בית נאמן: הכירו את ראש מועצת גוש עציון החדש
עד לפני חודשיים הוא היה אנונימי לחלוטין. השבוע, נגד כל הסיכויים, הוא ניצח את ממלא מקומו של דוידי פרל, וכבר יש לו רשימה של נושאים דחופים לטיפול. שלמה נאמן בריאיון ראשון עם כניסתו לתפקיד
כמעט משום מקום וכמעט נגד כל הסיכויים כבש השבוע שלמה נאמן את תפקיד ראש המועצה האזורית גוש עציון. מי שעד לפני חודשיים נחשב אנונימי לחלוטין עבור רוב תושבי הגוש, גרף 46 אחוזים מהקולות וניצח בסיבוב הראשון מול שלושה מתמודדים, שאחד מהם כיהן במשך חמש שנים כסגן ראש המועצה ובחודשיים האחרונים אף היה ממלא מקום בפועל של ראש המועצה הפורש.
"זה לא עניין של סיכויים. לא הסתכלתי על הסיכויים", אמר נאמן ביום רביעי למחרת הבחירות, בעת שעשה את דרכו למועצה בפעם הראשונה. "אני מסתכל מה צריך לעשות, והולך לעשות את זה. כך עשיתי בכל הדברים שעשיתי בחיים. אני אחראי לחתור למטרה. זה היה היעד, והיה ברור שצריך להגיע אליו".
שלמה נאמן נולד וגדל בברית המועצות, שם הרבה לעסוק בפעילות ציונית. בגיל 17 עלה ארצה והתגורר בירושלים, אך כעבור זמן קצר עבר ללמוד בישיבת הר עציון ומאז לא עזב את גוש עציון. הוא בן 43, נשוי לשלומית, אב לחמישה וסב לשניים, ומתגורר בכרמי צור מעל 25 שנה.
עד השבוע שימש נאמן יועץ בכיר לשר זאב אלקין בשני המשרדים שבהם הוא מחזיק, הגנת הסביבה והמשרד לענייני ירושלים ומורשת. לפני כן יצא עם משפחתו לשליחות מטעם הסוכנות היהודית לאוקראינה כאחראי לנושא 'זהות יהודית', ובהמשך ניהל את מערכת החינוך היהודי הפורמלי בסוכנות. יו"ר הסוכנות הנוכחי, נתן שרנסקי, מינה אותו לתפקיד מנהל החטיבה לחינוך יהודי במדינות בריה"מ לשעבר.

בתפקידו האחרון בסוכנות ניהל נאמן תקציב של 200 מיליון שקלים וכ-1,500 עובדים. בתקופות שהיה מחוץ לסוכנות הספיק לעבוד על מספר מיזמים עסקיים, בין היתר עם איש העסקים לב לבייב, ניהל קרן פילנתרופית והיה חבר דירקטוריון בשלוש חברות ציבוריות. את שירותו הצבאי עשה כטנקיסט בחיל השריון, ולאחר השחרור עבר קורס רבנים צבאיים והגיע לדרגת סרן כרב חטיבה בפיקוד העורף. בין לבין הוא מרבה לפקוד את הר הבית.
הבחירות בגוש עציון נקבעו לאחר שראש המועצה הקודם דוידי פרל הודיע על התפטרותו. כזכור, לפני חמישה חודשים חשף כתב ערוץ 10 רועי שרון כי ל'פורום תקנה' הגיעה תלונה נגד פרל בחשד להטרדה מינית. פרל סירב לשתף פעולה עם הפורום, ובעזרת עורך דינו הגיע להסכם פיצויים עם המוטרדת לכאורה. עם התגברות הלחץ הציבורי הודיע פרל כי מיד לאחר שיעביר את תקציב המועצה לשנת 2017 יפרוש מתפקידו. ב-19 בדצמבר הגיש פרל את מכתב ההתפטרות שלו לשר הפנים, והבחירות במועצה נקבעו ל-14 בפברואר.

חמישה מתושבי הגוש נרשמו במשרד הפנים כמועמדים בבחירות לתפקיד ראש המועצה. משה ברניקר, תושב תקוע; יצחק גרינוולד ודוד סיקוראל, שניהם מאלעזר; משה סוויל, שכאמור היה סגנו של פרל בחמש השנים האחרונות; ושלמה נאמן.
במהלך הקמפיין הודיע גרינוולד כי הוא מסיר את מועמדותו ומעניק את תמיכתו לנאמן. "אני מאמין ששלמה נאמן הוא האדם הראוי להנהיג את המועצה, ויחד איתי נוכל להוביל את השינוי הנדרש על מנת לקדם את גוש עציון בשנים הבאות להגשמת היעדים והחזון שנבנה לאחר ששלמה ייבחר בעזרת השם לראשות המועצה", כתב גרינוולד בפוסט שפרסם בפייסבוק.
בתחילת הקמפיין נהנה סוויל מיתרון בולט ומשמעותי לעומת האחרים. אך נאמן והצוות האסטרטגי שהקיף אותו - מנהל הקמפיין יהושע מור-יוסף, ואחראי הדיגיטל רוני ארזי - בחרו ללכת על מסע הסברה חיובי מבלי ללכת 'על הראש' של המתמודדים האחרים.
"מבחינתי לא הייתה אופציה אחרת", אומר על כך נאמן. "לא הייתה לי שום התלבטות. הייתי במגעים עם כמה משרדי יחסי ציבור, רובם לא רצו לעבוד איתי ואחרים רצו להתמקד בקמפיין נגטיבי והסבירו לי שבעולם הזה של יחסי ציבור, למועמד אלמוני כמוני אין סיכוי לנצח קמפיין של שישים יום אם אתה לא הולך על הראש של המתחרים. 'בנסיבות האלה, אם אתה לא מחסל אותם אתה לא תהיה ראש מועצה'. כך אמרו לי, במילים האלה.
"לא קיבלתי את זה כי אני לא עובד ככה. מקסימום לא אנצח ולא אהיה ראש מועצה, מה יכול להיות. אני מביא את עצמי לבחירה, ואין לי כוונה להיבנות מיצירת דימוי שלילי למתמודדים האחרים. אני רוצה שהציבור יכיר אותי, שהציבור ידע מה הוא בוחר".

בבחירות לראשות מועצת גוש עציון השתתפו 6,607 מצביעים, שהם כמחצית מבעלי זכות הבחירה בגוש. נאמן זכה בקולותיהם של 3,067 מצביעים, המהווים כאמור 46 אחוזים מהקולות. במשה סוויל תמכו 2,422 מצביעים שהם 36 אחוזים. ברניקר זכה ב-1,090 קולות (16 אחוזים), ובדוד סיקוראל תמכו 28 מצביעים בלבד.
העובדה שגרף למעלה מ-40 אחוזי תמיכה הכריעה את הבחירות לטובת נאמן כבר בסיבוב אחד. מעט אחרי השעה עשר בערב, עוד בטרם הגיעו התוצאות הסופיות, התקשר סוויל לנאמן ובירך אותו על נצחונו. "משה התקשר אליי כדי לברך אותי עוד לפני שאני הייתי בטוח שניצחתי. אמרתי לו 'אבל זה עדיין לא סופי', אז הוא ענה לי 'תאמין לי שאם אני מתקשר אליך זה סופי'. הוא בירך אותי, ואני בירכתי אותו חזרה.
בערך בשעה אחת-עשרה, אחרי שהגיעו התוצאות הסופיות, התקשרתי אליו כדי להזמין אותו לכינוס שקבענו לאותו לילה יחד עם הפעילים בישיבת 'הר עציון', אבל הוא ענה שהוא מעדיף להיות עם המשפחה. כיבדתי אותו ואמרתי לו 'אתה חייב להיות עם המשפחה, ואני חייב להזמין אותך. אלה שתי חובות שלא מתנגשות".
"מבחינתי זו סגירת מעגל", אומר נאמן. "אני רוצה להחזיר לגוש על כל מה שקיבלתי ממנו. גוש עציון קיבל אותי, גידל אותי, חינך אותי והפך אותי למי שאני, והתחושה היא שאני צריך להחזיר. לפני שיצאנו בפעם הראשונה לשליחות בחו"ל, החברים ביישוב שאלו אותי מה אני מרגיש. אז עניתי להם שאני מרגיש מחוייבות ליהדות שלי, ואני יוצא לשליחות כדי להחזיר לה. לא להיות כפוי טובה".
ראש המועצה הנבחר מספר כי אין שום סיכום על 'דיל' או תפקיד שהובטח לגרינוולד שהסיר את מועמדותו ותמך בו: "הוא קיבל החלטה לצאת מהמרוץ, ואז נפגש גם איתי וגם עם ברניקר. הוא בחר לא להיפגש עם סוויל, כי הוא בחר בקו של שינוי. אחרי הפגישות הוא הודיע לי שהוא תומך בי, ומאז הוא באמת התגייס בצורה מוחלטת ודחף בכל הכוח. הוא עבד כמו אריה בשביל עצמו, ומרגע שהוא הסיר מועמדות הוא השקיע את כל זה כדי שאני אנצח. בכל מקרה, כרגע אין לי תפקידים פנויים שאני צריך לאייש, אבל אני מרגיש מחויב לגמרי ברמה הערכית לאדם הזה".

למרות התמיכה וההתגייסות של גרינוולד עבור נאמן, נראה שמינויו לתפקיד הסגן חסום משום שעל פי החוק סגן ראש המועצה חייב להיות חבר מליאת המועצה (נציג אחד היישובים בגוף המליאה המנהל את המועצה). לאפשרות שישאיר את משה סוויל בתפקיד סגן ראש המועצה הוא בוחר שלא להתייחס.
ביום רביעי בבוקר פירסם משה סוויל בעמוד הפייסבוק שלו פוסט קצר לסיכום מערכת הבחירות: "לקום היום בבוקר עם שיר חדש בלב", כתב. "צריך לדעת גם להפסיד בכבוד. בהצלחה רבה לשלמה נאמן, ראש מועצת גוש עציון. אין כמו קהילת גוש עציון".
בשיחה עמנו חזר סוויל על האיחולים לנאמן, והוסיף: "אני שמח וגאה על כך שהבחירות ביני ובין שלמה התנהלו בצורה נקייה, ללא הכפשות והשמצות הנלוות בדרך כלל בהתמודדויות פוליטיות במקומות אחרים. אשאר שליח לגוש עציון בכל תפקיד ומקום אשר אהיה".
מי שתמך בהחלטה של נאמן להתמודד היה הבוס הנוכחי וחברו הקרוב השר זאב אלקין, גם הוא תושב גוש עציון. "זה היה פרויקט שאף אחד לא האמין שהוא אפשרי", אומר אלקין. "זו הייתה נטו החלטה שלו, ואני אמרתי לו שאם הוא הולך על זה אני אתייצב לימינו כי אני מאוד מאמין בו וביכולת הניהולית שלו. ראיתי אותו בהרבה מאוד צמתים, וראיתי איך הוא מנהל גופים וארגונים גדולים, ואת יכולת ההובלה והמנהיגות שלו".
ההיכרות בין השניים הולכת אחורה אל ברית המועצות. בהיותו בן 17, לפני העלייה לארץ, ייסד נאמן את סניף תנועת בית"ר באזרבייג'ן, ואלקין היה למזכ"ל בני עקיבא בבריה"מ. השניים נפגשו בכנס 'מנהיגים ציונים צעירים' שנערך בעיר טביליסי שבגאורגיה בשנת 1990, ומאז הם שומרים על קשר קרוב. אלקין כבר היה אז בהליכי חזרה בתשובה והתקרבות לדת, ואילו שלמה נאמן היה אז רחוק מחיים על פי ההלכה. מאז הם הספיקו להתחלף בשיוך האידיאולוגי. אלקין, מתוקף היותו ח"כ ושר מטעם הליכוד, הפך לבית"רי, ואילו שלמה נאמן היה לאיש הציונות הדתית.

"ניתחנו יחד את הסיכויים, והוא ידע שזה לא פשוט", אומר אלקין. "מולנו היה פייבוריט ברור (סוויל, ח"ע), שאני אגב מאוד מעריך. יש לי יחסים טובים מאוד עם משה. עזרתי לו הרבה בשנים שבהן הוא היה סגן ראש מועצה, ושיתפנו פעולה בהרבה מאוד דברים. הוא איש טוב שעשה הרבה דברים טובים, וזה בוודאי לא היה מרוץ מולו. גם שלמה מאוד הקפיד לאורך הדרך לא להיגרר לקמפיין שלילי".
נאמן מדגיש נקודה נוספת ומהותית עבורו בעניין הבחירות וההחלטה להתמודד על התפקיד. מבחינתו, הוא מסביר, הבמה הייתה פנויה. "לא הייתי מתמודד אם אלו היו בחירות מול ראש מועצה מכהן שנבחר. אני מרגיש שלא היו לי תעצומות הנפש להתמודד מול נבחר ציבור שקיבל מנדט, ועכשיו ניגש חזרה אל הציבור ומבקש מנדט מחודש להמשיך בעשייה. זה משהו שתופס אצלי. לבחירה של הציבור יש משקל, וזו בעיניי ממלכתיות.
אבל במקרה הזה לא היה ראש. אף אחד מהמתמודדים שעמדו מולי לא נבחר על ידי תושבי גוש עציון. כל אחד מנסה לשווק ולמכור את עצמו, אבל אף אחד מהם לא נבחר על ידי הציבור. להתמודד מול ראש מועצה נבחר זה עניין מורכב מבחינתי, זה כמו שאני אבוא לציבור ואומר להם 'טעיתם בבחירה שעשיתם'. הציבור לא טועה. הוא לא טעה כשהוא בחר בראש המועצה הקודם, וגם השבוע הוא לא טעה. הציבור יודע מה הוא רוצה.
"חיברתי את כל הנקודות. האחת, צריך כאן מנהיגות שתזיז את האזור קדימה. השנייה, אין מולי נבחר ציבור, ונקודה שלישית היא התחושה האישית והצו המצפוני שאני חייב להחזיר לגוש. שלושת הדברים אלה הביאו אותי להירשם במשרד הפנים ולהתמודד על התפקיד".
את התקופה הקרובה הוא מתכוון להקדיש ללמידה, אך הוא אומר כי בינו לבין עצמו הספיק לגבש מספר תחומים שהוא רוצה לדחוף בכל הכוח. "יש עניינים שיכולים לחכות, ויש עניינים שאם לא נטפל בהם הם לא יוכלו לחכות, כמו למשל נושא הקרקעות. בגוש עציון יש כמות מסוימת של קרקעות, וקרקע שלא נבנה עליה ולא נתפוס אותה - נאבד אותה. כל שנה נאבד אחוז מסוים מהקרקעות כי הערבים ישתלטו עליהן. יש את כל נושא החינוך, יש את נושא התחבורה והנגישות בגוש עציון. יש הרבה עבודה.

"אני גר בגוש מעל 25 שנה ואני רואה שהגוש תקוע. אנחנו מאבדים את הקרקע כי הפלסטינים עושים הכול כדי לתפוס כאן קרקעות. אני רואה את המועצה לידינו, את אפרת, יש שם תנופת בנייה, מאות יחידות דיור. אני רואה את כל הצעירים מהגוש שהולכים לגור באפרת, כי שם הם יכולים לקנות בית. אני אולי לא עובד בגוש, אבל כל החיים שלי כאן. אני חי כאן, כל ילדיי התחנכו כאן. אני מחובר ואני רואה שהדברים לא זזים".
נאמן מספר שאת החפיפה לתפקיד התחיל כבר במהלך הקמפיין. "הייתי מאוד בטוח בעצמי. עשיתי פגישות עם ראשי היישובים, עם בעלי תפקידים וגופים שונים בגוש עציון. לפני כל פגישה הסברתי לכל מי שפגשתי שלא באתי לקושש קולות או לבקש תמיכה, אלא שאני בא לפגישה כראש מועצה לעתיד. אמרתי להם שאם אבחר הם ישמחו שנפגשנו, ואם לא אבחר אז לכל היותר הם בזבזו שעה מהחיים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg