שינוי גישה: טייסי F-35 לא יתאמנו באוויר

בבסיס נבטים כבר ראו מטוסי קרב חדשים על המסלול, אבל ההכנות לקראת נחיתת ה'אדיר' הן חסרות תקדים. בחיל האוויר מדברים על יתרונותיו של הכלי המתקדם ונערכים לאימונים שיתבצעו על סימולטור

יוחאי עופר | 9/12/2016 13:29
העיניים בבסיס נבטים יינשאו בצהרי יום שני הקרוב אל-על, לקראת נחיתת שני מטוסי 'אדיר' (F-35) הראשונים. רבים בחיל האוויר היו רוצים להתחלף ולו ליום אחד עם סא"ל יותם, מפקד הטייסת, האדם הראשון שיטיס את 'אדיר' בישראל, לאחר שהוביל בחודשים האחרונים את הקמת הטייסת כולה.

הטייס האמריקאי שיטיס את ה"אדיר" לישראל (דובר צה"ל)

קטעים נוספים

מעט אחרי השעה שתיים בצהריים, ביום שני בשבוע שעבר, צלצל הפעמון במבנה הסימולטור של טייסת "נשר הזהב" בבסיס נבטים של חיל האוויר בדרום הארץ. רגעים ספורים לאחר הישמע הגונג, הפך המקום למתחם סגור ומסווג.

הסטנדרט האמריקאי חלחל בשבועות האחרונים גם למפקדי הטייסת ולמפקדי חיל האוויר, וכדי למנוע מתיחות עם אנשי 'לוקהיד מרטין', החברה המייצרת את מטוס הקרב המתקדם שיגיע לכאן ביום שני הקרוב, הכניסה למתחם הרגיש תהיה מוגבלת ובין ארבעת קירותיו ינועו בעיקר מי שחתומים בצה"ל על סיווג שו"ס (שומרי סוד).

לפני סגירת שערי הסימולטור ומבנה המאמן, ערך חיל האוויר סיור כתבים במקום כחלק מתצוגת התכלית לקראת הגעת המטוס השבוע. אחד הנוכחים ברחבת המבנה שאל אם יוכל לצלם בפנים, ונענה בשלילה עוד לפני שסיים את השאלה.
 
צילום: Getty Images
הסטנדרט האמריקאי חלחל גם למפקדי הטייסת ולמפקדי חיל האוויר. מטוסי F-35 צילום: Getty Images
  
"אם אתה רוצה ליצור איזה משבר מול האמריקאים, צילום בפנים זה רעיון מצוין", השיבו לו אנשי הטייסת, שמגינים על המקום באדיקות ושומרים מכל משמר על נוהלי ביטחון המידע. הטלפונים הניידים מופקדים בכניסה, ואנו נכנסים אחד-אחד בשער, שנפתח בהוראת נציגת חיל האוויר הממתינה במקום ומנווטת את התנועה.

"הסודיות חשובה מאוד לאמריקאים, וגם אנחנו רוצים לשמור עליה", אמר קצין בכיר בטייסת. "מדובר במטוס חדש, ואף אחד לא רוצה שהדברים המיוחדים שיש בו יהיו חשופים ויצאו החוצה. יש לנו מידע חשוב מאוד להגן עליו. הסטנדרטים שנקבעו מטרתם להגן על המידע הסודי בטייסת.
 
"הכניסה למתחם עבור מבקרים תהיה חריגה, ותדרוש ליווי של אחד מאנשי הטייסת ונציגי ביטחון מידע. מי שהוא מורשה כניסה למתחם יענוד תג ושרוך ירוק, והאורחים שיורשו להיכנס אליו יענדו תג ושרוך אדום".

כחלק מהדרישות האמריקאיות נקבעו בטייסת אמצעי זהירות מחמירים. מלבד שער הכניסה האלקטרוני, תגי הזיהוי והפקדת הטלפונים בכניסה, כאשר אורחים שונים יבקרו במתחם יהבהבו בו אורות אדומים, והמשרתים במקום ידעו להתנהג בהתאם.
  
צילום: דובר צה''ל
רבים בחיל האוויר היו רוצים להתחלף אתו. מפקד טייסת ה'אדיר', סא''ל יותם צילום: דובר צה''ל

לעומת זאת, כאשר המבנה יהיה 'נקי' ממבקרים, יופעלו בו אורות ירוקים ואנשיו ידעו שהם חופשיים לדבר על כל הנדרש. "כשאור אדום דולק - אנחנו במצב מבצעי וכולם ידעו שעכשיו הזמן שבו לא מדברים על נושאים מסווגים. באור הירוק, חוזרים לשגרה", מסביר הקצין.

בתוך חצי שנה יעמוד על תלו הסימולטור החדיש של המטוס, ועד שנת 2018 יהיו בישראל ארבעה מאמני טיסה של המטוס המתקדם, שיוצרו גם הם בידי 'לוקהיד מרטין' האמריקאית. בחיל האוויר נערכים למצב חדש שלא הכירו בעבר, כאשר מרבית שעות הטיסה של אנשי הטייסת יהיו דווקא במאמן ולא בשמים הפתוחים.

"עלות שעת טיסה של מטוס כזה יקרה הרבה יותר לעומת המטוסים האחרים שבידינו", מבהיר קצין בכיר בחיל האוויר. "היתרון במטוס הזה הוא שהטייסים יטוסו הרבה יותר בסימולטור שהוא מתקדם מאוד, ומבחינתנו אין הבדל אם הטייס מתאמן באוויר או בסימולטור עצמו". 

צילום: דובר צה''ל
כחלק מהדרישות האמריקאיות נקבעו אמצעי זהירות מחמירים. כיכר 'האדיר' בבסיס 'נבטים' צילום: דובר צה''ל
סיעור מוחות על הקוקפיט

סא"ל יותם, מפקד הטייסת, הוא כנראה האיש למשימות מיוחדות בחיל האוויר. כשיש צורך להקים משהו מחדש, הוא שם. הוא היה שותף גם בצוות ההקמה של מטוסי 'סופה' (F-16I) שהגיעו לישראל באמצע שנות האלפיים, וכן בצוות ההקמה של 'הטייסת האדומה', שבה מבצעים אימוני אוויר ומתרגלים לחימה מול כוחות אויב עם מטוס 'אדום', שטס בדומה למטוס אויב ומטוס 'כחול' שמדמה את המטוס הישראלי.

צילום: דובר צה''ל
סיעור המוחות המשותף יסייע לגבש את תורת הלחימה. מטוס ה'אדיר' בפעולה צילום: דובר צה''ל

בתפקידו האחרון פיקד סא"ל יותם על מערך מטוסי 'נץ' (F-16). עכשיו הוא עובר ממטוס ישן אל הכלי החדיש ביותר בחיל, ומפקד על הטייסת הראשונה של מטוסי החמקן המתקדמים. מלבד ארה"ב, טייסת ה-F35 הישראלית היא הראשונה בעולם שתהיה מבצעית בתוך שנה. "מכל העולם מסתכלים לכאן ורוצים להבין מה המטוס הזה עושה", מסביר קצין בכיר בחיל האוויר.

אגב, טייסת "נשר הזהב" עצמה מוכרת לחובבי מטוסים ולבקיאים בתולדות חיל האוויר. היא הוקמה בשנת 1950, ובמהלך השנים עברו בה מטוסי 'הרווארד' ו'סקייהוק' (או 'עיט', כפי שהוא כונה בחיל האוויר). באוגוסט 2013 חדלה הטייסת מפעילותה המבצעית, ועכשיו היא תקלוט את מטוסי הקרב המתקדמים ביותר.
 
שני המטוסים שיגיעו לכאן השבוע יהיו הראשונים מתוך חמישים שיגיעו לישראל במהלך עשר השנים הבאות, לפחות לפי המתוכנן לעת עתה. בסוף 2017, כאשר המטוס 'אדיר' יוכרז כמבצעי, תחזיק ישראל ברשותה תשעה מטוסים. אגב, בתוך מערכת הביטחון מתנהל ויכוח אילו מטוסים יש לקנות בהמשך, כאשר יש הסבורים שיהיה נכון לרכוש בעתיד מטוסי F-15 ולא לסמוך באופן בלעדי על החמקן המתקדם, שטרם הוכיח את עצמו ככל שהוא קוצר שבחים.

עבודת ההקמה של הטייסת החלה כבר לפני כשנה וחצי. צוותי האוויר הראשונים שיפעילו את המכונה המשוכללת הזו חזרו לאחרונה לישראל מבסיס 'לוק' של חיל האוויר האמריקאי, שבו עברו הכשרה במשך ארבעה חודשים.
 
צילום: דו''צ
''צריכים ללמוד את המטוס, לדעת מה הוא יכול לעשות טוב משהכרנו''. טייסי קרב בחיל האוויר צילום: דו''צ

בטייסת 'אדיר' ישובצו טייסים מכלל טייסות הקרב של חיל האוויר, בניסיון לייצר מיקס ומגוון דעות גדול לצורך ההיכרות, הלמידה והאימונים על המטוס החדש. בחיל האוויר מבקשים שכל אחד מהטייסים יביא איתו אל המטוס החדש את ניסיונו ותפיסותיו המקצועיות מהמטוס, שאותו הכיר והפעיל. סיעור המוחות המשותף יסייע לגבש את תורת הלחימה של המטוס 'אדיר', ולאפיין את הפרופיל האישי של הטייסים שיפעילו אותו בעתיד.

"אנחנו צריכים ללמוד את המטוס, לדעת מה הוא יכול לעשות טוב ממה שהכרנו בעבר, ובהתאם לכך להחליט מי יהיו הטייסים שלו ומי ידע לעבוד עם המכונה הזו", הסביר קצין בכיר בחיל האוויר. "אנחנו משאירים מרחב מחשבה פתוח ועדיין לא מקבעים עקרונות בקשר למטוס הזה. אני בטוח שנגיע ליכולת טובה על מטוסי F-35, אבל ייקח לנו חמש עד עשר שנים להגיע ליכולות שאנו מכוונים אליהן".

בסוף העשור הנוכחי, בסביבות שנת 2020, תחזיק ישראל ברשותה טייסת שלמה ראשונה. ארבע שנים אחר כך תושלם טייסת נוספת. רק בעוד שנתיים או שלוש תתחיל ההכשרה על המטוס החדש בקורס טיס.

שבעה סוגים של כפפות

בחיל האוויר אומרים שמדובר ב'מערכת', ולא במטוס רגיל כמו שהכירו עד היום. כך, למשל, מערכת השליטה של המטוס יודעת להודיע על תקלה בגלגל ולהזמין חדש. מול הטייס נמצאים מסכי מגע, והוא יכול לתת פקודות בקולו למחשבים המקיפים אותו.

המטוס הוא חד-מושבי. בעדשות, שהן חלק מקסדת הטייס, מוקרנים המסכים הפועלים מולו ב-360 מעלות, כך שבלי קשר לכיוון שאליו הטייס מביט, הוא מקבל באופן ישיר את הנתונים החשובים לו ואת הנעשה על לוח השעונים. הטילים שנמצאים בבטן המטוס מוצפנים ואינם חשופים, ומסומנים גם הם במסכים.
 

צילום: ראובן קסטרו
בחיל האוויר אומרים שמדובר ב'מערכת', ולא במטוס רגיל. מפקד החיל, האלוף אמיר אשל צילום: ראובן קסטרו

בלחיצת כפתור בוחר הטייס איזה חימוש להטיל, כאשר בניגוד לעבר הוא רואה בעיניו את המטרה שאותה הוא נשלח להפציץ. לפני התקיפה ניתן לצפות דרך צג המטוס על הבית, הרכב, בניין המשרדים או מחסן התחמושת שאמורים להיפגע, ואחריה לראות את התוצאות בשטח.

בישראל לא ויתרו על היכולת להכניס למטוס גם מערכות ישראליות. אחת הנקודות העיקריות שהתעקשו עליהן בחוזה מול האמריקאים היא שישראל תטפל במטוסים כאן, והם לא יידרשו לעזוב את המדינה לצורך טיפול כפי שהחברה המייצרת דרשה במקור. "מטוס יעזוב את שטח ישראל רק לפעילות מבצעית, אנחנו לא רוצים להיות תלויים ביכולת של ארה"ב לתקן את המטוסים", אמרו בחיל האוויר.

הסטנדרטים בחיל האוויר גבוהים מאז ומתמיד, אך בהקמת הטייסת הזו הם טיפסו מדרגה נוספת. בסיס הטייסת שופץ באופן ניכר, ובוצעו עבודות בינוי נרחבות. בין היתר הוקם מחסן חדש ומתקדם ובו רובוט שיאתר את החלקים הנדרשים לצורך טיפול במטוס.

גם ההאנגרים הגדולים שבהם יאוחסנו המטוסים עברו שיפוץ והקמה מחדש כדי שיוכלו לעמוד בדרישות יצרני המטוס. על רצפת המחסנים שורטטו קווים, והשטח שאליו יוכנס המטוס שישוב מהאוויר יהיה אזור סטרילי שאסור לנוע בו ללא סיבה.
 
צילום: דובר צה''ל
''מעריכים שהוא יביא לנו יתרון איכותי לארבעים שנה''. מטוס ה'אדיר' בהמראה צילום: דובר צה''ל

'אדיר' הוא מטוס רגיש במיוחד, והיחס בהתאם. בכל זאת, מדובר בהשקעה של 85 עד 90 מיליון דולר למטוס. אחד מאנשי האחזקה מספר כי מכת פטיש או שריטת מברג עלולה לגרום לנזק משמעותי ליכולותיו. אם לא די בכך, לצורך תחזוק המטוס קיימים שבעה סוגים של כפפות, שכל אחד מהם מתאים לטיפול אחר. כפפה שמצוידת בחומר כימי לצורך טיפול מסוג אחד עלולה לפגוע במטוס במקום אחר.

בימים אלו מנקים ומצחצחים את המנחת ואת מגרש המסדרים בבסיס נבטים שבו ינחתו שני המטוסים הראשונים. ההתרגשות והתכונה בחיל האוויר רבה. גם ראש הממשלה התייחס להגעת המטוס במהלך סיור ומפגש עם צעירים בנגב. מטוסי קרב כבר הגיעו בעבר לישראל, אלא שהפעם מדובר במטוס חסר תקדים ובעל יכולות מרהיבות. הוא מוגדר דור חמישי, והגעתו נחשבת קפיצת מדרגה ביתרון האסטרטגי של ישראל באזור.

המטוס 'אדיר' אמור ללוות את צה"ל בעשורים הקרובים, ובחיל האוויר יש מי שקובע שהוא יעניק לישראל עליונות אווירית עוד שנים רבות קדימה. לדברי גורם בחיל, "מעריכים שהוא יביא לנו יתרון איכותי לארבעים שנה". 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך