דרישה מנאור: חשפי את ההתכתבויות של הוועדות החשאיות
על פי בקשת התנועה למשילות ודמוקרטיה, יש לפרסם את הפרוטוקולים של "ועדת השתיים", המורכבת משתי שופטות ומשמשת כמסננת לוועדה לקידום שופטים. נאור: "הדיון חסוי על פי דין"
התנועה למשילות ודמוקרטיה פנתה הבוקר (ג') לממונה על יישום חוק חופש המידע ברשות השופטת. בפנייה מתבקשת נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, לחשוף את התכתובות, ההמלצות והפרוטוקולים של הוועדה הפנימית המכונה "ועדת השתיים", אשר ממליצה על קידום או אי קידום שופטים מכהנים לפני הוועדה לקידום שופטים, ומשמשת כמעין מסננת חשאית עבורה. כמו כן, במסגרת חוק חופש המידע, דורשים בתנועה מנאור לפרסם גם את כל ההתכתבויות מהשנה החולפת בינה לבין "ועדת השתיים".
''הדיון בוועדה בעניין המועמדים הוא חסוי על פי דין''. מרים נאור
צילום: פלאש 90
ב"ועדת השתיים" חברות שתי שופטות בדימוס, ומטרתה היא לגבש עמדה על שופטים מכהנים המעוניינים להתמנות לתפקיד הבא. לאחר מכן, ההמלצות מועברות לנשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור. חברות הוועדה כיום הן שופטת בית המשפט העליון לשעבר, עדנה ארבל, ושופטת בית המשפט המחוזי לשעבר, אורית אפעל-גבאי.
בתנועה למשילות ודמוקרטיה טוענים כי עצם קיומה של וועדת השתיים אינו תקין ולא מוסדר בחוק, ולו רק בשל סיבה זו חשיפת מסמכי הועדה הייתה צריכה להיות ביוזמתה של נשיאת בית המשפט העליון, אך בגלל שהדבר לא נעשה, יש לבקש אותו בהתאם לחוק.
בחודש הקרוב תדון הוועדה לבחירת שופטים במינויים לבית המשפט העליון ובין המועמדים העומדים בפני הוועדה, נמצאים גם שופטים מכהנים. לקראת הישיבה הזו, דורשת התנועה לקבל את ההמלצות שגיבשה "ועדת השתיים" באשר לשופטים אלה.

אחת משתי השופטות בדימוס החברות ב''ועדת השתיים''. השופטת עדנה ארבל
צילום: פלאש 90
"כאשר מדובר בהליך מינוי שופטים שהשפעתו על מדינת ישראל היא הרת גורל", אמר מנהל התנועה למשילות ודמוקרטיה, יהודה עמרני, "חובה להחיל שקיפות, קל וחומר כשמדובר בוועדה פנימית שנוסדה ביוזמה עצמאית של נשיאי בית המשפט העליון ואין לה כל מקור בחוק".
במקביל, אמרה היום מרים נאור בטקס השבעת השופטים בבית הנשיא כי "אין זו משימה קלה להישאר מחוץ לזירת הוויכוחים התקשורתית, בפרט כאשר חלק מהאינפורמציה המופצת על ידי גורמים שונים אינה נכונה או אינה מדויקת. השופטים חברי הוועדה סבורים שהדיון בעניין יתרונותיהם וחסרונותיהם של המועמדים השונים צריך להתקיים בין חברי הוועדה לבחירת שופטים, ולא בתקשורת.

טקס השבעת השופטים החדשים
צילום: אורן בן חקון
"יש לזכור", הוסיפה נאור, "להבדיל מהדיון הכללי בוועדה, שאינו חסוי ומתפרסם לאחר כינוסה באתרים של הרשות השופטת ושל משרד המשפטים, הדיון בוועדה בעניין המועמדים הוא חסוי על פי דין. עקרון זה חייב לחול, לדעתנו, גם על שיחות והתייעצויות בעניין מועמדים, שמקיימים חברי הוועדה.
"השופטים חברי הוועדה בדעה כי הבחירה במועמדים לבית המשפט העליון ולכל בית משפט אחר צריכה להיות נקייה מכל שיקול פוליטי ולהתבסס על כישוריהם המיוחדים של המועמדים, על תכונותיהם הטובות ועל מזגם".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg