מנכ"לית ערביה: ארגון שמאל פיטר אותי מסיבות גזעניות

המנכ"לית של העמותה המוציאה לאור את אתר השמאל "שיחה מקומית", פוטרה מתפקידה וטוענת: "סבלתי מגזענות ואפליה, לא אספוג דיכוי". העמותה משיבה: היא התקבלה לעבודה כחלק מהעדפה מתקנת, למרות חסרונותיה

nrg חדשות | 12/2/2017 18:42
תגיות: שיחה מקומית,אפליה מתקנת,העין השביעית
סאוסן ח'ליפה, פלסטינית שכיהנה כמנכ"לית עמותת "תשע שבע שתיים", המוציאה לאור של אתרי השמאל "שיחה מקומית" ו"972+", פוטרה לאחרונה מתפקידה, כך פורסם באתר "העין השביעית". ח'ליפה הגישה תביעה לבית הדין האזורי בתל-אביב יפו, בה היא טוענת כי הפיטורים נעשו ממניעים גזעניים. העמותה לעומתה מדגישה: אחד השיקולים לקבלתה של ח'ליפה לתפקיד היה אפליה מתקנת.

לטענת ח'ליפה, הפיטורים נעשו לאחר שהתלוננה על "יחס משפיל, מעליב, מפלה ואף גזעני" שסבלה במסגרת עבודתה. ח'ליפה אמרה כי ההנהלה לא התייחסה לתלונותיה, ובמקום זאת היא פוטרה בהליך מזורז, בין היתר בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. במסגרת התביעה דורשת ח'ליפה לשוב לתפקידה, או לקבל 300 אלף ש"ח כפיצוי מהעמותה.
 
צילום: SHUTTERSTOCK
פיטורים צילום: SHUTTERSTOCK

הטריגר המרכזי שסביבו סובבת התביעה, היא מייל שהועבר בין עובדי העמותה, בעקבות דיון שבו נדון עיסוקם של פלסטינים בעמותה. אחת הכותבות באתר "שיחה מקומית", סמאח סלאימה, העלתה את הצורך לצרף עורכת פלסטינית, ובתגובה כתבה במייל המדובר יעל מרום, כותבת ועורכת ב"שיחה מקומית": "אני חייבת להגיד שאני לא אוהבת את כל השיח סביב מה שסמאח העלתה, ואני לא מבינה איך בסדר העדיפויות שלנו נהיה פתאום 'עורך פלסטיני' בתור ה-דבר שצריך לדבר עליו".

עוד כתבה מרום במייל: "אני תוהה אם אף אחד לא חשב להזכיר לסמאח ולכולם, שהשכירה האחרונה בעמותה היא המנכ"לית שלה - והיא פלסטינית".

לטענת ח'ליפה, כפי שצוטטו ב"העין השביעית", "המדובר היה במייל פוגעני כלפי התובעת שריח של אפליה וגזענות נדף ממנו. המשמעות של הדברים במייל היתה במלים יותר פשוטות: 'מה אנחנו צריכים עוד עובדת פלסטינית, די לנו שכבר העובדת האחרונה הינה פלסטינית'. עצם ההתייחסות להשתייכות האתנית או הלאומית של התובעת כתכונה להתייחסות הינה הערה פוגענית ונובעת מגזענות ואפליה".
 
צילום מסך
אתר +972 צילום מסך
 
היחסים בין ח'ליפה לחברי העמותה המשיכו להחריף, ובאחד הוויכוחים פלטה מרום את הקללה "כוס אמק". לדברי ח'ליפה, "כאשר חברה בצוות תוקפת את הזהות שלי, מקללת את האיברים האינטימיים של אמא שלי, ואז ראשת הוועד מבקשת ממני 'להיות נחמדה' – אז יש לנו בעיה... לא אספוג דיכוי בצניעות".

לדברי ח'ליפה, בעקבות הדברים הבהיר המנכ"ל הקודם של העמותה שהיא לא תוכל עוד להמשיך בעבודתה, ולאחר מכן היא זומנה לשימוע ופוטרה. בהזמנה לשימוע נטען כי התנהלותה של ח'ליפה  הובילה בין היתר "להידרדרות קשה ביחסים בתוך הארגון, לחוסר ודאות פיננסי, ולדה-מורליזציה בצוות העובדים ובקרב הכותבים המתנדבים".

בנוסף נכתב ב"העין השביעית" כי הוועד טען שהמנכ"לית לא תפקדה כראוי, כשלה בגיוס כספים, התקשתה לנהל מערכות יחסים תקינות עם העובדים, איחרה באופן קבוע לישיבות, ביצעה טעויות אדמיניסטרטיביות משמעותיות, פספסה הזדמנויות להתרחבות וצמיחה, ופגעה בקשר עם השותפים והתומכים באתרים.
העמותה: הטענה של ח'ליפה מניפולטיבית וצינית

במענה לכתב התביעה טענה העמותה כי ח'ליפה פוטרה אך ורק בגלל תפקודה הכושל. בנוסף, נטען, הפיטורים נעשו אחרי "עשרות שיחות שבוצעו עמה על איכות תפקודה הלקוי, הירוד והבעייתי, שהלך והחמיר עם חלוף החודשים והגיע עד כדי רשלנות והפרות אמון".

עוד טענה העמותה: "די בציון העובדה כי כל חברי הוועד המנהל, פה אחד – העובדים, המתנדבים והתורמים, בהם גם פלשתינים – כולם מאוחדים בדעתם באשר לתפקודה הירוד של התובעת כסיבה הבלעדית לפיטוריה". לדברי העמותה, ח'ליפה לא מצאה אפילו עובד או חבר אחד שיצהיר למענה ויאשש את טענותיה וגרסתה לאירועים.

עוד נכתב בכתב ההגנה כי הקללה "כוס אמק", שנאמרה מפי מרום, אינה גזענית, ונאמרה כהבעת תסכול כללית ולא כלפי ח'ליפה אישית. כמו כן נאמר כי מרום התנצלה על הקללה בכתב ובעל-פה, וכי ח'ליפה יכלה לפטר את מרום אך לא עשתה זאת, ואף לא התלוננה עליה עד שיצאה נגדה "בעת שיאו של משבר כללי בארגון בשל תפקודה הלקוי, ומשהבינה ששוקלים לפטרה".

העמותה הוסיפה והשיבה כי טענתה של ח'ליפה, לפיה הפיטורים נעשו על רקע גזעני, הינה "עצובה ומצערת, מניפולטיבית, צינית ומלאכותית, אשר נושאת את שם עוולת הגזענות לשווא". נוספת לכך גרסתה של העמותה ולפיה ח'ליפה מונתה כחלק מהעדפה מתקנת בשל היותה פלסטינית, וזאת למרות העובדה שלא ניחנה בכל הכישורים הנדרשים.

כדי לפצות על חסרונותיה, נאמר, המערכת התגייסה לסייע לה, אולם ח'ליפה נכשלה שוב ושוב. החברים ידעו שהיא זקוקה לעזרה, נאמר, והתנדבו לסייע בעצות, בהדרכות ובליווי צמוד, ואף הציעו לשכור עבורה מאמן אישי שיעזור לה.

לדברי המנכ"ל הקודם נועם שיזף, "המחויבות של הוועד ושלי להצלחת סאוסן היתה טוטאלית. במידה רבה, המחויבות הזו גרמה לנו לדבר עם סאוסן במתינות, בחברות, ולהמעיט מולה בחומרתן של הבעיות שהתגלו כבר בשלב מוקדם מאוד, מתוך רצון ואמונה כי הדברים ישתפרו וכי שיח חברי בנושא עדיף על מיילים נוזפים".

מחר (ב') אמור להתקיים דיון בתביעה, בבית הדין-האזורי לעבודה בתל-אביב יפו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך