זמנים סביר, תוך מתן פיצוי כספי הוגן לבעלי זכויות הקניין הפרטיים".

''על כף המאזניים אינטרס לאומי חריג''. עו''ד יוסי פוקס
צילום: מירי צחי
כספי גם השווה את מצבם של תושבי עמונה לדיירים שלא שילמו את תשלומי המשכנתא, והבנק הוציא נגדם צווי פינוי שאושרו בבית המשפט. לדבריו, "בעניינו (בעניין עמונה, א"כ), המצב סביר וקל יותר", והוא הביא שורת נימוקים המסבירים זאת. בסוף דבריו כתב כספי כי "קיים אינטרס ציבורי חריג למנוע פינוי בכוח, על כל הנובע והנגזר מכך".
עו"ד פוקס, שהזמין כאמור את חוות הדעת, הפנה את עמדתו של כספי ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ולשרים אילת שקד, זאב אלקין ויואב גלנט. במכתב ביקש פוקס ממנדלבליט לשקול מחדש את עמדתו, והוסיף כי "על כף המאזניים אינטרס לאומי חריג – למנוע עקירה בכוח של ישוב שלם על כל ההשלכות ההרסניות, ובכללן החשש מפירוק הממשלה והליכה לבחירות".
במשרדו של כספי אישרו את הדברים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg