הגנה אזורית: מפת האינטרסים החדשה בעולם הערבי

עליית טראמפ והכרזתו על יוזמה אזורית עשויות לטרוף את הקלפים במזה"ת. מדינות רבות מוטרדות מדאעש ומאיראן, יותר ממציאת פתרון מדיני לפלסטינים. הסכסוך עם ישראל משמש לעתים כתירוץ להיפגש ולדון בנושאים מהותיים מעבר לכך

מקור ראשון
אסף גבור | 25/2/2017 23:29
תגיות: מדיני,המזרח התיכון,ירדן,מצרים,ערב הסעודית
ביום שלישי השבוע הגיע עבדאללה מלך ירדן לביקור קצר של כמה שעות בקהיר. מטרת הביקור הייתה פגישה עם הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי, ותיאום עמדות בין המדינות. התקשורת הפלסטינית התמקדה בהצהרות שהשמיעו שני המנהיגים בדבר חזון שתי המדינות. "עלינו לעבוד בתיאום כדי להגיע לפתרון שתי המדינות ולהקמת מדינה פלסטינית בגבולות 4 ביוני 1967, שבירתה ירושלים המזרחית", נאמר בהודעת ארמון הנשיאות המצרי.
צילום: AFP
הזדמנות חדשה לאחר שמונה שנות אובמה. המלך עבדאללה ונשיא מצרים א-סיסי צילום: AFP

אלא שהסוגיה הפלסטינית הייתה הנושא השני שהעסיק את המלך והנשיא. חלקה הראשון של השיחה התמקד באתגרים האזוריים, וביצירת שיתוף פעולה צבאי בין ירדן למצרים כדי להתמודד עמם. לקראת הפסגה הערבית שצפויה להתקיים בירדן דיברו א-סיסי ועבדאללה על הצורך "בגיבוש עמדה ערבית מאוחדת בזמן היסטורי שמשפיע על האומה הערבית כולה".

העמדה הערבית המאוחדת הזו מתכתבת עם הפתרון האזורי שמבקש להשיק נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ. שליטי מדינות ערב רואים בבחירתו של טראמפ הזדמנות חדשה לאחר שמונה שנות אובמה, שרבים מהם מטילים עליו את האחריות למצבו העגום של המזרח התיכון.
 

בשם הדמוקרטיה וזכויות האדם כביכול נטש אובמה בעלי ברית ותיקים, והפקיר את הזירה לעלייתם של כוחות אסלאמיים רדיקליים. התוצאה של המהלכים הללו הייתה מיליוני הרוגים ופליטים, וארבע מדינות שהתפרקו לחלוטין - תימן, לוב, סוריה ועיראק.

דווקא המציאות הכאוטית החדשה מגייסת סביב טראמפ את מדינות ערב, שמאוימות מהמזרח התיכון החדש, והן כבר החלו לפלרטט עם הבריון השכונתי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ההצהרות של הנשיא החדש בדבר הצורך להיאבק בנחישות בטרור מדברות אל לבם של מנהיגי האזור, ועשויות להוביל לבריתות חדשות.
 
 
ההתבטאויות של מנהיגי ערב בעניין הצורך במדינה פלסטינית ברורות. אך למרות ההכרזות הפומביות, מתחת לפני השטח משמש הסכסוך הישראלי-פלסטיני מעין תירוץ להיפגש ולדון בנושאים המהותיים יותר - ייצוב המשטרים והמאבק בדאעש. להלן תמונת מצב של האינטרסים החדשים המתהווים באזור והמדינות שעשויות להצטרף - בחשאי או בגלוי - ליוזמה אזורית משותפת עם ארה"ב וישראל.
מצרים

4 ביוני 2009. ברק אובמה, אז נשיא ארה"ב החדש, מילא את האולם הגדול באוניברסיטת קהיר בהבטחות אין-ספור. בנאומו ההיסטורי, תחת הכותרת "התחלה חדשה", ביקש אובמה להפגין את היחס החדש של הממשל האמריקאי לעולם הערבי והמוסלמי. כשבועיים לאחר אותו נאום נישא נאום אחר, של ראש הממשלה באוניברסיטת בר-אילן, שבו ביטא נתניהו לראשונה הסכמה לרעיון המדינה הפלסטינית.
  
התקוות שהפיח אובמה הסתיימו באכזבה; שתי הפיכות שלטוניות אלימות גבו חיים של מאות אלפים במצרים. את נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, שהיה נאמן לארה"ב, אובמה נטש, ורבים במצרים טענו כי הממשל האמריקאי הוביל לעליית שלטון האחים המוסלמים. למרות ההפגנות וגל המעצרים בעת שלטון מורסי, ממשל אובמה מצא לנכון לגנות את הדרך שבה נשיא מצרים א-סיסי תפס את השלטון.

צילום: AP
התקוות שהפיח הסתיימו באכזבה. אובמה צילום: AP
 
למוד מניסיון קודמיו כרת א-סיסי בריתות חדשות, למשל עם הרוסים, בין היתר על חשבון האמריקאים שעמם היו לו יחסים מתוחים. תגובתו החמה של נשיא מצרים לניצחונו של טראמפ על הילרי קלינטון, שרת החוץ של אובמה שלא הייתה אהודה בקהיר, לא הייתה מפתיעה.

באופן רשמי מצרים מצהירה כי היא עושה הכול כדי לחתור לפתרון הסוגיה הפלסטינית בהתאם ליוזמת שתי המדינות. דובר הנשיאות המצרית, עלא יוסף, הדגיש השבוע את חשיבות הנושא הפלסטיני מבחינת מצרים, ואמר כי "במסגרת המאמצים שמשקיעה מצרים לפתרון הסוגיה היא מוכנה לשמוע דעות שונות של הצדדים המעורבים, ומוכנה לבחון יוזמות שתפקידן להחיות את תהליך השלום".

בד בבד עם הדיבורים על תהליך שלום, מצרים עצמה שרויה במלחמה עקובה מדם עם דאעש בסיני. השבוע פרסמו פעילי 'המדינה האסלאמית' סרטון ובו לקחו אחריות על הפיגוע בערב חג המולד בכנסייה הקופטית 'סנט מרק' בקהיר, שבו נהרגו 25 בני אדם ועשרות נפצעו. בצילומי האבטחה נראתה אישה משאירה מזוודת נפץ, שהתפוצצה מאוחר יותר בשלט רחוק.

בסרטון הופיע פעיל דאעש, שהיטיב לקלוע לחששות של מדינות ערב מפני התפשטות הארגון הקיצוני והרצחני. "לאחינו הלוחמים בכל מקום", אמר הפעיל, "בעיראק ובסוריה, בתימן ובלוב, באפריקה ובניגריה, בפיליפינים, באפגניסטן, בפקיסטן ובצ'צ'ניה, ובמיוחד ללוחמים בסיני. אני מברך אתכם על פעילותכם עד שאללה ייתן לנו את הניצחון". הוא הוסיף ושלח איום לעבר המצרים, בפנייה לפעילי הארגון העצורים בכלא המצרי: "אחינו האסירים, אל תהיו עצובים. בקרוב נשחרר את קהיר, נביא את הפצצות שלנו ונשחרר אתכם".

האיום הישיר הזה על מצרים מסביר את הצורך שלה בשיתוף פעולה גובר עם ישראל, ומקרב את היוזמה האזורית שעליה דיברו נתניהו וטראמפ במסיבת העיתונאים המשותפת. עם כניסתו של נשיא מצרים א-סיסי לתפקידו הוא הכריז מלחמה על דאעש בסיני, ופיתח קשרים עם ישראל. חצי האי סיני קיבל משנה עדיפות, וכוח אדם גויס כדי להשלים את הפער המודיעיני של הצבא המצרי באזור.
 

קרדיט: איי.אף.פי
הכריז מלחמה על דאעש בסיני, ופיתח קשרים עם ישראל. א-סיסי בהשבעתו לנשיאות מצרים קרדיט: איי.אף.פי
 
בעקבות ההתפתחויות המדאיגות גם את ישראל והתבססות פעילי דאעש בסיני, בירושלים אפשרו לקהיר לחרוג מההגבלות של הסכמי השלום ולהכניס לסיני נגמ"שים, טנקים, מסוקים ואפילו מטוסי קרב. מלבד הקשרים בין המדינות, ישנן טענות של גורמי דאעש על מעורבות פעילה של ישראל במלחמה שמתנהלת בסיני.

בשבועיים האחרונים שוגרו שני מטחי רקטות מסיני לעבר ישראל. ב-10 בפברואר שוגרו ארבע רקטות מסיני לכיוון אילת. שלוש מהן יירטה מערכת 'כיפת ברזל', והרביעית נפלה בשטח פתוח. ארגון דאעש-סיני לקח אחריות על הירי, ועשרה ימים לאחר מכן שוב נורו שתי רקטות מסיני, שנחתו בשטח פתוח בדרום.

הירי הזה מלמד על רצון של אנשי דאעש-סיני לגרור את ישראל למערכה. כלי תקשורת ערביים דיווחו כי ישראל הגיבה לירי בחיסול חמישה פעילי דאעש בצפון סיני באמצעות מטוס ללא טייס. שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס השבוע לדיווחים ואמר כי "כמו תמיד כנראה הכוחות המיוחדים של ליכטנשטיין השמידו כמה מחבלים של דאעש בסיני".

בפרסום אחר נטען כי בתקיפה נוספת נהרגו שני פעילי 'המדינה האסלאמית'. אם הדיווחים בעולם הערבי אכן נכונים, סביר להניח שהתקיפות הללו, המיוחסות לישראל, הן תוצאה של תיאום עם מצרים במאבק נגד דאעש בסיני.

ירדן

האתגר המשמעותי של עבדאללה מלך ירדן הוא לשמור על יציבות בממלכה ההאשמית. העובדה שמרבית אזרחי המדינה הם פלסטינים, וכן תפקידה ההיסטורי של הממלכה כאחראית על המקומות הקדושים בירושלים, מחייבת את המלך לנקוט קו ברור של תמיכה במדינה פלסטינית. כל פעולה שפוגעת בסטטוס-קוו בירושלים, כמו מעבר של השגרירות האמריקאית, עלולה לערער את השקט בתוך ירדן.

ביום רביעי השבוע אמר עבדאללה כי "פתרון שתי המדינות הוא הפתרון היחיד לסיום הסכסוך הפלסטיני-ישראלי. יש צורך לעשות הכול כדי לחדש את השיחות בין הצדדים". למרות ההצהרות הללו, הגורם הפלסטיני, שמאיים על יציבות הממלכה, הפך עקב האירועים האזוריים לגורם שולי יחסית.

צילום: AFP
מחוייב לנקוט קו ברור של תמיכה במדינה פלסטינית. המלך עבדאללה ואבו מאזן צילום: AFP
 
המלחמה בסוריה הביאה לירדן יותר ממיליון פליטים סורים, שהם כבר יותר מ-15 אחוז מאוכלוסייתה. מחנה הפליטים אל-זעתרי, לדוגמה, הוא העיר השלישית בגודלה בירדן. הפליטים הסורים שטפו את הממלכה והגיעו עד עקבה שבדרום, והירדנים בטוחים שחלק מהפליטים הסורים שנקלטו בירדן הם אנשי דאעש שמקימים תאים רדומים.

חוץ מהפליטים הסורים המתגוררים בירדן, השבוע דווח כי ארגון דאעש כבש בדרום מערב סוריה כמה כפרים הסמוכים לגבול הירדני והישראלי. גורמים בארגוני המורדים הסורים דיווחו כי פעילי דאעש ביצעו מספר תקיפות על כפרים שהיו בשליטת ארגון 'צבא סוריה החופשית', ולמעשה יצרו רצועה בשליטתם בקרבת משולש הגבולות.

בנוסף, גורמים בקרב המורדים המתונים אמרו לסוכנות 'רויטרס' כי ארה"ב הקפיאה את העברת הסיוע ללחימה באסד מחשש שהוא ייפול לידי ארגון המדינה האסלאמית. אותם גורמים ציינו את התקדמות דאעש בדרום מערב סוריה, והזהירו כי בלא חידוש הסיוע החיצוני עלול הארגון להתפשט אף יותר. בתגובה להתפתחויות האלו, מסרו גורמי ביטחון ירדניים כי הוגברה הכוננות ביחידות הצבא הירדני במוצבים בגבול.

ערב הסעודית

שר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר אמר השבוע כי "יש צורך בנסיגה ישראלית מהאדמות הפלסטיניות שנכבשו ב-1967 כדי להבטיח את הצלחת תהליך השלום בין הצדדים הפלסטיני והישראלי". בריאיון לערוץ תקשורת גרמני אמר השר כי "תהליך השלום מחייב נסיגה מאדמות 1967, החלטה על הסכם חילופי שטחים והסכמה על ירושלים ופתרון של סוגיית הפליטים". הוא העריך שלמרות ההצהרות האמריקאיות, וושינגטון עדיין תומכת בפתרון שתי המדינות, כי "פתרון המדינה האחת לא יכול להצליח".

ההתבטאויות הללו מגיעות לאחר פגישה שקיים עם מקבילו האמריקאי רקס טילרסון, שבה התחמק מלהשיב לשאלות העיתונאים על עמדתו ביחס למדיניות הממשל החדש בוושינגטון, ואמר רק: "אנחנו עומדים בפני אתגרים רציניים באזור, ומצפים לעבוד עם ממשל טראמפ".

צילום: AFP
''תהליך השלום מחייב נסיגה מאדמות 1967''. אל-ג'ובייר צילום: AFP
 
רק ביום רביעי השבוע הודיע משרד הפנים הסעודי על לכידת חוליית דאעש במדינה. לאחר השבעתו של טראמפ פנה שר החוץ הסעודי במסר ישיר לנשיא הנבחר, וחיזק את ידו בכל הקשור לסוגיה המרכזית המטרידה את ערב הסעודית - איראן.

"הנשיא טראמפ הודיע שאחת ממטרותיו היא להביס את דאעש. אנחנו תומכים ביעד הזה, ומתכוונים לעבוד בשיתוף פעולה עם ההנהגה האמריקאית כדי לסייע לכך. אנחנו גם מודאגים מאיראן ומיכולותיה להשפיע על המציאות האזורית".

היחסים בין ארה"ב לערב הסעודית נקלעו למשבר קשה בזמן כהונת ברק אובמה, והסכם הגרעין עם האיראנים נתפס בעיני הסעודים כתקיעת סכין בגבם. ערב הסעודית התנהלה במשך שנים רבות כבת ברית של האמריקאים, ושכבה לא אחת על הגדר למען הממשלים בוושינגטון. הסרת הסנקציות מאיראן, זרם החברות הזרות שהגיעו אליה בעקבות אותו הסכם, וכמובן הסכנה הביטחונית של נשק גרעיני בידיה, הם הסיוט הגדול של הסעודים.

טורקיה

אסד האשים את טורקיה בכך שסייעה רבות להתפתחות דאעש בסוריה, שכן הגבול הצפוני הפרוץ אפשר תנועה חופשית של אמצעי לחימה ובעיקר של לוחמים שזרמו מכל העולם להילחם לצד דאעש בסוריה.
 

צילום: EPA
מדיניותו השתנתה ב-180 מעלות. ארדואן צילום: EPA
 
שורת פיגועים שביצעו המחתרת הכורדית ופעילי דאעש בטורקיה בשנים האחרונות שינו את מדיניותו של ארדואן ב-180 מעלות. למרות הברית הרוסית עם אויביו האיראנים, נפגש ארדואן עם פוטין כדי לקדם את המלחמה בדאעש.

מדינות המפרץ

כמו בסעודיה, גם במדינות נוספות במפרץ נתפסו תאים של דאעש, מה שגורם לכוחות הביטחון בהן לעבוד שעות נוספות. בשנותיו הראשונות נהנה דאעש מתמיכה של מדינות המפרץ במטרה להפיל את בשאר אל-אסד בסוריה, אך כעת הוא מאיים על יציבותן.

בשבוע החולף התקיים בבחריין מבצע צבאי ללכידת חוליות טרור איראניות שפועלות במדינה. תאי טרור איראניים מנסים להוביל לתסיסה ביטחונית ולערעור יציבות מדינות המפרץ.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך