ישראל השתפרה במדד השחיתות העולמי במגזר הציבורי
על פי דו"ח השקיפות הבינלאומי, ישראל מדורגת במקום ה-28 במדד השחיתות במגזר הציבורי. בשנה שעברה דורגה ישראל במקום ה-32. ניו זילנד ודנמרק מדורגות במקומות הגבוהים ביותר במדד השקיפות ואילו קוריאה הצפונית וסוריה ממוקמות בתחתית הטבלה
ארגון השקיפות הבינלאומי (transparency international) פרסם הבוקר (ד') את דו"ח השקיפות הבינלאומי. על פיו, ישראל השתפרה במדד השחיתות במגזר הציבורי ונמצאת כיום במקום ה-28 עם ניקוד שקיפות העומד על 64. שנה שעברה, הייתה ישראל ממוקמת במקום ה-32, עם ניקוד שקיפות על סך 61.
יותר מדינות עלו ברמת השחיתות, מאשר כאלו שהשתפרו בתחום. העברת כסף במעטפה.
צילום: SHUTTERSTOCK
הניקוד בסולם השחיתות נע בין אפס, שהוא מאוד מושחת, למאה, המציין מדינה עם שחיתות מועטה במגזר הציבורי. אף מדינה, מבין 176 המדינות והטריטוריות שנבדקו, לא קיבלה את הניקוד הגבוה ביותר. דנמרק וניו זילנד, שמדורגות במקום הראשון במדד השחיתות, מוערכות עם ניקוד 90 בסולם השחיתות. מיד אחריהן - פינלנד מדורגת במקום השלישי, עם ניקוד 89.
בתחתית הסולם נמצאת סומליה עם ניקוד 10 מתוך מאה ברמת השחיתות, לפניה מדורגת דרום סודן עם ניקוד 11. קוריאה הצפונית מדורגת במקום ה-174 עם ניקוד 12 בסולם השחיתות. סוריה מדורגת לפני דרום סודאן, עם ניקוד 13.
על פי הדו"ח, יותר משני שליש מהמדינות, נמצאו מתחת לנקודת האמצע במדד השחיתות, והממוצע העולמי עומד על 43 בסולם השחיתות. בנוסף, השנה יש יותר מדינות שעלו ברמת השחיתות מאשר כאלו שהשתפרו בתחום, ועל פי ארגון השקיפות הבינלאומי, עובדה זו מדגישה את הצורך בפעולה מסכלת.
תפקוד המדינות המדורגות במקומות הנמוכים במוסדות ציבוריים כמו משטרה ובתי המשפט יוצר אי אמון. האזרחים שנאלצים להסתמך על השירותים הללו, מתמודדים על בסיס יום יומי עם מתן שוחד וסחיטה ומפתחים אדישות כלפי הרשויות.
מדינות המדורגות במקם גבוה נוטות לעיתונות חופשית, ולמערכת בתי משפט בלתי תלויה. כמו כן, המדינות עם מדד השחיתות הנמוך ביותר יוצרות מידע נגיש עבור ההוצאות הציבוריות ומחילות סטנדרטים גבוהים יותר באשר לאמינות עובדי ציבור. יחד עם זאת, המדינות המדורגות גבוה בסולם, אינן חסינות מפני סגירת עסקאות בדלתיים סגורות, ניגוד אינטרסים ומתן שוחד.
התוצאות בדו"ח בשנה זו מדגישות את הקשר בין שחיתות וחוסר שוויון, שניזונים אחד מהשני ויוצרים מעגל קסמים של חלוקה בלתי שוויונית בחברה. בנוסף, יחסי הגומלין בין שחיתות לחוסר שוויון מזין את הפופוליזם. כאשר פוליטיקאים נכשלים בהתמודדות עם השחיתות, אנשים הופכים להיות ציניים. על כן, יותר ויותר אנשים פונים למנהיגים פופוליסטים שמבטיחים לשבור את מעגל השחיתות וזכויות היתר, מה שצפוי להחמיר את הבעיה במקום לפתור אותה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg