המאבק

תושבי עמונה: "אין לנו ספק שנחזור מהר לכל ההר"

התושבים הודיעו לרה"מ כי יקבלו את הצעתו, לפיה 24 משפחות יוכלו לעבור לחלקה סמוכה בהר. "קיבלנו את המתווה הזה כדי לא להותיר את ההר ריק מיהודים", ציין רב היישוב. עם זאת, ארגון "יש דין" כבר הודיע שיש פלסטינים שטוענים לבעלות על החלקות הסמוכות

חופי עמוס ואריאל כהנא | 18/12/2016 15:19
תגיות: המאבק על עמונה,בנימין נתניהו,נפתלי בנט
תושבי עמונה, שהתכנסו במשך שעות כל היום כדי לדון בהצעה החדשה שהגישו בפניהם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך נפתלי בנט הלילה, הכריעו בצהריים (א') כי יקבלו את המתווה שניתן להם. הודעה נמסרה בעניין למשרד ראש הממשלה. בכך לכאורה תמה הדרמה ביישוב, כשאנשיו הסכימו להתפנות מרצון כדי שרוב מבין אנשיו יוכלו להתיישב בחלקה סמוכה. בתוך כך, הממשלה אישרה לפני זמן קצר פה אחד את המתווה.
צילום: מירי צחי
ההצבעה בעמונה צילום: מירי צחי

"לפני שנתיים ניתן פסק דין להריסת בית חיינו", הודיעו התושבים. "מאז יצאנו למאבק סיזיפי, עיקש ובלתי פוסק כדי להציל את בתינו ואת יישובנו. לאחר עשרים שנה של התיישבות חלוצית נגד כל הסיכויים, לאחר שנתיים ארוכות, החלטנו להשהות לעת הזו את המאבק, לקבל את הצעת המדינה לבנות 52 בתים ומבני ציבור חדשים בעמונה - מבנים שישמשו את הקהילה ואת התושבים", ציינו.

"אנחנו מודים לאלפי התומכים, בני הנוער והמשפחות שהגיעו לעמונה בימים האחרונים, ולעשרות האלפים שתמכו בנו מהבית. אם המדינה לא תעמוד בהתחייבויותיה, לא נהסס לחדש את המאבק ביתר שאת על היישוב שלנו ועל ארץ ישראל כולה. שנית עמונה לא תיפול", סיכמו.

רב היישוב יאיר פרנק הפנה אצבע מאשימה לפוליטיקאים שהחליטו לא לכלול את עמונה בחוק ההסדרה. "חוק ההסדרה הכללי נחקק בזכות אנשי עמונה ובאמת לא היתה שום סיבה לא לכלול את עמונה גם בחוק הזה. לצערנו הפוליטיקאים במבחן הזה נכשלו", אמר.

רב היישוב: "החלטנו החלטה שהיא לא טובה לנו אישית"


"יצאנו לדרך המאבק לפני שנתיים למען ארץ ישראל ולא לטובתנו האישית, לכן קיבלנו את המתווה הזה - למען העיקרון של לא להותיר את ההר הזה ריק מיהודים. גם היום אנו החלטנו החלטה שהיא לא טובה לנו אישית. המשפחות יוצאות כאן שוב למסע קשה", הוסיף הרב פרנקל.

"אנחנו הורדנו את הרגל מהגז. אנחנו נותנים למדינה את האפשרות לעמוד בהתחייבות שלה - לבנות 52 בתי קבע בשביל תושבי עמונה. אם המדינה לא תעמוד בהתחייבות שלה, אנחנו נאלץ לחדש את המאבק", ציין והוסיף: "אני מניח שהיו כאלו שציפו לעמדה אחרת ואני מניח שיש כאלו ששמחים שזו ההחלטה שקיבלנו ובכל מקרה זו החלטתנו ואנו מבקשים מהציבור לכבד אותה ולתמוך בשעה הזו שיש בה מצד אחד הכרעה ומצד שני כאב. אין לנו שום ספק שנחזור מהר לכל ההר".
צילום: מירי צחי
רב היישוב: ''המשפחות יוצאות כאן שוב למסע קשה''. ההצבעה בעמונה. צילום: מירי צחי

ההצעה החדשה הוצגה לתושבים הבוקר, בתום מרתון של פגישות ליליות בין נציגי המתיישבים ובין בנט ונתניהו, בתיווך ראש מועצת שומרון יוסי דגן. ההחלטה, שמשרטטת מתווה לפינוי שקט, קובעת כי 24 מתוך 41 משפחות מהיישוב יעברו למבנים חלופיים שייבנו במרחק קצר מהמקום שבו הם עומדים כיום. בתמורה, יעברו לשם בהסכמה. עם ההודעה על קבלת המתווה, רבים מבני הנוער שהגיעו בסוף השבוע הקודם לחיזוק ידי התושבים, החלו לעזוב את היישוב.

התושבים הצביעו בתור יחידים, ולא כמשפחות, ורוב מכריע תמך במתווה החדש. 45 מאנשי עמונה הסכימו לקבל את ההצעה של בנט ונתניהו, ו-25 התנגדו לה. בתום הישיבה האווירה בקרב תושבי היישוב הייתה קשה מאוד, כשהתושבים מודעים לעובדה שכעת נחתם גורלו של היישוב הנוכחי והפינוי יתבצע בקרוב מאוד.

בניגוד למתווה הקודם, שלפיו היו אמורות רק 11 משפחות להישאר על ההר והוא נדחה על ידי התושבים, כעת מדובר במספר גדול בהרבה. גם נציגי היועץ המשפטי לממשלה, שעודכנו בפרטי ההסכם, אישרו את פרטי המתווה. היישוב אמור להיות מפונה עד תחילת שבוע הבא, 25 בדצמבר. כעת עובר הכדור לידיה של הממשלה שצריכה להחליט אם היא מבקשת מבית המשפט דחייה של ביצוע הפינוי בעקבות הסכמתם של התושבים לצאת מבתיהם מרצון.
צילום: יוסי זליגר
בני נוער עוזבים את עמונה עם היוודע על ההכרעה. צילום: יוסי זליגר

לפני ההצבעה של התושבים נראה היה כי המתווה החדש נתקל בקשיים: ארגון "יש דין" הודיע היום ליועץ המשפטי באזור יהודה ושומרון על כך שבימים האחרונים נוצר קשר עם הבעלים הפלסטיני של חלקה 38 הסמוכה לעמונה, ולכן בקרוב צפויה להיות מוגשת התנגדות להכרזה על החלקה כעל קרקע נטושה. חלקה 38 היא החלקה היחידה שעליה תכננה המדינה ליישב את תושבי עמונה.

במכתב שנשלח באמצעות עורכי הדין מיכאל ספרד ושלומי זכריה, צוין עוד כי מן ההגינות להודיע לתושבי עמונה, שמתלבטים אם לקבל את המתווה האחרון שהוצע להם, כי רכיב מהותי במתווה יהפוך כפי הנראה לבלתי ישים. זאת, בנוסף לאי החוקיות המובהקת שבמתווה, לטענת ארגון השמאל.

בישיבת הממשלה הבוקר התייחס נתניהו למתווה שהציג לתושבים ולסוגיה כולה, ואמר כי איש לא עשה למען ההתיישבות כמו שהוא וממשלתו עשו. "בחודשים האחרונים, ובמיוחד בשבועות ובימים האחרונים, עשינו מאמצים גדולים מאוד כדי להביא לפתרון מוסכם בעמונה. קיימנו עשרות דיונים, הבאנו הרבה מאוד הצעות, חלקן מאוד יצירתיות, ועשינו את זה מתוך רצון טוב ואהבת ההתיישבות", הסביר ראש הממשלה.
צילום: מירי צחי
התושבים: ''החלטנו להשהות לעת הזו את המאבק''. ההצבעה בעמונה. צילום: מירי צחי

לדבריו, "אני חושב שראשי היישוב עמונה, שהיו איתי ועם השר בנט אתמול עד לפנות בוקר במשרדי, יכולים להעיד על עובדה פשוטה - אנחנו עשינו את המרב. אני יכול רק לקוות שהתושבים שדנים ביניהם עכשיו בהצעת המתווה יקבלו אותו. זו תהיה ההחלטה הנכונה להם, להתיישבות, לעם ישראל כולו, ולמדינת ישראל"..

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון שתיווך במתווה עמונה, מסר כי "זה יום קשה ועצוב. אני סבור שמתוך העוול הנורא שנעשה כלפי תושבי עמונה, שלא היה קורה לא לבדואים בנגב או לאף אוכלוסיה אחרת במדינת ישראל, ההחלטה שהתקבלה נכונה, והיא בבחינת הרע במיעוטו. מעתה העיניים מופנות לראש הממשלה, ואנחנו מאמינים ומקווים שראש הממשלה יעמוד בחלקו בסיכום".

עורך הדין איתמר בן גביר ששהה בעמונה בחמשת הימים האחרונים אמר כי מדובר ב"יום עצוב להתיישבות. פספסנו הזדמנות לבצע מאבק שיצרוב בתודעה הציבורית. מאבק ללא אלימות אך מאבק נחוש ותקיף. אין לנו כמובן טענות נגד צדיקי עמונה שבמסירות נפש לא נכנעו ללחצים במשך  זמן רב, אך יש לנו טענות לפוליטיקאים תבוסתנים שמבטיחים הבטחות שווא וגורמים לכך שהימין תמיד מפסיד. אחרי עמונה יבואו עוד ועוד גבעות ויישובים שיחרבו ובגלל סמוטריץ' ובנט גם המוטיבציה להיאבק פחתה".                       

בתגובה לאישור המתווה אמרה שרת התרבות והספורט מירי רגב כי היא "שמחה שעמונה נשארת על ההר ומעז יצא מתוק. ממשלת ישראל רואה בהתיישבות ביו"ש - נכס לאומי, היסטורי וביטחוני, אנחנו נרחיב ונפתח את ההתיישבות. תודה ל'שלום עכשיו' שזירזו את הליך ההסדרה הצודק והראוי של אלפי בתים ביהודה ושומרון".

צילום: דני מרון
''תודה ל'שלום עכשיו' שזירזו את הליך ההסדרה''. השרה רגב. צילום: דני מרון

"תושבי עמונה הם הגיבורים האמתיים של חוק ההסדרה", אמרה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי על אישור המתווה. "בזכות נחישותם, ההתיישבות כולה תגדל ותתפתח. בחודש הקרוב תפעל הממשלה בכל כוחה כדי לוודא שהיישוב יישב על קרקע יציבה ולא יעמוד בפני סכנת פינוי לעולם", הוסיפה.

יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ שולי מועלם רפאלי גם שמחה על ההחלטה של התושבים ואמרה כי "אני מברכת על אישורו של המתווה המאפשר הישארות המשפחות על ההר. אנו פועלים מתוך מחויבות עמוקה לתושבי עמונה ולהסדרת ההתיישבות כולה ביהודה ושומרון. כפי שאמרתי מתחילת הדרך - אין ממשלה ללא עמונה".

סגן שר הביטחון אלי בן דהן בירך על ההחלטה ואמר כי "הסדרת ההתיישבות ביו"ש תשווה סוף סוף בין מעמדם של תושבי יו"ש לזכויות העומדות לזכות שאר אזרחי ישראל בבאר שבע, חדרה ותל אביב".
צילום: דודי ועקנין
'''כל דאלים גבר'''. ח''כ ציפי לבני. צילום: דודי ועקנין

מנגד יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי "המתווה הזה הוא עוד פרס לשוד מאורגן ובריונות פוליטית. הממשלה מכשירה גניבה וגזל קרקעות פרטיות, ובמקום להעמיד את תושבי עמונה במקומם, שוב נכנעים לציבור לחצני ואלים". עם זאת, ציינה כי ההחלטה תמנע אירוע אלים: "ההסכמה של אנשי עמונה למתווה חשובה, מניעת אלימות ושפיכות דמים מיותרת הם ערכים ראויים לציון".

ח"כ ציפי לבני מטעם סיעת המחנה הציוני אמרה כי טוב שלא היה פינוי אלים בעמונה - אבל חבל שהאיום באלימות עובד. מה שיישאר מעמונה זה לא ציונות, התישבות או כל ערך אחר - אלא רק שמול ממשלת ישראל 'כל דאלים גבר'".



.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך