המדינה הבטיחה שקיות בד בחינם – אז לאן הן נעלמו?
למרות שהמשרד להגנת הסביבה ביקש להעניק לרשתות השיווק 22 מיליון שקלים לצורך מימון שקיות רב פעמיות – אלה העדיפו לבחור באופציה הפשוטה יותר ולהימנע מהחלוקה לצרכנים. מהמשרד נמסר: "נבקש לדעת באילו רשתות התעוררו בעיות, כדי שנוכל לטפל"
שבוע מאז נכנס לתוקפו חוק השקיות החדש והרשתות מצביעות על ירידה חדה בצריכת השקיות מצד הקונים. לצד זאת, קיים מחסור חמור ברשתות בשקיות רב פעמיות. למרות שהמשרד להגנת הסביבה ביקש להעניק להן 22 מיליון שקלים לצורך מימון רכישת שקיות בד רב פעמיות לחלוקה – אלה העדיפו שלא לבקש את תקציבי הענק שהקצתה המדינה ולבחור באופציה הפשוטה יותר: לא לחלק לצרכנים את השקיות.בעשרות סניפי סופר של הרשתות הגדולות שומעים הלקוחות את אותה התשובה מהקופאיות: "אין לנו שקיות רב פעמיות לחלוקה". בחלק מהסניפים נאמר כי אלה מעולם לא הגיעו לסניף ובחלק אחר נטען כי השקיות לחלוקה נגמרו כבר ביום הראשון של החלת החוק.

הרשתות מעדיפות למכור שקיות ללקוחות. חוק השקיות ברמי לוי.
צילום: יאיר קראוס
בקמפיין הפרסומי שיצאו במשרד להגנת הסביבה נאמר כי המשרד מסבסד חלוקת סלי קניות רב-פעמיים ברשתות השיווק במהלך החודש הראשון לכניסת החוק לתוקף. על פי ההודעה, הרשתות המשתתפות במבצע יחלקו לצרכנים סלים רב-פעמיים ללא תשלום, בהתאם להיקף הקנייה, החל מ-1 בינואר 2017 ועד גמר המלאי.
לקונים בסכום של 101 עד 249 שקל יחולק שק אחד, ומספר השקיות לחלוקה בחינם יעלה בהתאם לסכום הקנייה. בפועל, ברשתות השיווק מסתפקים במקרה הטוב בחלוקת ספח קטן של זכאות לשק ואמירה כללית ש"אם יהיה לנו שקיות בעתיד, תבוא לקחת עם הספח הזה".
באתר המשרד להגנת הסביבה נאמר במפורש כי "היה ואין ביכולתה של הרשת לחלק לקונה סל רב פעמי במועדים האמורים, או לפי הכמויות האמורות, חייבת הרשת למסור לידי הקונה שובר המזכה בסל האמור, ובנוסף לו סל נוסף חינם על חשבון רשת השיווק". בפועל, אין כל דרך לאכוף את ההוראה והרשתות מעדיפות למכור שקיות ללקוחות ולגרוף באמצעות המכירה הכנסות נוספות.

''על הרשתות לדאוג למלאי הסלים הרב פעמיים''. בעקבות חוק השקיות.
צילום: יאיר קראוס
מבדיקת אפליקציית החדשות 360 עולה כי למרות תקצוב העתק של המשרד להגנת הסביבה, לאור חוסר היענות הרשתות חילק המשרד סכום בסך 13 מיליוני שקלים לרכישת שקיות. בשלבי החקיקה הראשונים של חוק השקיות, בהובלתו של שר הגנת הסביבה לשעבר ח"כ עמיר פרץ, הוצע כי כל משק בית יקבל ביחד עם חשבון החשמל שלו שתי שקיות רב פעמיות שתחלק המדינה, אך ההצעה הזו לא התקבלה לבסוף. בנוסף, מחיר השקית החד פעמית לצרכן נקבע בתחילה על סך של 30 אגורות אך לבסוף נקבע כי כל שקית תעלה 10 אגורות בלבד.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי המשרד החליט לתמוך בחלוקת סלים רב פעמיים ללקוחות סניפי הרשתות הגדולות החייבות בחוק, על מנת להקל על הצרכנים את כניסת החוק לתוקף. במשרד מדגישים כי הסלים לא נרכשו על ידו אלא על ידי הקמעונאים הגדולים. "המשרד מדגיש כי על הרשתות לדאוג למלאי הסלים הרב פעמיים בסניפים ולעדכן את הצרכנים בדבר השובר והסל הנוסף המגיע להם. נבקש לדעת באילו סניפים ורשתות התעוררו בעיות, כדי שנוכל לבדוק ולטפל בהתאם", נמסר מהמשרד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg