רב מכר: מהדורה שישית של "מיין קמפף" יוצאת לאור

המכון האחראי על זכויות היוצרים לספר של הרודן הנאצי פרסם נתונים חדשים עליו: 85 אלף עותקים נמכרו מאז שיצא לחנויות בשנה האחרונה, והוא צפוי להיות מודפס באנגלית ובצרפתית

דבורה קול, AFP | 3/1/2017 14:01
תגיות: מיין קמפף,אדולף היטלר, גרמניה,בעולם
המהדורה המחודשת של "מיין קמפף" מאת אדולף היטלר,שהודפסה בגרמניה לראשונה מאז תום מלחמת העולם השנייה, הוכיחה את עצמה כרב-מכר. מאז הוצאתה לאור ירדו לדפוס חמש מהדורות נוספות, כך הודיע המו"ל של הספר הבוקר (יום ג').

 
צילום ארכיון: אי-פי-אי
כריכת המהדורה הראשונה של הספר ''מיין קמפף'' צילום ארכיון: אי-פי-אי


"המכון להיסטוריה בת זמננו" במינכן ציין כי בערך 85 אלף עותקים של המהדורה החדשה והמוערת של הספר האנטישמי שחיבר הרודן הנאצי נחטפו מהמדפים מאז שיצאו לחנויות בינואר שעבר.

עם זאת, המכון המכובד הוסיף כי במקום לקדם את אידיאולוגיית הימין הקיצוני של הספר, הפרסום המחודש העשיר את הדיון על העלייה של "הדעות הפוליטיות הרודניות" בחברה המערבית בת זמננו.

תחילה תוכנן להדפיס רק 4,000 עותקים של הספר, אבל הדרישה הענפה לספר גרמה לפרסום נרחב יותר של הספר כמעט מיד. המהדורה השישית תגיע לחנויות הספרים בסוף החודש.

הספר בן שני הכרכים הגיע לרשימת רבי המכר של ספרי העיון בשבועות "דר שפיגל" במשך מרבית השנה האחרונה, ואפילו עמד בראשה במשך שבועיים באפריל. המכון עצמו אפילו ארגן סדרת מפגשים ודיונים על "מיין קמפף" בכל רחבי גרמניה ובערים אירופיות אחרות, ולדבריו היוזמה הזאת אפשרה לו להעריך את השפעתה של המהדורה החדשה.

מנהל המכון, אנדרס וירשינג, ציין כי "התברר שהחשש שהפרסום יקדם את האידיאולוגיה של אדולף היטלר או אפילו יהפוך אותה למקובלת מבחינה חברתית, ובכך יסייע לתת משקל חדש לתעמולה הניאו-נאצית, היה לא מבוסס".

לדבריו, "ההפך היה הנכון – הדיון על השקפת עולמו של היטלר וגישתו לתעמולה הציעה הזדמנות להסתכל על הסיבות והתוצאות של אידיאולוגיות רודניות, בזמן שבו דעות פוליטיות רודניות וסיסמאות ימניות קונות להן אחיזה".

 
צילום: מתוך ויקיפדיה
המהדורה החדשה לא האדירה את משנתו. אדולף היטלר צילום: מתוך ויקיפדיה


המכון ציין עוד כי המידע שנאסף על רוכשי המהדורה בחנויות הספרים האזוריות הראה כי הם נוטים להיות אנשים "העוסקים בחינוך ואשר מתעניינים בפוליטיקה ובהיסטוריה", וכי הם לא "קיצונים מהימין".

ובכל זאת המכון הודיע כי ישמור על מדיניות זהירה בזכויות היוצרים הבינלאומיות על הספר. נכון להיום מתוכננות רק מהדורות נוספות באנגלית ובצרפתית, וזאת למרות העניין הגדול במדינות רבות.

המכון פרסם את הגרסה המוערת של "מיין קמפף" בינואר שעבר, כמה ימים בלבד לאחר שזכויות היוצרים על הספר פגו. לבוואריה ניתנו זכויות היוצרים על הספר ב-1945, כשבעלות הברית נתנו לה שליטה על בית ההוצאה לאור המרכזי של הנאצים לאחר תבוסתו של היטלר.

במשך שבעים שנה סירבה המדינה הגרמנית לאפשר את פרסומו מחדש של הספר המשלהב, וזאת מתוך כבוד לקורבנות הנאצים ובשביל למנוע הסתה לשנאה. אלא ש"מיין קמפף" – שמשמעות השם בגרמנית היא "המאבק שלי" – חזר לידי הציבור ב-1 בינואר, והמכון ציין כי הוא חושש שגרסה שאינה כוללת פרשנות ביקורתית תגיע לשווקים.

"מיין קמפף", ספר שחלקו אוטו-ביוגרפיה, מתאר את האידילוגיה של היטלר, שהייתה הבסיס לנאציזם. הוא כתב אותו ב-1924 בזמן שהיה כלוא בבוואריה בעוון בגידה לאחר כישלון הפיכת אולם הבירה.

הספר מציג את שני הרעיונות שיישם כמנהיגה של גרמניה בזמן מלחמת העולם השנייה: סיפוח מדינות שכנות בשביל להשיג "מרחב מחיה" לגרמנים – "לבנסראום" בגרמנית – וכן שנאתו ליהודים, שהובילה לשואה.

כ-12.4 מיליון עותקים של "מיין קמפף" נמכרו בגרמניה, ומאז 1936 נתנו השלטונות הנאציים את הספר כמתנת חתונה לזוגות שנישאו זה עתה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך