
חשש בימין: נתניהו יחמיץ הזדמנות היסטורית במפגש עם טראמפ
שרי הבית היהודי ורוב שרי הליכוד מקווים שנתניהו ישבור ימינה בפגישה עם הנשיא החדש. מנגד, ראש 'ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים' ממליץ: "חכו בסבלנות עד שהממשל החדש יבנה את עצמו"
ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא בשבוע הבא לארה"ב לפגישה עם הנשיא דונלד טראמפ בבית הלבן - פגישה חשובה במיוחד לכל הדעות.טראמפ ונתניהו מכירים זה את זה שנים רבות, אך תהיה זו הפעם הראשונה שהם ייוועדו כמנהיגי מדינות. ראש הממשלה יעמיד את סוגיית איראן בראש רשימת הנושאים לשיחה עם המנהיג האמריקני. הוא צפוי לבקש מהנשיא לפתוח את הסכם שש המעצמות עם איראן ולהכניס בו עדכונים.

פגישה חשובה במיוחד לכל הדעות. נתניהו וטראמפ
צילום: קובי גדעון/ לע''מ
בין השאר יבקש נתניהו את שינוי מסלול היציאה מההסכם כך שגם בעוד עשר שנים, כשיפוג תוקף ההסכם, איראן לא תהיה רשאית לפתח יכולות גרעין צבאיות. עדכון שני נוגע לתוכנית הטילים של איראן, שאינה כלולה בהסכם הנוכחי. ראש הממשלה רוצה להביא לכך שהקהילה הבינלאומית תטיל מגבלות על פיתוח הטילים.
בישראל מודאגים מאוד גם מהתוקפנות האזורית והפצת הטרור מצד איראן, ואחת המטרות העיקריות של נתניהו היא למנוע מצב שבו איראן תקבל דריסת רגל בסוריה בהסכם בינלאומי שיכריע את עתיד המדינה השסועה.
בכל הנוגע לסוגיה הערבית-פלסטינית, ראש הממשלה ממדר את שרי הממשלה והקבינט, כך שמלבד המעגל המצומצם סביבו איש אינו יודע מה תוכניותיו. עם זאת, נתניהו התחייב להקדיש את הישיבה הקבועה של הקבינט המדיני-ביטחוני ביום ראשון לשמיעת עמדות השרים בנוגע למפגש עם הנשיא האמריקאי.

בין השאר יבקש נתניהו את שינוי מסלול היציאה מההסכם עם איראן. בניין הכור הגרעיני בבושהר
צילום: Getty Images
מי שדרש מנתניהו לקיים את הדיון הוא יושב ראש הבית היהודי, נפתלי בנט. בשיחות סגורות הביע בנט חשש כבד מהחמצת ההזדמנות ההיסטורית שמאפשר ממשל טראמפ. לדעת יושב ראש הבית היהודי, כניסת טראמפ לתפקידו, היחלשות אירופה והתפרקות העולם הערבי פותחות חלון הזדמנות היסטורי לראש הממשלה, שחובתו העליונה היא לנצל אותו. ״אסור שנהיה כחגבים בעינינו״, ציין בנט.
במישור המעשי מצפה יושב ראש הבית היהודי שנתניהו יבהיר לטראמפ כי בנסיבות הבינלאומיות שנוצרו הוא מאפסן בשלב זה את נאום בר-אילן. בנוסף דרש בנט לסכם עם הממשל החדש על בנייה נרחבת בכל אזורי יהודה ושומרון בלי בידול בין מה שקרוי ״הגושים״ לבין שאר השטח.
גם רבים משרי הליכוד, ובראשם זאב אלקין ויריב לוין, מתנגדים לבידול כזה. בסביבת בנט הוסיפו כי לרשות המפלגה עומד בכל מקרה חוק מעלה-אדומים, כך שביכולתה לפעול באופן חד-צדדי למימוש השקפת עולמה.

הביע חשש כבד מהחמצת ההזדמנות ההיסטורית שמאפשר ממשל טראמפ. שר החינוך נפתלי בנט
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
רבים מחברי הממשלה והקבינט האחרים מתנגדים גם הם לנאום בר-אילן, אך חוששים לקרוא לנתניהו בפומבי לסגת מנוסחת שתי המדינות. מלבד בנט, לפחות ארבעה חברים נוספים בקבינט – ישראל כץ, גלעד ארדן, איילת שקד ואלקין - מתנגדים בפומבי לרעיון המדינה הפלסטינית. אלקין הביע באחרונה חשש ש"דווקא בעידן טראמפ יהיה ניסיון לשרטט גבולות בניגוד לעמדת הימין".
שרים נוספים המתנגדים לרעיון שתי המדינות הם אופיר אקוניס, גילה גמליאל, לוין ומירי רגב. גם סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי מקווה ואף פועלת לכך שנתניהו ינצל את ביקורו הקרוב בוושינגטון כדי לקבור את פתרון שתי המדינות.
כפי שפורסם לפני כחודש ב'מקור ראשון', החזון המעודכן של נתניהו עצמו הוא פריצת דרך מול העולם הערבי, תוך גיבוש המדינות הסוניות כגוש אזורי נגד איראן ודעאש שלישראל יש משקל מרכזי בו.

רבים משרי הממשלה מתנגדים לרעיון שתי המדינות. נתניהו בישיבת ההמשלה
צילום: AFP
מאז שטראמפ נכנס לתפקידו נתניהו חדל לדבר על מתווה שתי המדינות והחל לומר כי הישות הפלסטינית ״תהיה מדינה מינוס, או תקרא לזה בכל שם שתרצה״. מכיוון שההנחה הרווחת היא שאין אפשרות להגיע להסכם עם הפלסטינים, נתניהו מעוניין לקבל הסכמה אמריקאית ל'נאום רבין האחרון'.
בנאום שנשא בכנסת חודש לפני שנרצח הציג רבין את התנאים שלו להסכם הקבע: ירושלים מאוחדת ומורחבת הכוללת את מעלה-אדומים וגבעת-זאב; גוש עציון וגושי התיישבות נוספים בריבונות ישראלית; שליטה ביטחונית של ישראל בבקעת הירדן הרחבה; היעדר צבא זר ממערב לירדן; וכינון ישות שהיא פחות ממדינה.
ובתוך כך, ממליץ מלקולם הונליין, מבכירי המנהיגים היהודים בארה"ב: "צריך להיות סבלנים ולתת לממשל החדש זמן להתארגן". הוא אמר את הדברים ערב הכינוס השנתי של 'ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים', שהוא עומד בפועל בראשה.
הונליין הדגיש שתהליכי כניסה של ממשלים חדשים תמיד אורכים זמן, וכך גם בנוגע לממשל טראמפ. "הם עדיין לא סיימו את תהליך המינויים ובניית מוקדי הכוח. תהליכי העבודה בממשל החדש עדיין לא נבנו ולא הוסדרו", אמר הונליין, "כל ממשל מתארגן בצורה אחרת ופועל בסגנון משלו. הדברים הללו לוקחים לפחות כמה שבועות. צריך להמתין בסבלנות בשבועות האלה עד שהדברים יתבררו".

מבכירי המנהיגים היהודים בארה''ב. מלקולם הונליין
צילום: מירי צחי
בנוגע לפגישה עצמה בין נתניהו לטראמפ חיווה הונליין את דעתו שאין להגזים בציפיות. "בשלב הזה מייסדים את היחסים, קובעים את דרכי העבודה ובונים את הקשרים האישיים. המנהיגים צריכים לקבוע כיצד יתקשרו זה עם זה, ולגבש דרכים שיאפשרו לעבוד על חילוקי הדעות, במקרה שיתגלו כאלה. צריך להבין שכל המדדים האלה משתנים מממשל לממשל ומממשלה לממשלה, והם נצרכים גם כשמדובר בנשיא שהוא אוהד ישראל מושבע".
אגב, לפי דיווחי ה'וושינגטון פוסט', נועדה להתקיים בבית הלבן פגישה בין הנשיא החדש לאיל ההון שלדון אדלסון, שתרם כספים רבים למסע הבחירות של טראמפ, וככל הידוע מחזיק בעמדות ניציות בסוגיית יהודה ושומרון ומתנגד להקמת מדינה פלסטינית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg