ועדת הכספים: יש להקים אולם הנצחה בטרבלינקה
יו"ר הוועדה ח"כ גפני קרא לממשלה ליזום הקמת אולם הנצחה במחנה ההשמדה לשעבר. "הגרמנים השמידו כל ראייה וכיום יש במקום רק קרחת יער", אמרה נציגת ארגוני ניצולי השואה. "אין ולו שלט שיסביר מה אירע במקום", הוסיף ח"כ פורר
ועדת הכספים כינסה היום (ג') דיון מיוחד במסגרת ציון יום השואה הבינלאומי בכנסת, וקראה לממשלה ליזום הקמת אולם התכנסות במחנה ההשמדה לשעבר טרבלינקה, בתיאום עם ממשלת פולין.
את הדיון, שאליו הוזמנו קרובים של ניצולי מחנה ההשמדה לשעבר, נציגים של "יד ושם" ונציגי ארגוני ניצולי השואה, יזמו חברי הכנסת עודד פורר (ישראל ביתנו) ואורן חזן (הליכוד), בסימן פטירתו של אחרון ניצולי מחנה טרבלינקה, שמואל וילנברג, בשנה שעברה. וילנברג הקדיש את חייו לנושא השואה, אמרו הח"כים, ועבד עשרות שנים עם בני נוער כדי להבטיח את שימור זכרם של נספי טרבלינקה.

"כל חברי ועדת הכספים רואים חשיבות עליונה בשימור והנצחת זיכרון השואה והמשך הסיפור של מה שאירע באותן שנות שפל", אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "חשוב במיוחד הדגש על השמדת היהודים על ידי הנאצים ושותפיהם וביתר שאת בטרבלינקה, שם נרצחו רק יהודים. לא רק הקמת אתר ההנצחה במקום חשובה אלא גם הדגשים שיהיו באולם התכנסות". גפני הודיע שהוועדה תעקוב אחר ההתקדמות בנושא ואם הדבר ידרוש זאת - תפעל להקצאת תקציבים.

נציגת ארגוני ניצולי השואה ונכדתו של הניצול האחרון מטרבלינקה, שמואל וילנברג, אורית גלעד-וילנברג הסבירה את חשיבות הקמת אולם ההתכנסות: "כיוון שהגרמנים השמידו כל ראייה, כיום יש במקום קרחת יער בתוך אזור מאוד מיוער. אזור נרחב רוצף בבטון כי החקלאים המקומיים חפרו למצוא זהב שהגרמנים הטמינו ממה שנלקח מהנרצחים. הוריי נסעו 30 פעם לשם עם קבוצות נוער לתת לאנשים תחושות של מה שקרה שם, כי ביום יפה רואים קרחת יער שהכל פורח, ובשלג לא בא לך להיות שם. אני מציעה שלא נשאיר לממשלת פולין לקבוע את האג'נדה של מה שיהיה באתר ההנצחה, כי להם יש אג'נדה ברורה מה קרה שם וללא חלקם של הפולנים. לנו כממשלת ישראל, יש עניין חשוב להגדיר את האג'נדה במקום, כי מיליון יהודים נקברו שם".

ח"כ פורר הוסיף על דבריה ואמר כי לדעתו "הסיפור של טרבלינקה לא סופר מספיק. מדובר במחנה השמדה שנרצחו בו כמעט אך ורק יהודים, 99.9% מהנספים במקום. מפעל מוות גדול שנרצחו בו כמיליון אנשים, נשים וטף. רוב המחנה נשרף, האסירים שנותרו פירקו את המחנה ולאחר סיום העבודה הם נורו למוות. הוקמה שם חווה חקלאית שיושבו בה אוקראינים, הגרמנים טשטשו את הזוועות שעשו.

"הפולנים אמנם הקימו אתר הנצחה שמורכב ממצבות לזכר הנספים, אך עבור האדם הסביר שיגיע, אין ולו שלט שמסביר מה אירע במקום ואין עדות ואין סרט עם עדות מוקלטת, אפילו לא ניתן לעמוד מתחת לסככה שבה ניתן לקבל הסבר או תרגום. יש מחויבות של מדינת ישראל להנצחה והקמת אתר הנצחה והעניין הועבר למזכיר הממשלה". פורר ציין כי "אמנם יש התקדמות ויש גם תקדימים, כיוון שבעבר הממשלה נתנה תקציב להקמת ביתן באושוויץ, אבל הזמן עובר וחשוב שוועדת הכספים תעקוב מעת לעת אחר ההתקדמות".
ח"כ מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה) חלק עם משתתפי הדיון כי רוב משפחתו נספתה בטרבלינקה: "אני זכיתי לייצג את המדינה לפני שלוש שנים בהיותי סגן שר החינוך במיידנק ובמחנות השמדה אחרים. בכולם קיימת הסברה לעומת טרבלינקה, שם אין כלום. יש רק מצבות, אך את האסון שקרה במקום הזה, אפילו לא ניתן לחוש אם לא מקבלים הסבר".
יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה וח"כ לשעבר, קולט אביטל מתחה ביקורת על הממשלה, שלדבריה מערימה קשיים על ארגוני ניצולי השואה: "יש בינינו עדיין אנשים שהיו בטרבלינקה, וכל אותם הארגונים של הניצולים שמנסים להנציח את מה שקרה להם כדי שלקחיי השואה יילמדו - הממשלה מערימה בפניהם קשיים. הארגונים לא מקבלים תמיכות לעצם קיומם ואף לא לסיוע לניצולים. הדרך שהממשלה מתייחסת לארגוני הניצולים מבישה. הסכום שהארגונים מקבלים לצורך הנצחה בשנה עומד על 12 אלף שקל. זה מביש ואני קוראת לוועדת הכספים להתערב בעניין".

יו"ר ועדת הכספים גפני השיב לה: "אנחנו פועלים בנושא ניצולי השואה כל הזמן וכך גם בקדנציה הקודמת שלי בתור יו"ר ועדת הכספים. רק בחוק ההסדרים האחרון הכנסתי את החובה של המדינה להמשיך לשלם את כל מה שקיבלו ניצולי שואה גם לבני או בנות הזוג שלהם".
ח"כ אורן חזן אמר: "אנחנו כחברי ועדת הכספים צריכים לומר לאלו שיושבים על השלטר שידאגו לתקצוב ראוי של הנושא ולסיוע למי שעוד נותרו אחרת נעשה להם צרות ולא נאשר להם דברים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg