צה"ל נסוג מקיצור השירות: "אי אפשר לעמוד בזה"

שר הביטחון ליברמן הסביר כי קיצור השירות בצבא ב-4 חודשים הוא "גזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה". מקור ביטחוני בכיר: "אם נוכל רק בחלק מהיחידות להמשיך בתנאי קבע, זה ישנה את הצבא לגמרי – ואני חושב שאין לנו ברירה". משרד הביטחון יפתח במו"מ עם האוצר

יוחאי עופר | 20/12/2016 17:00
תגיות: שירות חובה בצה"ל,קיצור השירות,אביגדור ליברמן
אחרי אזהרות שהשמיעו בצה"ל סביב קיצור שירות החובה, שר הביטחון אביגדור ליברמן נערך לפתוח במשא ומתן מול משרד האוצר, כדי להשיב את משך השירות ל-36 חודשים. בשיחה עם כתבים היום (ג') אמר ליברמן: "אני מקווה שנגיע להבנות עם האוצר. זו גזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה, ואני מקווה שנפתח דיאלוג מחדש כדי לחזור לשירות של שלוש שנים".
 
צילום: דודו גרינשפן
ליברמן: ''אני מקווה שנפתח דיאלוג מחדש כדי לחזור לשירות של שלוש שנים''. צילום: דודו גרינשפן

קצינים בכירים ומפקדי יחידות טוענים כי על רקע קיצור השירות שנכנס לתוקף ביולי 2015, ובו קוצץ משך השירות בארבעה חודשים, הם מתקשים להכשיר כראוי ולמלא את השורות כנדרש ביחידות, כאשר בשנת 2019 אמור השירות לעבור קיצוץ נוסף של חודשיים נוספים, כך על פי תכניות הצבא והאוצר. "אתה מכשיר חיילים שנה וארבעה חודשים ונותר להם שנה לשרת. מול ההשקעה של צה"ל בחיילים זה לא הגיוני. מדובר בעלויות אדירות של השקעה", אמרו הקצינים.

על פניו, כחלק מהסדר שאליו הגיעו משרדי הביטחון והאוצר בקדנציה של השר לשעבר משה יעלון, נקבע כי ההסכם בין הצדדים יפתח שוב ב-2019, ובהסכמת האוצר ניתן יהיה לדון פעם נוספת על משך השירות. אלא שבמערכת הביטחון ינסו כבר במהלך 2017 לדון בסוגיה, ולבטל את קיצור השירות מ-32 חודשים ל-36 – תקופת הזמן שהייתה נהוגה עד השינוי.

לדברי מקור ביטחוני בכיר, בצה"ל הבינו כי בתקופת זמן קצרה כל כך של שירות, אימון כוחות של לוחמים הופכת למשימה בלתי אפשרית ומשך ההכשרה לא משאיר זמן לשירות הסדיר.
 
צילום: SHUTTERSTOCK
''אתה מכשיר חיילים שנה ו-4 חודשים, ונותר להם שנה לשרת. מול ההשקעה של צה''ל בחיילים זה לא הגיוני'' צילום: SHUTTERSTOCK

כחלק מתכנית העבודה של צה"ל ינסו להגיע למצב שבו לפחות יחידות העילית ישרתו ארבע שנים: שנתיים וחצי בסדיר ועוד שנה וחצי בקבע – גם במידה שלא יסכימו באוצר לחזור בהם מההסכם.

"הנטייה שלנו היא שלוחמים ביחידות מיוחדות יהיו בשירות קבע של שנה וחצי, ויקבלו משכורת", אמר המקור. "הייתי שמח שגם טנקיסט ישרת תקופה דומה, אבל זו פונקציה של כסף, ונראה כמה אנחנו מסוגלים לעמוד בזה מבחינה כלכלית. אם נוכל בחלק מהיחידות להמשיך בתנאי קבע, זה ישנה את הצבא לגמרי ויהפוך אותו לכוח עם עוצמות אחרות – ואני חושב שאין לנו ברירה".

לדברי המקור, "נשב עם המטה הכללי, כרגע זה נכנס לעבודת מטה ויש לזה משמעויות מרחיקות לכת. אני לא רואה איך נוכל להימנע מצעד כזה".

במערכת הביטחון לא ישברו את הכלים מול האוצר בשל ההסכם הקיים, אלא מדברים על ניסיון לפתור את הסוגיה בהבנה והידברות. "אני לא מדבר בקדושה של הסכם כזה או אחר, אבל נדרש מאיתנו להיות שקולים", אמר אותו מקור ביטחוני. "אנחנו מסיימים עכשיו את אישור התקציב. אחריו נדבר עם האוצר ונסביר שזו משימה בלתי אפשרית. התחייבנו שלא לפתוח את ההסכם עד 2019. ננסה לעשות את זה בהידברות ובשיחה, יהיה יותר קל לנהוג ככה. לא נפתח מולם במלחמה – יש לנו אינטרס להחזיר את המצב לקדמותו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך