"ה-OECD יטיל סנקציות על ישראל בשל הזיהום במפעלים"

לדברי בכירה במשרד להגנת הסביבה, ישראל לא עושה מספיק בנוגע לזיהום ולא עומדת בתקנים הבסיסיים שאליהם התחייבה כשנכנסה לארגון. "בקרוב נקבל סנקציות", אמרה. "אם המשרד להגנת הסביבה לא יצליח להעביר חוק בנושא, זה יהיה הרבה יותר כואב"

יאיר קראוס | 7/2/2017 18:39
תגיות: OECD,זיהום אוויר,זיהום אוויר בחיפה
סמנכ"לית בכירה לענייני מדיניות במשרד להגנת הסביבה, גלית כהן, אמרה היום (ג') כי לצד שיפור בזיהום האוויר מצד מפעלים מזהמים, ישראל עדיין מפגרת מאחור ביחס למדינות ה-OECD, מה שמעמיד אותה בפני סנקציות: "אני נוסעת מכאן לארגון OECD כדי לחטוף על הראש", הסבירה כהן. "התחייבנו עם כניסתנו לארגון המדינות המפותחות לעמוד בתנאי כניסה בהיבטי הסביבה, ואנחנו לא עומדים בהם, ובקרוב נתחיל לקבל סנקציות".
 
צילום: הרצי שפירא
אם המשרד להגנת הסביבה לא יצליח להעביר חוק בנושא, הדרישות מהמפעלים לצמצום הזיהום בקרקע ובאוויר יגדלו. מיכל האמוניה וכימיקלים אחרים מפרץ חיפה צילום: הרצי שפירא

את הדברים אמרה כהן ב"כנס סביבה 2050", שנערך ביוזמת החברה לשירותי איכות הסביבה, משרד עו"ד תדמור יובל לוי, קבוצת תהל וקבוצת ורידיס. במהלך מליאת 'המהפכה התעשייתית' בכנס התייחסה כהן לחוק שיאפשר להגביר את הרגולציה והדרישות הממשלתיות כלפי התעשיות הישראליות, ואמרה כי "נעשתה קפיצת מדרגה בשנים האחרונות, אבל צריך להיות מוכנים לקראת קפיצת מדרגה בנושאים שונים, כמו בשפכים תעשייתיים ועוד".

לדבריה, "אנחנו מחויבים בעמידה בסטנדרטים גבוהים יותר ובהעלאת הרגולציה". כהן הבהירה כי גם אם המשרד להגנת הסביבה לא יצליח להעביר חוק בנושא, הדרישות מהמפעלים לצמצום הזיהום בקרקע ובאוויר יגדלו. "אם זה לא יבוא באמצעות חוק, זה יהיה הרבה יותר כואב, וחבל".

בתוך כך, המועצה הארצית לתכנון ובניה החליטה הבוקר לקיים דיון חוזר בתכניות הרחבת בתי הזיקוק בחיפה. זאת, לאור נסיבות חדשות שעליהן הצביעו ארגוני הסביבה בפניותיהם למועצה וליועץ המשפטי לממשלה, וכן ולאור התנגדותו של ראש עיריית חיפה יונה יהב, שהחליט להיאבק בהחלטה. המועצה קיבלה ראיות חדשות, אשר לטענת פעילי הסביבה, נוגעות באי תקינות ההליך התכנוני – ולפיכך יש לפתוח את התכנית מחדש.

בארגון "מגמה ירוקה" ציינו כי מדובר במהלך תקדימי במדינת ישראל, שבו מתקבלת הסכמה לשוב ולהחזיר לשולחן הדיונים החלטה שכבר עברה ברוב קולות.
 
צילום: מקס ילינסון
מהלך תקדימי במדינת ישראל, שבו מתקבלת הסכמה לדון מחדש בהחלטה שכבר עברה ברוב קולות. בתי זיקוק בחיפה צילום: מקס ילינסון

בחודשים האחרונים הפעילו תושבי חיפה, בהובלת ראש העיר וארגוני הסביבה, לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות נגד הרחבת התעשייה המזהמת של בתי הזיקוק במפרץ חיפה. במסגרת המאבק התקיימו הפגנות המוניות, משמרות מחאה מול ביתו של שר האוצר כחלון, עצומות ועוד.

המשנה למנכ"ל חברת בז"ן (בתי זיקוק לנפט בע"מ), שלומי בסון, אמר כי ההחלטה על החזרת התוכניות לדיון היא פופוליסטית ושגויה, ורק תוביל לפגיעה נוספת בסביבה – זאת אל מול מאמצי בז"ן לצמצם את הזיהום.

לדברי בסון, מכיוון שעד היום אין תב"ע מאושרת ומוסדרת למתחם בתי הזיקוק, הם לא יכולים לבנות מתקנים לשיפור איכות הסביבה והפחתת פליטות. הוא ציין כי "אני חושב שזו תעודת עניות, ואנחנו לא מתכוונים להילחם באף אחד. אני מקווה שהשכל וההיגיון של אישור התב"ע יאפשר להמשיך איתה, ונחכה לראות מה יהיו ההחלטות כעת".
 
צילום: ראובן קסטרו
אין אופטימיות מההחלטה לדון מחדש. ''דברים דומים נאמרו מפי נציגי המדינה גם לגבי התכנית המקורית, ובסוף התברר שהם שיקרו והטעו''. בתי הזיקוק במפרץ חיפה צילום: ראובן קסטרו

מנגד, עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מעמותת "אזרחים למען הסביבה", טוענת כי בבז"ן זורים חול בעיני הציבור וכי יתכן שהחזרת הדיון תביא להלבנת תכניות ולהגדלת הפעילות בהם. "אמנם יו"ר הוועדה הצהיר שבתכנית המתוקנת תבוטל תוספת השטח ולא יגדל היקף הזיקוק או הפליטות, אבל מי שהכיר את ההתנהלות לגבי התכנית המקורית, לא מאמין לכך.

"דברים דומים נאמרו על ידי נציגי המדינה גם לגבי התכנית המקורית, ובסוף התברר שהם שיקרו והטעו. העובדה שהמגעים האלה התנהלו במחשכים ללא פרסום פרטי התכנית המתוקנת עד היום, העובדה שאין מי שיבטיח לציבור שהדרישות יקוימו, העובדה שהמועצה ניתקה בין התכנית של בתי הזיקוק ובין שאר התכניות באזור, כל אלה רק מגבירים את אי האמון ולא נותנים לנו מקום לאופטימיות מההחלטה".
אלקין ובז"ן מסכימים; גורם במשרדו של אלקין מתנגד

הסכמה בין השר להגנת הסביבה זאב אלקין להנהלת בז"ן: יש להקים מועצה תעשייתית במפרץ חיפה שתנהל את מתחם המפעלים ובהם מפעלי בז"ן, כי"ל, חיפה כימיקלים ועוד.

המשנה למנכ"ל חברת בז"ן שלומי בסון אמר היום כי הוא מצטרף להצעת השר להגנת הסביבה זאב אלקין, להקים מועצה תעשייתית שתהיה אמונה על כלל מפעלי מפרץ חיפה, ואליה יעבירו המפעלים את תקציבי הארנונה - בסך של עשרות מיליוני שקלים. אלה יושקעו בשיפור התשתיות במתחם המפעלים, הגברת הניטור והפעלת אמצעים מתקדמים יותר למניעת זיהום האוויר.
 

צילום: מישל דוט קום
עיריית חיפה: ''מר בסון מוזמן לקחת את כספי הארנונה ואת המפעל שבו הוא עובד, ולהעתיקו לכל מקום שיבחר כמה שיותר רחוק''. ראש העיר יונה יהב צילום: מישל דוט קום

בסון תיאר כי המודל שצריך להיות בחיפה הוא העתק של המודל למפעלי התעשייה בנגב, שם הוקמה מועצה אזורית תעשייתית 'רמת חובב', והיא האחראית על הפיקוח ועל השירות למפעלים, ולה משלמים את הארנונה.

לדבריו, אבסורד הוא שעיריית חיפה גורפת את כספי הארנונה מהמפעלים - קרוב ל-90 מיליון שקלים מדי שנה בשנה - בעוד ערים אחרות באזור לא נהנות מסכומי העתק הללו. "יונה יהב רק נהנה מהכסף ולא משקיע שקל. הוא הצהיר לאחרונה כי אם ייקחו לו שקל מהארנונה הוא יקרוס, אבל אנחנו חושבים שהכסף צריך ללכת לדברים נכונים יותר".

בעיריית חיפה הגיבו לדברים ומסרו ל-nrg ו-360 כי "שלומי בסן, שנמצא בהנהלת מפעל מזהם, מסכן ומתעלל בתושבי המטרופולין ומבקש עצמאות חסרת מגבלות להמשיך את התנהלותם השערורייתית. מר בסון מוזמן לקחת את כספי הארנונה ואת המפעל שבו הוא עובד, ולהעתיקו לכל מקום שיבחר כמה שיותר רחוק, ובלבד שלא יהיה במפרץ חיפה".
 
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
בעוד אלקין תומך בהקמת המועצה, גורם במשרדו: ''זה פתרון גרוע''. השר להגנת הסביבה אלקין צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90

כמו כן, בעוד השר אלקין תומך בהקמת המועצה התעשייתית, גורם במשרדו של אלקין ציין בשיחה עם nrg ו-360 כי מדובר בפתרון גרוע, שיביא לפגיעה בהיבטי הסביבה, אשר לשמם לכאורה המועצה תוקם. "מועצה ללא תושבים זו מועצה שלא תדאג לדברים החשובים לאזרחים, ולא יהיה לה למי לתת דין וחשבון. המועצה התעשייתית ברמת חובב נחשבת להצלחה רק משום ש'אף אחד לא סופר את הבדואים', ולכן ניתן לזהם ולפגוע בסביבה בלי שיהיה מי שיילחם למען התושבים בדרום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך