
28 זוכי פרס נובל חתמו על עצומה נגד הצו של טראמפ
מעל 6,000 אקדמאים חתמו על מכתב חריף נגד האיסור שהטיל נשיא ארה"ב על כניסת אזרחים מ-7 מדינות מוסלמיות. בין החותמים: נעם חומסקי וזוכה מדליית פילדס אילון לינדנשטראוס. "הצו מפלה, פוגע במחקר בארה"ב ומנוגד לעקרונות האמריקאיים הבסיסיים", כתבו
מעל 6,000 אקדמאים בכירים מאוניברסיטאות נחשבות ברחבי ארצות הברית והעולם חתמו מאז יום שישי על עצומה נגד הצו שהוציא הנשיא החדש, דונלד טראמפ, האוסר כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות ל-90 ימים לפחות. לדברי מארגני העצומה, כל העת ממשיכים אקדמאים נוספים לחתום עליה.
חתם על העצומה. הישראלי אילון לינדנשטראוס, זוכה מדליית פילדס
צילום: Oberwolfach Photo Collection
בין החותמים נמצאים 28 זוכי פרס נובל במגוון תחומים. בנוסף חתמו שישה זוכים במדליית פילדס, הפרס המקביל לנובל במתמטיקה – כולל הישראלי פרופ' אילון לינדנשטראוס מהאוניברסיטה העברית, שזכה במדליה בשנת 2010.
הרשימה גם כוללת את הבלשן המפורסם נעם חומסקי, הידוע בעמדותיו האנטי-ישראליות, ומקבלי מדליות ואותות כבוד יוקרתיים נוספים. בין החותמים הישראלים נמצאים גם רז חן-מוריס, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטה העברית, דוד וייס מאוניברסיטת תל אביב, ד"ר שרה כהן שבוט מאוניברסיטת חיפה, ופרופסור אלון קונפינו מאוניברסיטת בן גוריון.

''אפיון אתני ודתי נמצא בסתירה מוחלטת לערכים שלנו''. פרופ' נועם חומסקי
צילום ארכיון: אי-פי-אי
ההוראה של טראמפ מונעת כניסה של אזרחי איראן, עיראק, לוב, סומליה, סודן, סוריה ותימן. נוסעים רבים עוכבו בעקבות כך בשדות התעופה, שם שרר בלבול רב וכאוס כשגם הגורמים הרשמיים לא היו מעודכנים בפרטי הצו.
חותמי העצומה הביעו במכתב פתוח את התנגדותם לצעד של טראמפ, שהם טוענים כי כמעט בטוח שיימשך גם מעבר ל-90 הימים הראשונים. "ברצוננו להשמיע את דאגתנו והתנגדותנו החזקה לצעד, משלוש סיבות", נכתב במכתב.
טראמפ חותם על צו להגבלת כניסת פליטים (רויטרס)
הסיבה הראשונה היא שהצו "מפלה נגד קבוצה גדולה של מהגרים ואזרחי ארה"ב ותיקים, בהתבסס רק על ארצות מוצאם, שכולן בעלות רוב מוסלמי. מדובר בצעד משמעותי בדרך ליישום המדיניות הנוקשה ביותר של אפיון לפי גזע ולפי דת שהובטחה בקמפיין הבחירות. ארה"ב היא אומה דמוקרטית, ואפיון אתני ודתי נמצא בסתירה מוחלטת לערכים ולעקרונות שלנו".
"בנוסף, הצו הנשיאותי מזיק למעמדה כחלוצה ומצטיינת בהשכלה גבוהה ובמחקר. מוסדות המחקר בארה"ב מרוויחים באופן ישיר מעבודתם היצירתית של אלפי חוקרים כישרוניים מהמדינות שהצו משפיע על אזרחיהן", פירטו החותמים את הסיבה השנייה. "מאיראן לבדה קיבלו מעל 3,000 סטודנטים דוקטורט באוניברסיטאות אמריקאיות בשלוש השנים האחרונות".

מפגינים בארה''ב מוחים נגד כוונתו של דונלד טראמפ להקים חומה בגבול מקסיקו
צילום: AFP
לבסוף אמרו האקדמאים כי הצו של טראמפ "מנוגד לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב, ומטיל עול מוגזם על מי שמושפע ממנו. הוא מפריד באכזריות וללא צורך משפחות על ידי הגבלת תנועה ואיסור כניסה. מדובר באנשים שלהם אנחנו גאים לקרוא חברים, קולגות וחברי קהילה. הסבל שיהיה מנת חלקם תחת הצו הוא בלתי אנושי, בלתי אמריקאי ולחלוטין חסר פרופורציה לאיום שעליו הוא כביכול בא לענות".
"לאיסורי הכניסה המוצעים יש השלכות מעבר לביטחון הלאומי", סיכמו החותמים את מכתבם הפתוח. "ההתייחסות המפלה והלא-אתית כלפי מהגרים שומרי חוק שעובדים קשה והשתלבו בהצלחה – נוגדת באופן בסיסי את העקרונות המייסדים של ארצות הברית. אנו מגנים בחריפות את האיסור וקוראים לנשיא לשקול מחדש את המשך יישום הצו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg