אחרי ההפסדים בעיראק, דאעש מתרכז בסוריה
ארגון הטרור מקדם את לוחמיו לקראת כיבוש דיר א-זור, ומתגבר אף את אזור בירתו, ראקה. גנרלים סורים טוענים: "ארה"ב לא עושה דבר נגד בריחתו למדינה"
ארגון "המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה הגדולה" ("דאעש") נאבק קשות לתגבר את נוכחותו בסוריה, בזמן שהוא מאבד את אחיזתו בקרקע בעיראק. הוא פורס את לוחמיו כדי שיתפסו את השליטה המלאה בעיר שבה שולטת הממשלה הסורית במזרח, ובה בעת לוחם ביריביו בשלוש חזיתות נוספות.
המהלך זה מדגיש את כוחו הנותר של דאעש לאחר שאיבד מקבץ ערים בעיראק ואת מחצית ממוסול, ומצביע על האתגר שעומד בפני הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ לקראת המלחמה שהבטיח לערוך נגד ארגון הטרור.
הג'יהאדיסטים יצאו למתקפה העוצמתית ביותר שלהם עד כה כדי לכבוש את האזור האחרון שבשליטת הממשלה במחוז דיר א-זור המזרחי, כיס התנגדות בעיר דיר א-זור עצמה, המוקף על ידי שטחי דאעש. המתקפה מעלה חששות לגורלם של עשרות אלפי בני אדם המתגוררים בחסות הממשלה בעיר. נתיב האספקה היחיד למקום נחסם מאז שדאעש תפס את השליטה בכביש המוביל לבסיס חיל האוויר הסמוך בתחילת השבוע שעבר.
מפקד צבאי בברית הכוחות הלוחמים למענו של הנשיא בשאר אל-אסד ציין כי דאעש מבקש להפוך את דיר אל-אזור לבסיס של פעילותו. "הם רוצים לכבוש אותו בכוח – ועכשיו", ציין המפקד, אדם שאינו סורי ושסירב לחשוף את זהותו מכיוון שהוא אינו דובר רשמי של הכוח הצבאי, הכולל מיליציות שיעיות, חיילי חיזבאללה ומטוסים רוסיים. "המצב בדיר א-זור קשה מאוד", הוא הוסיף.
נראה שדאעש מתרכז בחיזוק אחיזתו במשולש של שטח סורי המקשר את בסיס הפעילות המרכזי שלו – העיר ראקה – עם תדמור בדרום-מערב ועם דיר א-זור בדרום-מזרח. הארגון כבש את תדמור מידי כוחות הממשלה בפעם השנייה בחודש שעבר, במה שנחשב לנסיגה משמעותית של אסד, שמונה חדשים בלבד לאחר שהשתלט מחדש על העיר ועל אתר המורשת העולמי בסיוע חיל האוויר הרוסי.
לוחמי דאעש גם מתנגדים בעקשנות לניסיונות שונים לגרש אותם בצפון סוריה, האחד בידי מיליציות כורדיות שבהן תומכת ארה"ב, והשני בידי ארגוני מורדים בתמיכת טורקיה.
"הם מצליחים להילחם בארבע חזיתות. אם הם היו במצב של חולשה גדולה, הם לא היו מסוגלים לעשות זאת", אמר ראמי עבד-אלרחמן, מנהל "המצפה הסורי לזכויות האדם", ארגון בריטי המדווח על המלחמה.
מפקד בכיר בקואליציה שמצדדת באסד, אף הוא אינו אזרח סורי, אמר כי "החוזקה של דאעש היא שמדובר בגידול סרטני – וכשאתה מסיר אותו ממקום אחר, הוא תוקף באחר". המפקד דחק בברית האמריקאית וב"כל כוח אווירי אחר" באזור להתקיף את דאעש בשביל למנוע משיירותיו להגיע לאזור דיר א-זור – סימן ברור לחוסר שביעות הרצון מהתמיכה שמספק חיל האוויר הרוסי באזור.

אף שדאעש מתמודד עם לחץ צבאי כבד במחוז דיר א-זור, כולל פשיטות של כוחות מיוחדים מצבא ארה"ב, המתקפות נגדו שם היו חריפות פחות מאשר בחלקים אחרים של הח'ליפות שעליה הכריז לפני שנתיים.
עד כה היה המחוז בעדיפות שנייה מבחינת הצבא הסורי ובעלות בריתו, שמרוכזיפ יותר בקרבות נגד כוחות המורדים במערב סוריה. הקמפיין שמובילים כורדים סורים בתמיכת ארה"ב, מנגד, התמקד בכיתור העיר ראקה ובכיבושה.
דאעש מנסה למתג את עצמו בסוריה באמצעות האכזריות שהפכה לסימן ההיכר שלו, והשבוע דיווח "המצפה הסורי" כי לוחמיו הוציאו להורג בסגנונם המוכר כמה אזרחים בעתיקות הרומיות בתדמור. הארגון גם עלה לכותרות כשפוצץ עוד מהעתיקות של העיר ההיסטורית, וצילומי הלוויין ביום שישי העידו על הרס באחד האתרים המפורסמים ביותר שלה – האמפיתיאטרון הרומי בעיר.
רוסיה נתלתה בכיבוש תדמור מידי דאעש בשנה שעברה כעדות למאמציה נגד הארגון בסוריה, וזאת לאחר שהמבקרים האשימו אותה בעיקר בתקיפות נגד מורדים "מתונים". עם זאת, לא נראה שיש מאמץ מרשים במיוחד לכבוש מחדש את תדמור בפעם השנייה, אף שהצבא הסורי ובעלות בריתו תוקפים כיום את דאעש ממערב לעיר.
אם טראמפ ימלא את הבטחותיו ולפיהן הוא עשוי לשתף פעולה עם רוסיה במלחמה נגד דאעש, מזרח סוריה צפויה להיות מטרה ברורה. עם זאת, מהלך כזה יסמל שינוי משמעותי במדיניות ארה"ב, מכיוון שהיא תסייע לאסד.
מדיניותה של וושינגטון תחת הנהגת הנשיא ברק אובמה נבנתה על העיקרון ולפיו אסד איבד מהלגיטימיות שלו. אובמה דחה כל אפשרות לשתף פעולה עם אסד במאבק נגד דאעש, ותיאר את שלטונו כחלק מהבעיה במדינה.
בכיר סורי ציין כי הקואליציה שמובילה ארה"ב אינה עושה דבר כדי למנוע מדאעש להעתיק את לוחמיו לשטחים בתוך סוריה. "זה מה שמסייע לדאעש", אמר הבכיר. "לאחר שאיבד את מוסול, דאעש יחשוב מחדש על תחזוק יכולותיו בראקה ובדיר א-זור, מכיוון שבסופו של יום אין לו מקום קדוש אחד. הקרב הסופי בוודאי ייערך שם".